Náboženství (4)

* Předvídání - Předvídat lze všechno, co se má, může nebo by se mělo stát. Správnost výsledku je ale ovlivněna výchozími předpoklady a tady bývá kámen úrazu.

Místo uctívání Boha v Reckubmprojekt.blog.cz

Tak na příklad fotbalový výsledek. Teoreticky se není o čem bavit, hraje podle umístění v tabulce a posledních výsledků první s předposledním a to dokonce na vlastním hřišti. Obě mužstva jsou v pohodě, sestavy známé. No a ten outsider vyhraje rozdílem tří branek ! Proč ? Prostě byli lepší. Kdo mohl do tipů a předpovědí zakalkulovat, že v uplynulém týdnu se dvěma hráčům narodili radostně očekávaní synové a na druhé straně jiný hráč se rozešel s přítelkyní ? A nemusela v tom být žádná korupční aféra nebo sympatie sudího.

Nebo koupíte akcie podniku, který pravidelně vyplácí dividendy a očekáváte, že dojde i na Vás. V podniku máte dokonce známého, který Vás o dění informuje a přesto, žádný přínos. Představenstvo rozhodlo o výstavbě nové haly pro nový druh výroby. Nejdříve kurs běžel dolů, později se trochu vyrovnal a 3 roky dividendy nebudou. Tak jste o něco přišel, také z nedostatku odpovídajících anebo  uvážených informací. V tomto případě ale žádná tragedie. Situace akcionářů by se měla do 3 let zlepšit.

Podobné to bylo, zůstává a bude u předpovědí třeba počasí a úvah při tvorbě zákonů, kdy neznalost, spíše podcenění ovlivňujících faktorů udělají z některých i dobrých předloh -  návrhů kritizované,často těžko opravitelné a někdy i nepoužitelné zmetky.

Ostatně logika kvality a hlavně úplnosti  podmínek, kterým má daná věc nebo činnost sloužit hraje  ve vědě, výzkumu i projektování svou neopomenutelnou roli. Stejně, jako měla kdysi své místo při 

"výrobě" Vesmíru, Člověka a hlavně podmínek pro jeho existenci.

Protože Tvůrce, Stvořitel, Hospodin nebo Tvůrci, Kosmické bytosti, dávní kosmonauti, Bytosti Nehmotného světa neměli a také ani technicky nemohli mít úplné - všechny výchozí podklady - podmínky pro svou „práci" - úžasné, obdivuhodné vědecké a výzkumné dílo, museli se a také se dopouštěli chyb a omylů.

Jen namátkou podle Biblí svaté :

- Hospodin "smazal" cca 90 000 až 180 000 Adamových potomků Potopou Světa

- Hospodin upravil délku lidského života z 900 (spíše 9000 let) na 120 roků

- Ne všechny, ale některé lidské bytosti té doby byly obrovitých postav (3,5 m)

- Adam s Evou byli vyhnáni z Ráje, protože pojedli zakázané ovoce. Proč tam ten   strom vůbec byl a kde je nyní ? A kam se poděl Ráj i s vychovatelem těch dvou ?

- Synové Hospodina pojímali lidské dcery protože byly sličné a měli s nimi děti. V   době Mojžiše se již o Hospodinových synech nehovoří. Prakticky zmizeli po Potopě.

- a jiné.

Všemohoucnost

Pane faráři ! Může Bůh udělat tak těžký kámen, který by sám nedokázal zvednout? Tuto otázku položil někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století pastorovi ve škole jednoho švýcarského kantonu jeden asi jedenáctiletý žák. Jak a proč se v hlavě toho chlapce mohla zrodit takováto otázka, můžeme jen hádat. Do té doby není nikde evidováno, že by takový dotaz byl učiněn osobou dospělou - nedostatek času na filozofování ? Otázka ukazuje na skutečný zájem dětí tehdejší doby a místa školy o náboženství a je víc než jisté, že pan pastor měl problémy. Dnes již nelze pochybovat, že v tomto případě a v řadě nahozených případů podobných, kde jedna podmínka neguje tu druhou rozumný výsledek dostat nemůžeme a tak takto položenou původní otázku se dá považovat jen za hříčku moudře vypadajících slov.

Jak to tedy s tou všemohoucností může bezpochby být ? Především, na naší Zemi (ostatně v celém Hmotném světě) platí hmotné - přírodní zákony, které byly zakotveny do všeho kolem, již při vytváření Vesmíru a samozřejmě i planet připravovaných pro obývání - pobyt i rozvoj flóry i fauny včetně i na naší Zemi.

Základní hybnou sílou jakéhokoliv konání kdekoliv - i na planetě Zemi je energie. My lidé ji dostáváme z jejího nitra i z pohybu hmot nad povrchem pevné kůry, od Slunce, něco i z jiných kosmických - vesmírných těles, drobek vyprodukujeme sami a část by nám měla být přihrána ze Světa nehmotného, kde jí ještě v současnosti musí být dost - jinak by z ní ten náš Vesmír přece vzniknout nemohl.

Pokud by Bůh (Hospodin) vykonal nebo chtěl vykonat  jakýkoliv zásah na naši Zemi do její existence - úpravy tvaru, životních podmínek, nebo do životního běhu lidí i jednotlivců, může konat buď v souladu s těmi danými přírodními zákony (Potopa světa, Sodoma - Gomora, Mohendžo Dáro, vyvedení Židů z Egypta, porážka kmenů na Západ od Jordánu aj.), i když se nedá říci, že nynější lidstvo zná všechny přírodní zákony. (Co víme a jak žijí živé organismy v hlubokých mořích, jak jinak na narušenou ozonovou díru ?)

Pro ostatní zásahy byly použity síly trochu těžšího kalibru a to dávno před tím, než nastala vhodná doba zabývat se v reálu člověkem a podmínkami pro něho (Vrásnění Třetihor, Pády Měsíců na Zemi, Systém trhání zemských ker, Vytvořenípotravinových řetězců Planetární systémy, Feson, gabro a vůbec celý Vesmír.

Zkusme tedy ten pojem všemohoucnosti definovat jako schopnost v mezích i dosud  nepoznaných přírodních zákonů Hmotného světa za použití dosažitelné energie vykonat jakýkoliv možný čin (logický  i nelogický).

Pokračování příště.

Autor: Miroslav Brabenec | středa 24.6.2009 10:18 | karma článku: 7,56 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Miroslav Brabenec

Náboženství (5)

25.6.2009 v 12:27 | Karma: 9,76

Miroslav Brabenec

Náboženství (3)

23.6.2009 v 10:06 | Karma: 8,84

Miroslav Brabenec

Náboženství (2)

22.6.2009 v 10:27 | Karma: 8,20

Miroslav Brabenec

Náboženství (1)

21.6.2009 v 11:13 | Karma: 9,03

Miroslav Brabenec

Sebevraždy (2)

21.5.2009 v 9:37 | Karma: 10,04