Spisovatel Michal Viewegh obdržel cenu za genderově vyvážené Romány

Čerstvé zprávy z domova i ze světa, kterým musíte věřit, protože je nenajdete nikde jinde než zde.

Česko má opět jedno prvenství, kterým se může chlubit: Britská labouristická poslankyně a stínová ministryně dopravy Mary Creaghová dnes předala cenu českému spisovateli Michalu Vieweghovi za dvě genderově vyvážená díla: Román pro ženy a Román pro muže. Dodala, že takto by měla vypadat tvorba všech spisovatelů, filmových tvůrců i jiných umělců. 

Evropská unie již připravuje direktivu, podle níž nebude povinné vydávat genderově vyvážená díla, ale umělci by měli každé své dílo genderově vyvážit jiným maximálně do sedmi let. Také již byla vyčleněna část evropských fondů na vyvážení děl, jejichž autor není znám anebo je již zesnulý.

Tak bychom se v nejbližší době mohli dočkat Mašinky Tominky, Paní prstenů, Hobbitky, Doňi Quijotové, Poledníka, Agentky 007, Jeníčka a Mařenky, kteří utečkou z lopaty ježidědkovi, Pyšného prince, Samotářek, Babovřesků, básnířské trilogie s Jeskyňákem, Bobulákem a Klarinetkem, nekonečně se vlekoucího seriálu Uličníci a dalších. Šanci by tak měli dostat i dosud neúspěšní spisovatelé, a část nově vzniklých literárních děl by měla být na genderově vyváženém seznamu povinné školní četby.

Na otázku, zda v oceněných románech Michala Viewegha nepostrádá naivního blondýna anebo ženy na vysokých postech jako například poslankyni nebo právničku, britská labouristická poslankyně a stínová ministryně dopravy Mary Creaghová nedokázala odpovědět. Dodala ale, že do dvaceti let se očekává nárůst počtu stojvůdkyň o celých třicet procent.

 

Další Zprávy, kterým musíte věřit naleznete zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Branna | středa 8.1.2014 9:36 | karma článku: 22,93 | přečteno: 1029x