Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

Minule jsme si ukázali, jak připravovat kvásek, Pravidelně i nepravidelně. Trochu to zopakuji, ale pak ve třech krocích upečeme chleba! Zaděláme těsto, dáme je do forem kynout a pak upečeme. To je tak snadné - proč vlastně o tom psát :)

Tak máte nakvašenou sklenici. Vyndejte ji z ledničky a nechte stát asi hodinu.  Pak ohřejte 150 ml vody na asi 40-50 stupňů. To je tak vlažná voda. Mám odměrku, tu dám na 30 vteřin do mikrovlnky. Jedno tlačítko... Pak odvažte 150 gramů hladké žitné mouky, Do nakvašené sklenice nejprve nalijte vodu, pak mouku a vše důkladně promíchejte. Dávám si záležet na tom, aby špína ze stěn sklenice se co nejvíc oloupala a tak se stala kvasem v kvásku. Konzistence kvásku by měla být tak akorát - ne moc hustá, ani řídká...

Dejte nakvašenou sklenici na alespoň 4 hodiny (nebo lépe přes noc) na místo s pokojovou teplotou. Kvásek se musí alespoň zdvojnásobit, za noc je ho plná sklenice.

1. příprava těsta

Mám rád jednoduché recepty, tento je trojkový: 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce lněné, dýňové, slunečnicové semínka. To zalijte 300 ml ohřáté vody. 3-4 druhy mouky 300 g: žitná celozrnná, namletá špalda, hladká pšeničná. Další 300 ml vody, přidejte kvásek, vše důkladně promíchejte. Do forem potřebujete těsto trochu řidší, ošatkový chléb chce hustší těsto.

V tomto stavu nechte 1-3 hodiny kynout v zadělávací míse, překryjte utěrkou.

 

 

 

2. kynutí chleba

Znovu promíchejte a nandejte do forem na pečení chleba. Osvědčily se mi silikonové formy od Tescomy. Jdou krásně nandat, vyklopit i umýt. Nejdřív jsem měl jednu, pak dvě, teď mám čtyři :) To proto, že chlebík všem chutná a já ho rád rozdávám...

Formy ze 2/3 naplňte těstem. Nakynout by mělo asi 1 cm přes, aby se vytvořilo hezké bříško chleba. Jedná se o druhé kynutí těsta. Pokud první kynulo déle, tak přidejte trochu hladké mouky a vlažné vody, aby mělo co kynout. Kynutí obstarává kvásek a hladká mouka. Nechte kynout 2-6 hodin. Nemám vždy přesně čas hlídat, jak moc je těsto nakynuté. Těsto vždy překryjte utěrkou.

3. pečení chleba.

Formy s těstem dávám na rošt, který pak přímo dám i s formami do trouby. To aby se nestalo, že by nakynuté těsto spadlo. Pečte buď 180 stupňů 90 minut (3x30) nebo rychleji 60 minut 200 stupňů. Program tradiční pečení, zhora i zespoda. Když mám čas, tak posledních 10 minut dám pečení jen zespodu.

Proč dvojí kynutí? Chléb je chutnější. A kamarádka, která má problémy s lepkem, říká, že dvakrát kynutý chleba jí nevadí. Správně pečený chlebík má hnědou kůrku. Pokud je nahoře bílý, znamená to, že tam zůstaly nevykynuté kvasnice a ty vytvořily ten světlý povlak.

Dobru chuť! Příště bych chtěl ještě udělat reprízu kváskového velikonočního mazance. Ten se povedl, třeba nevadí si ho upéct i jindy ...

 

 

Autor: Ludek Bouska | úterý 28.4.2020 21:56 | karma článku: 15,96 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89

Ludek Bouska

Chci si splnit svůj sen ...

12.12.2019 v 7:00 | Karma: 0