Pavlač 2.0

Moje babička se mě vždycky snažila zasvětit do tajů získávaní cenných informací o dění kolem. Nemám tím  na mysli sledování zpráv na Nově, jako spíš vysílání na vyzvědačské mise k oknu nebo přímo k sousedům.

V této oblasti bývala docela amatérka - vždycky ji prozradila hýbajícící se záclona. Taky si neuměla vhodně zvolit kanál, kterým šířila nasbírané informace: přes veškeré a pořád dokola vynakládané úsilí u několika osob včetně mě vždycky narazila na netečnost, se kterou nehly ani pecky spadající do kategorie rozvodů, těhotenství nebo úmrtí.

(Taktně řečeno) zvědaví lidé by už ale nemuseli být vystaveni riziku odhalení. Konečně mají možnost sbírat informace o událostech, které se odehrály mimo jejich zorné pole, bez toho aby se po nich museli složitě pídit anebo být odkázaní na sdílnost jiných zvědavých lidí.

Nový vynález mají v Jaénu. Ve věži nad temnou komorou mají optické zařízení, pomocí kterého lze v malé načerno vymalované místnosti pozorovat  na zakulaceném plátně v reálném čase celé město, a stačí k tomu jen o něco málo víc námahy než hnout prstem: jednou rukou měnit zónu a druhou ostřit.

O temné komoře informují návštěvníky města v turistickém centru. Ta je ale na mapě špatně vyznačena. Nezbývá než se zeptat místních, kteří ale o žádné takové atrakci nevědí. Když ji člověk nakonec najde, průvodkyně se nediví: projekt prý nemá dostatečnou marketingovou podporu. Jak by taky měl - komu z vás by se líbilo, aby se turisté mohli celý den dívat na to, jak věšíte prádlo, vaříte, nebo ...?

Já bych takové zařízení uvítala na stará kolena, protože telenovely mi asi nikdy nepojedou, a místo stání u okna bych mohla získané a překroucené informace virálně šířit přes Facebook, Skype ... nebo blog.idnes.cz :-]

 

Zorné pole zvědavých lidí se rozšířilo nejen na celé město, ale i na jeho nejbližší okolí:

 Do města se dostaneme docela rychle:

 Ke hraní si vystačíme s málem - stačí list papíru:

 Můžeme si hrát jako kočka s myší s dopravními prostředky ...

 

 

 ... i s chodci:

 Pro kulturně a/nebo nábožensky založené nezávislé pozorovatele:

 Komentátoři mohou spolupracovat online nebo také live:

 A informací ke zpracování a dalšímu šíření je habaděj:

 

Populace stárne, tak doufám, že do čtyřiceti let bude počet temných komor na tisíc obyvatel jedním z ukazatelů ekonomické vyspělosti státu, a jejich výstavba bude dotována z fondů EU.

Autor: Kamila Branna | sobota 29.3.2014 9:39 | karma článku: 12,62 | přečteno: 550x