Je mi líto, Jára Cimrman Twitter nevynalezl

S politováním vám musím oznámit, že Twitter jako jednu z mála věcí nevynalezl geniální český vědec Jára Cimrman. Fotoreportáž s důkazními materiály o vynálezci této sociální sítě, upadnutém v zapomnění, najdete právě zde.

Františkánský mnich Federico Arcoas vynalezl Twitter v 19. století za svého působení v malebné vesničce Cofrentes, která se nachází v provincii Valencie.

Dnes by se klidně mohla přejmenovat na Springfield. Kromě hradu postaveném na komínu dávno vyhaslé sopky ji krášlí jaderná elektrárna.

Ale vraťme naši pozornost ke španělskému géniovi: K prezentaci svého projektu si vybral malý kopeček s výhledem na Cofrentes a na řeku Júcar, porostlý stromy, v jehož korunách si prozpěvují ptáčci, kde kromě Twitteru nalezneme také jeho, dnes ještě nedoceněné, schody do nebe.

Lidstvo na tento zlepšovák ještě zdaleka není připraveno, a bude trvat ještě několik století než přestaneme investovat nemalé peníze do vesmírných lodí a satelitů.

Na následující fotografii můžeme vidět první, ne zcela zdařilý, pokus o první twitterovou zprávu. Vynálezce do ní musel investovat mnoho času, energie a finančních prostředků, a výsledek nakonec zabíral příliš mnoho prostoru, a sdílení zpráv bylo příliš pomalé: stavba celé jedné pustevny a celá jedna zeď na jednu jedinou zprávu!!!

To ale génia neodradilo. Vynalezl zprávy, které se vejdou do 140 znaků: krátké, rychlé a výstižné.

Následující fotografie již zobrazuje zdařilý pokus o vkládání multimediálního obsahu:

Obrázek ...

... a dokonce zvukový záznam!

Génius se však nikdy nespokojil se stávající verzí a Twitter neustále zlepšoval. Na sklonku svého života rozšířil počet znaků na 240 a umožnil současné vkládání textů a obrázků:

Bohužel se dosud jeho dílu nepřikládá důležitost, kterou ve skutečnosti má. Doufejme, že jeho prvenství bude v brzké době uznáno a Jack Dorsey bude za zlodějinu po právu potrestán.

P.S. Není náhodou, že Twitter Inc sídlí v San Franciscu, jeho "zakladatel" přeci vděčí za svůj úspěch právě jednomu nenápadnému a skromnému františkánovi, jehož jedinou připomínkou je bronzová socha v jeho působošti.

 

 

 

Autor: Kamila Branna | sobota 14.10.2017 7:55 | karma článku: 15,49 | přečteno: 475x