Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík
Minule jsme si ukázali, jak připravovat kvásek, Pravidelně i nepravidelně. Trochu to zopakuji, ale pak ve třech krocích upečeme chleba! Zaděláme těsto, dáme je do forem kynout a pak upečeme. To je tak snadné - proč vlastně o tom psát :)
Tak máte nakvašenou sklenici. Vyndejte ji z ledničky a nechte stát asi hodinu. Pak ohřejte 150 ml vody na asi 40-50 stupňů. To je tak vlažná voda. Mám odměrku, tu dám na 30 vteřin do mikrovlnky. Jedno tlačítko... Pak odvažte 150 gramů hladké žitné mouky, Do nakvašené sklenice nejprve nalijte vodu, pak mouku a vše důkladně promíchejte. Dávám si záležet na tom, aby špína ze stěn sklenice se co nejvíc oloupala a tak se stala kvasem v kvásku. Konzistence kvásku by měla být tak akorát - ne moc hustá, ani řídká...
Dejte nakvašenou sklenici na alespoň 4 hodiny (nebo lépe přes noc) na místo s pokojovou teplotou. Kvásek se musí alespoň zdvojnásobit, za noc je ho plná sklenice.
1. příprava těsta
Mám rád jednoduché recepty, tento je trojkový: 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce lněné, dýňové, slunečnicové semínka. To zalijte 300 ml ohřáté vody. 3-4 druhy mouky 300 g: žitná celozrnná, namletá špalda, hladká pšeničná. Další 300 ml vody, přidejte kvásek, vše důkladně promíchejte. Do forem potřebujete těsto trochu řidší, ošatkový chléb chce hustší těsto.
V tomto stavu nechte 1-3 hodiny kynout v zadělávací míse, překryjte utěrkou.
2. kynutí chleba
Znovu promíchejte a nandejte do forem na pečení chleba. Osvědčily se mi silikonové formy od Tescomy. Jdou krásně nandat, vyklopit i umýt. Nejdřív jsem měl jednu, pak dvě, teď mám čtyři :) To proto, že chlebík všem chutná a já ho rád rozdávám...
Formy ze 2/3 naplňte těstem. Nakynout by mělo asi 1 cm přes, aby se vytvořilo hezké bříško chleba. Jedná se o druhé kynutí těsta. Pokud první kynulo déle, tak přidejte trochu hladké mouky a vlažné vody, aby mělo co kynout. Kynutí obstarává kvásek a hladká mouka. Nechte kynout 2-6 hodin. Nemám vždy přesně čas hlídat, jak moc je těsto nakynuté. Těsto vždy překryjte utěrkou.
3. pečení chleba.
Formy s těstem dávám na rošt, který pak přímo dám i s formami do trouby. To aby se nestalo, že by nakynuté těsto spadlo. Pečte buď 180 stupňů 90 minut (3x30) nebo rychleji 60 minut 200 stupňů. Program tradiční pečení, zhora i zespoda. Když mám čas, tak posledních 10 minut dám pečení jen zespodu.
Proč dvojí kynutí? Chléb je chutnější. A kamarádka, která má problémy s lepkem, říká, že dvakrát kynutý chleba jí nevadí. Správně pečený chlebík má hnědou kůrku. Pokud je nahoře bílý, znamená to, že tam zůstaly nevykynuté kvasnice a ty vytvořily ten světlý povlak.
Dobru chuť! Příště bych chtěl ještě udělat reprízu kváskového velikonočního mazance. Ten se povedl, třeba nevadí si ho upéct i jindy ...
Ludek Bouska
Rád si hraju! A tak jsem si vymyslel novou hru :)
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/11/17071/w230/Bf408777.jpeg)
Rád si hraji a tvořím nové hry. Ty si pak hrajeme doma. Dříve s našima klukama, ale když už "vylítli", tak s kamarády. Anebo i klukama a jejich partnerkama. To je paráda. Udělal jsem novou hru TRIETO a ta lidi zaujala nejvíc.
Ludek Bouska
Desatero - proč to číst?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/17071/w230/Bf94333.jpg)
Snažím se porovnávat dvě desatera. Jsou z různých kultur. Východ, západ. Křesťané nepřijímají jógu. Východ se zase na křesťanství dívá asi tak, jako Gándí, který prohlásil: „Stal bych se křesťanem, kdybych nepoznal křesťany."
Ludek Bouska
Desatero bible a desatero jógy - základní rozdíl
![](http://1gr.cz/u/free.gif)
Základní rozdíl mezi desatery je v tom, že Jama-Nijama se zaměřuje na stav člověka a desatero bible na vztah k autoritě a vztahy mezi lidmi.
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - deset slov
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/17071/w230/Bf327705.jpeg)
Desatero: Není, nečiníš, neneseš, hlídej, cti, nezabíjíš, nesmilníš, nekradeš, nelžeš, nežádáš. Jama-Nijama: Nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost, čistota, spokojenost, sebekázeň, poznávání, oddanost.
Ludek Bouska
Desatera bible a jógy - dvě cesty
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/01/17071/w230/Bf325707.png)
Obě desatera tvoří základ, směřování cesty, na které stojí celá další stavba. Uvádějí to, co bychom určitě neměli a také to, k čemu bychom měli směřovat. Od čeho máme odejít a o co máme usilovat...
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 78
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 971x
Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!
Mám stránky 333coaching.cz.
Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.
Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.
Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.
Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.