Pět tajemství, které musíte objevit, dříve než zemřete

Přečetl jsem si knihu od Johna Izza s uvedeným názvem. Velmi mě oslovila, volně jsem zpracoval hlavní myšlenky. Možná to osloví i někoho jiného. Lépe je si knihu sám koupit a načerpat i mnoho dalších inspirací :).

Je to trochu provokativním název.Smrtí se neradi zabýváme a vytěsňujeme ji. je ale ještě něco důležitější, než je smrt - smysl našeho života. Autor provedl stovky rozhovorů s lidmi, které jejich blízcí označili jako  „ti, kteří dosáhli životní moudrosti“. Byli to věřící i nevěřící lidé, všichni společně s vírou, že život má smysl.

„Neptejme se, jaký má náš život smysl, ale jaký smysl my dáme svému životu.“ (Viktor Frankl)

1. Buď pravdivý k sobě.  Být sám sebou znamená nehrát si na to, čím nejsem. Umět přijmout sama sebe, jít za svým srdcem, být věrný sám sobě. Následování srdce vyžaduje odvahu. Pak můžeme dělat věci, které skutečně považujeme za důležité. Ptejte se, zda jste tím člověkem, kterým chcete být.

„Půjdete-li za svým srdcem a soustředíte-li se na věci podstatné, prožijete život správně.“

2. Žij tak, abys nemusel něčeho litovat.  Bojíme se více než smrti toho, že když se budeme ohlížet za svým životem, budeme litovat, že jsme nejednali jinak. Úspěch nemůžeme zaručit, neúspěch ale ano – stačí se o nic se nepokoušet. Hraním na jistotu, ztrácíme sama sebe.

„V modlitbě nebo meditaci potřebujete objevit, na čem vám nejvíc záleží a za tím pak musíte jít.“

3. Miluj naplno.  Láska je především rozhodnutí milovat. Věnujte dostatek pozornosti mezilidským vztahům, udělejte z lásky svoji prioritu, nebraňte se ji projevit. Když přistupujeme ke svým blízkým a svému okolí s laskavostí a láskou, vrátí se nám v podobě štěstí. Darovaná láska nás proměňuje.

 „Nedopusť, abych byla natolik zaneprázdněná, že bych nepostřehla, co mohu udělat pro druhé.“

4. Žij v přítomnosti.  Současná chvíle je jediný čas, co máme. Šťastni můžeme být dnes, ne včera nebo zítra. Často bez povšimnutí míjíme věci a lidi okolo sebe. Snažte se, aby vás bavilo to, co právě děláte. Prožijte dnešní den naplno, jako by to byl váš poslední den. Nebraňte se úsměvu a radosti!

„Žijte tak, aby lidé rádi vzpomínali na to, že vás potkali.“ „Žij naplno, přítomnost se nikdy nevrátí.“

5. Dávej víc, než dostáváš.  Smysl života objevujeme dáváním. Pokud se soustředíme na přijímání, budeme nešťastní. Dávat můžeme každý den a to téměř neomezeně. Můžeme se rozhodnout, že budeme dávat laskavost, službu, lásku či štědrost a že zanecháme svět o něco lepší, než byl. Nic si odsud nevezmeme, ale můžeme tu něco zanechat. Vstupujeme tak do příběhu, který nás přesahuje.

„Ztratit sama sebe znamená pochopit, že jsme spojeni s něčím mnohem větším.“

Možná je tu příliš mnoho mouder na jedné stránce. Zkusme následovat to, co nás nejvíc osloví. Tak, abychom se poučili z minulosti, radovali se z přítomnosti a připravovali lepší budoucnost.

Luděk Bouška

Autor: Ludek Bouska | středa 27.1.2016 12:00 | karma článku: 13,12 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89