Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vandalismus (1)

Pohoršujete se nad skutky několika jedinců nebo skupin "hrdinů", kteří na hřbitovech nebo i jiných vzpomínkových místech a památnících poškozují i ničí náhrobky a jiná výtvarná díla, vybudovaná jinými lidmi z piety nebo úcty pro ty, co tu již nejsou ?

Pomni, aby jsi i dílo jiných ctil..!bmprojekt.blog.cz

Pomineme-li motivy „obohacování" z krádeží uměleckých děl nebo barevných kovů občany s narušenou morálkou a žádnou svými geny zažitou tradicí k místu a zemi svého pobytu, všechny ostatní násilné činy ničení má na svědomí nenávist. Nenávist k odlišnostem nutícím přemýšlet (myšlení bolí), k autoritám, rasám, k vlastním debaklům - prostě k lidem.

Smutné na tom je, že ti, kteří se na násilnostech tohoto typu podílejí, si nejsou žádných závislostí vědomi a smutnější je, že si své zděděné závislosti neuvědomují ani ti, kteří destrukce často krásných a obdivuhodných historických děl na jejichž tvorbě se mohli podílet jejich předkové (!), spíše schvalují, než odsuzují. Většinou tito lidé, táhnoucí za sebou náklad nenávisti i jako rodiče za moc nestojí, mají mimořádnou schopnost dělat manželky nešťastnými a přátelí se převážně jen s lidmi - muži sobě podobnýmí, stejného ražení. Pokusme se hledat příčiny této touhy a potřeby po ničení, hlavně po ničení toho „pomníkového" druhu.

Nejvíce u nás (a nejen v našich zemích) jsou poškozovány a ničeny náhrobky a památky související s vírou - náboženstvím, hroby židovské, méně  hroby a hrobky německých obyvatel nebo staré pomníky označované „švabachem" (kurentem). Zdá se to nepochopitelné, kdy více než půl století po skončené Světové válce škola nedokázala z mladých hlav vymýtit škodlivost netolerance, nesmyslnost nadřazování nacionalistických teorií a náboženské bludy proti Židům, jejichž osud a konce za nacistické éry a ostatně často i dříve jsou pro lidskou budoucnost nepřijatelné.

Ano všechno, co se negativního může odehrávat na hřbitovech a u památníků, začalo - ve škole. První povinou školní docházku zavedli Židé ještě před římskou okupací. Po nich to zkoušeli Římané, sice jen pro někoho a pak i jiní. Rakousko-Uhersko v roku 1805.

Jsou děti, které se učí rády, buď je ten dobrý vztah již v nich nebo v příkladech moudrých rodičů a dnes často i v programu mateřských školek, kde si dávají práci normální školu pro dítě učinit příjemnou - a jsou děti, pro které právě ta normální škola je nenáviděné a násilné trápení, krutě omezující jejich ještě neuvědomělou, ale v podvědomí již  tušenou osobní svobodu.

Divíte se ? Za Karla IV. většina vládců neuměla ani psát - mimo kresbu svého vznešeného podpisu - ani číst. K čemu také, měli na to lidi a kdo by se špinil duběnkovým inkoustem a řezal brky ? Tak jestli se musely zpočátku jen ty lepší  (královské, knížecí a jiné zámecké) děti učit, když ty ostatní dělaly (podle školáků) něco rozumnějšího, tak přirozeně v některých z nich to zanechávalo stopy pozdější averze až nenávisti k čemukoliv. A co se jednou dostalo do genů, tak  tam nadlouho zůstává, jen ten předmět nenávisti se časem může měnit.

A tak nenávist těch postižených v genech přežívá z generace na generaci od dob starého Říma, přes tu naši i cizí šlechtu a má své nové a nové počátky i v nových školách a bez ohledu na dobu a úroveň společnosti, nenávist znovu propukne. Je-li největším blahem každého člověka tvoření, při určitých poruchách myšlení, někteří jedinci za tvoření mohou považovat i to ničení památek - památníků - náhrobků a v širším měřítku i jiných uměleckých děl (podle myšlenkového scénáře : nenávidím právě to, nelíbí se mi to, a když to zničím, udělám místo pro věc krásnější, žádoucnější, tedy tvořím a měli by mi oni poděkovat, protože sami si na takové vyčistění prostoru a zbavení se přežitků minulosti netroufnou ?).

Ničení toho co je, co by ještě mohlo sloužit, je přece - VANDALISMUS, jehož kořeny jsou v každém násilném učení, v nenávisti k tomu, kdo učil a k tomu, co bylo učeno - a hlavně kde jinde, než - ve škole ! Nakonec tato nenávist se těm, kteří se jí nedokáží zbavit zapisuje do jejich DNA dnes, jako tomu bylo i dříve.

Pokračování příště.

Autor: Miroslav Brabenec | pondělí 16.3.2009 12:32 | karma článku: 11,35 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Miroslav Brabenec

Náboženství (5)

Spravedlnost - Bůh je nanejvýš spravedlivý. Může být vůbec jako Nejvyšší bytost jiný ? Ten cit pro pojem spravedlnosti Mu musel být vlastní dávno před tím, než vznikla potřeba zabývat se řešením všeho kolem Člověka.

25.6.2009 v 12:27 | Karma: 9,76 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (4)

* Předvídání - Předvídat lze všechno, co se má, může nebo by se mělo stát. Správnost výsledku je ale ovlivněna výchozími předpoklady a tady bývá kámen úrazu.

24.6.2009 v 10:18 | Karma: 7,56 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (3)

* Paměť a její možnosti - I když kapacita mozků některých lidských jedinců s jejich použitelnou pamětí se může zdát obdivuhodnou,

23.6.2009 v 10:06 | Karma: 8,84 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (2)

Nejvyšší bytost

22.6.2009 v 10:27 | Karma: 8,20 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Brabenec

Náboženství (1)

Jestliže považujeme NÁBOŽENSTVÍ za vyznání ku příslušnosti zvolené, převzaté nebo zděděné věrouce, pak existuje stejně dlouho, jako lidstvo.

21.6.2009 v 11:13 | Karma: 9,03 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Píše celý život, i když ví, že mu většinou lidé nerozumí, nebo nechtějí rozumět. Celý život bojuje se svým tělesným postižením (částečná invalidita). To mu však nebrání a nikdy nebránilo zdravě uvažovat a myslet. Možná někdy i s neobvykle náročným nadhledem!

Seznam rubrik