Vánoční úklid bude na seznamu památek UNESCO

Čerstvé zprávy z domova i ze světa, kterým musíte věřit, protože je nenajdete nikde jinde než zde.

Česko si zažádalo o zapsání vánočního úklidu na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Například kromě tance verbuňk, který reprezentuje jen malou oblast České republiky, by se mohlo jednat o první celonárodní tradici, která by v seznamu UNESCO byla. To by mohlo přispět k její záchraně, protože čistící roboti jsou schopni udržet byt čistý po celý rok a hrozí, že se vánoční úklid pomalu ale jistě stane jen prázdným rituálem a poté zcela zanikne.

První zprávy o vánočním úklidu jsou již z doby Českého národního obrození. Tradice se ale plně rozvinula až ve 20. století s příchodem nových čistících prostředků a elektrospotřebičů. Vánoční úklid začíná začátkem prosince praním záclon a leštěním oken, a končí těsně před štědrovečerní večeří mytím hrnců od brambor na salát a vývaru na rybí polévku.

Psychologové tvrdí, že není náhoda, že se vánoční úklid kryje s adventem: “Tato tradice zřejmě vznikla jako kompenzace vánočního klidu a míru.” Dodávají, že “vánoční úklid vytváří prostor k větším i menším rodinným rozepřím”, a tradici pomáhají uchovávat “spontánní soutěže o nejlépe vygruntovaný byt.”

Pokud Česko dosáhne zapsání vánočního úklidu na seznam UNESCO, bude se muset zavázat, že bude toto kulturní dědictví dále zhodnocovat a zaručí jeho předávání z generace na generaci. Proto bychom se už v příštím roce mohli na vánočních trzích dočkat různých akcí spojených s vánočním úklidem v podobě představení, soutěží, a chybět by neměly také stánky s čistícími prostředky a publikacemi věnovanými historii i současnosti této krásné národní tradice.

O zapsání vánočního úklidu do seznamu památek začalo usilovat také sousední Slovensko, které se snaží dokázat, že tradice vznikla již v 18. století v okolí Banské Bystrice.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Branna | pátek 3.1.2014 17:46 | karma článku: 13,53 | přečteno: 581x