- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nakvašená sklenice je název, se kterým přišla moje žena. Prý tomu tak doma říkali. Byla to sklenice, ve které se zadělával a uchovával kvásek. Kouzlo nakvašené sklenice spočívá v tom, že funguje dlouhodobě. Dokonce nevadí, že si odskočíte na dovolenou. My byli na dovolené téměř měsíc a znovu nastartování nakvašené sklenice bylo úplně bez problému. Tak jak na to? Tři kroky pro kvalitní vlastní kvásek:
Prvním krokem vás nepotěším. Musíte někde získat malinko kvásku. Stačí asi polévková lžíce. Základ kvásku tvoří takové výrobní tajemství, které není jednoduché. Stačí vám jen voda a mouka, ale kvásek se připravuje při různých teplotách různou dobu. Není jedno, jaké kvasinky v kvásku máte... Musíte "vyrobit" kvasinky, které pro vás pak budou dlouhou dobu spolehlivě pracovat. A to kvasinky dělají rády :)
Druhý krok - uchovávání kvásku. Dejte polévkovou lžíci kvásku do sklenice 1-2 litrové. Velikost sklenice volte podle toho, kolik kvásku budete potřebovat pravidelně vyrábět. Pro 1 kg chlebík stačí normální zavařovačka, na 2 kg pak je třeba sklenice větší. Ten kvásek rozmažte po stěnách sklenice, nechte asi hodinu uschnout a pak dejte sklenici do lednice. Při konstantní teplotě asi 5 stupňů kvásek sice žije, ale neroste. Nachází se v jakémsi zimním spánku, hibernaci. Žije i nežije a vydrží takto velmi dlouhou dobu. Víčko jen malinko zatočte, aby pořád dovnitř mohl vzduch.
Pokud máte už svůj kvásek, tak vlastně všechen kvásek ze sklenice vyjmete (použijete do těsta) a necháte jen špínu na stěnách a malinko na dně. A to je ta nakvašená sklenice :) Prostě nakvašená sklenice se nemyje :))
Třetí krok - nastartování kvásku. Vyndáte nakvašenou sklenici z lednice a asi hodinu ji necháte stát v pokojové teplotě. Pak do zavařovačky přidáte 150 ml vody 40-50 stupňů teplou a 150 gramů hladké žitné mouky. A necháte stát v pokojové teplotě 4-8 hodin, než kvasinky minimálně zdvojnásobí nebo dokonce sklenici vyplní. Můžete je nechat pracovat přes noc, ráno bude sklenice krásně plná. Víčko jen malinko zatočte, aby tam mohl vzduch a aby případný kvásek nevytekl ven. Sklenici překryjte utěrkou, aby se sklo neochlazovalo. Postavte na linku nebo na topení, které ale není moc teplé, tak do 40 stupňů...
Tak a máte kvásek! Příště uděláme z tohoto kvásku skvělý chlebík :)
Luděk
Další články autora |