Gangy rozkrádají naši dobrou vůli

Do ulic nám postavili pestrobarevné kontejnery, abychom si přikoupili další tři odpadkové koše a začali třídit - přispějeme tak k ochraně životního prostředí. Tuto ušlechtilou činnost vždy propagovaly obrázky plné sluníček, kapek vody a rostlinek. Chyběly na nich ale mince, které teď v milionech rozkrádají gangy.

Dřív to gangy měly těžší: papír vytahovaly ze šedých kontejnerů a musely se prohrabovat odpadky odpudivějšího vzhledu i aroma.  Nebo zvonily u dveří a ptaly se, jestli máme něco do sběru. Mnohdy se jednalo o gangy dětské, které chtěly vyhrát školní soutěž anebo gangy dospělácké, které si takto (při)vydělávaly na živobytí.

Co je špatného na tom, že někdo místo šedé popelnice vybere tu modrou, a papír odveze do sběru? Ceny za odevzdaný papír jsou tak nízké, že mu není co závidět - ať už si za to koupí chleba nebo krabicové víno.

Jak je ale možné, že odpad, který přeci třídíme kvůli životnímu prostředí a nezištně ho vhazujeme do barevných kontejnerů, jak nás to naučili, musí hlídat kamerami? Asi bych si příště raději počkala na pana se starým nákupním vozíkem, nebo i pana velkopodnikatele s autem, a přihodila mu tam pár novin a drátů, protože on mi narovinu řekne, že je za tím byznys, a kdyby z toho po finanční stránce nic neměl, tak by to nedělal.

Autor: Kamila Branna | pondělí 8.4.2013 13:34 | karma článku: 17,82 | přečteno: 942x