A co senioři, milé rovnostářky?

Můžeme dnešní feministky ignorovat, můžeme jima pohrdat nebo je kritizovat. Ale současná situace je důkazem toho,  že dokázaly, aby byla společnost citlivější na zprávy o násilí na ženách než třeba na seniorech.

Ministerstvo rovnoprávnosti a boj proti diskriminaci na základě věku

Skvělým příkladem je španělské Ministerstvo rovnoprávnosti, které od r. 2008 bojuje proti násilí na ženách a diskriminaci na základě pohlaví, rasy, etnika, postižení nebo věku. O tom, které věkové kategorie má ministerstvo na mysli, vypovídají názvy organizací, které pod ně spadají: kromě Insistutu pro ženy se jedná o Institut pro mládež a Radu španělské mládeže.

Ministerstvo rovnoprávnosti během nouzového stavu

Veškeré zprávy, které ministerstvo zveřejnilo na svých stránkách během nouzového stavu, se týkají vysokého nárůstu počtu telefonátů na krizovou linku pro týrané ženy a přizpůsobení poskytováných služeb těm, které v této výjimečné situaci nemají takovou možnost o pomoc požádat.

Není násilí jako násilí

Můžeme dnešní feministky (a feministy) ignorovat, můžeme jima pohrdat nebo je kritizovat. Ale současný stav je důkazem toho, že pomalu ale jistě dosáhly toho, aby byla společnost citlivější na zprávy o násilí páchaném na ženách než třeba na seniorech

Představte si, že by v novinách vyšel následující článek:

Počet zemřelých na koronavirus exponenciálně narůstá

Virus usmrcuje především ženy, které tvoří nemalé procento obyvatel země. Nedostatečná a pozdní opatření mají na svědomí smrt až patnácti tisíc žen. Tento počet nezahrnuje ženy, které zemřely v azylových domech. Kvůli nedostatku respirátorů se musí lékaři rozhodnout, komu ho dají: přednost se dává mužům.

 

Nepřijatelné? Tak si zkuste nahradit slovo "žena" slovem "senior", "azylové domy" "domovy důchodců", a "muže" "mladými lidmi". A hned je to stravitelnější, že?

Milé bojovnice za rovnoprávnost: jste ženy, ale jednou z vás budou staré ženy. Mějte to prosím na paměti, až budete připravovat příští demonstraci. Protože až vám bude osmdesát, třeba pochopíte, že vám ta vaše celoživotní válka byla k ničemu.

 

***

 

Tváří tvář nesnázím jsme lepší. Jediná informace, která dosáhla prosáknout ven z místního domova důchodců, kde koronavirus a neschopnost reagovat zanechaly desítky mrtvých.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Branna | pondělí 11.5.2020 7:38 | karma článku: 22,57 | přečteno: 3102x