Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

Nakvašená sklenice je název, se kterým přišla moje žena. Prý tomu tak doma říkali. Byla to sklenice, ve které se zadělával a uchovával kvásek. Kouzlo nakvašené sklenice spočívá v tom, že funguje dlouhodobě. Dokonce nevadí, že si odskočíte na dovolenou. My byli na dovolené téměř měsíc a znovu nastartování nakvašené sklenice bylo úplně bez problému. Tak jak na to? Tři kroky pro kvalitní vlastní kvásek:

Prvním krokem vás nepotěším. Musíte někde získat malinko kvásku. Stačí asi polévková lžíce. Základ kvásku tvoří takové výrobní tajemství, které není jednoduché. Stačí vám jen voda a mouka, ale kvásek se připravuje při různých teplotách různou dobu. Není jedno, jaké kvasinky v kvásku máte... Musíte "vyrobit" kvasinky, které pro vás pak budou dlouhou dobu spolehlivě pracovat. A to kvasinky dělají rády :)

Druhý krok - uchovávání kvásku. Dejte polévkovou lžíci kvásku do sklenice 1-2 litrové. Velikost sklenice volte podle toho, kolik kvásku budete potřebovat pravidelně vyrábět. Pro 1 kg chlebík stačí normální zavařovačka, na 2 kg pak je třeba sklenice větší. Ten kvásek rozmažte po stěnách sklenice, nechte asi hodinu uschnout a pak dejte sklenici do lednice. Při konstantní teplotě asi 5 stupňů kvásek sice žije, ale neroste. Nachází se v jakémsi zimním spánku, hibernaci. Žije i nežije a vydrží takto velmi dlouhou dobu. Víčko jen malinko zatočte, aby pořád dovnitř mohl vzduch.

Pokud máte už svůj kvásek, tak vlastně všechen kvásek ze sklenice vyjmete (použijete do těsta) a necháte jen špínu na stěnách a malinko na dně. A to je ta nakvašená sklenice :) Prostě nakvašená sklenice se nemyje :))

Třetí krok - nastartování kvásku. Vyndáte nakvašenou sklenici z lednice a asi hodinu ji necháte stát v pokojové teplotě. Pak do zavařovačky přidáte 150 ml vody 40-50 stupňů teplou a 150 gramů hladké žitné mouky. A necháte stát v pokojové teplotě 4-8 hodin, než kvasinky minimálně zdvojnásobí nebo dokonce sklenici vyplní. Můžete je nechat pracovat přes noc, ráno bude sklenice krásně plná. Víčko jen malinko zatočte, aby tam mohl vzduch a aby případný kvásek nevytekl ven. Sklenici překryjte utěrkou, aby se sklo neochlazovalo. Postavte na linku nebo na topení, které ale není moc teplé, tak do 40 stupňů...

Tak a máte kvásek! Příště uděláme z tohoto kvásku skvělý chlebík :)

Luděk

 

 

 

Autor: Ludek Bouska | pátek 24.4.2020 22:29 | karma článku: 19,22 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Rád si hraju! A tak jsem si vymyslel novou hru :)

Rád si hraji a tvořím nové hry. Ty si pak hrajeme doma. Dříve s našima klukama, ale když už "vylítli", tak s kamarády. Anebo i klukama a jejich partnerkama. To je paráda. Udělal jsem novou hru TRIETO a ta lidi zaujala nejvíc.

9.12.2019 v 22:48 | Karma: 7,05 | Přečteno: 290x | Diskuse | Hobby

Ludek Bouska

Desatero - proč to číst?

Snažím se porovnávat dvě desatera. Jsou z různých kultur. Východ, západ. Křesťané nepřijímají jógu. Východ se zase na křesťanství dívá asi tak, jako Gándí, který prohlásil: „Stal bych se křesťanem, kdybych nepoznal křesťany."

12.3.2018 v 9:48 | Karma: 8,65 | Přečteno: 327x | Diskuse | Ostatní

Ludek Bouska

Desatero bible a desatero jógy - základní rozdíl

Základní rozdíl mezi desatery je v tom, že Jama-Nijama se zaměřuje na stav člověka a desatero bible na vztah k autoritě a vztahy mezi lidmi.

3.3.2018 v 8:00 | Karma: 11,04 | Přečteno: 392x | Diskuse | Ostatní

Ludek Bouska

Desatera bible a jógy - deset slov

Desatero: Není, nečiníš, neneseš, hlídej, cti, nezabíjíš, nesmilníš, nekradeš, nelžeš, nežádáš. Jama-Nijama: Nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost, čistota, spokojenost, sebekázeň, poznávání, oddanost.

7.2.2018 v 12:00 | Karma: 6,66 | Přečteno: 158x | Diskuse | Ostatní

Ludek Bouska

Desatera bible a jógy - dvě cesty

Obě desatera tvoří základ, směřování cesty, na které stojí celá další stavba. Uvádějí to, co bychom určitě neměli a také to, k čemu bychom měli směřovat. Od čeho máme odejít a o co máme usilovat...

18.1.2018 v 10:00 | Karma: 8,28 | Přečteno: 325x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.