Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Desatero spokojeného důchodce - 3. přikázání: Projevit uznání

Jak se máme chovat k mladším, aby jim v naší přítomnosti bylo dobře? Kdo se má přizpůsobit, ustoupit? Jsou to mladí kvůli naší autoritě, našim zkušenostem, proto, že mladí mají dávat přednost starším? Naše zkušenost by nás mohl vést tak, že budeme nejen vděčnost a uznání vyžadovat, ale také projevovat. Tím, co projevíme, tím, jak se chováme, můžeme druhé naučit víc než slovy. Jsme národem kritiků. Asi to není úplně špatně, ale je to zvláštní fenomén. Všechno víme, všechno známe, jenom zrovna my jsme nebyli vybrání, abychom ty věci mohli ovlivnit. Třeba jsme jen nebyli ve správné době na správném místě. Úžasnými diskutujícími kluby jsou naše hospody a hospůdky. Asi je třeba, abychom si tříbili vlastní názory s jinými lidmi. Jak slýchávám různé dialogy, často bývají destruktivní. Pod tím chápu takový rozhovor, kdy se obě strany ještě více na něco naštvaly a nenašly na věci nic kladného.  

Jak bychom mohli přispět ti starší a i mladší k tomu, abychom si rozuměli? Desatero spokojeného důchodce nastavuje trochu nepřejemné zrcadlo nám starším. Rádi bychom, aby mladí byli vděční a projevovali uznání k nám starším. Jak je to můžeme naučit? Asi jedině vlastním příkladem…

3. Stáří umí projevit vděčnost a uznání za všechno, co mladí udělali. Pokud mladí něco neudělali, nebo neudělali podle představ starších, určitě k tomu měli důvod, který staří nechápou. Pokud starší nejsou schopni vděčnosti, nemohou ani děti projevit vděčnost.To, co nám nejvíce schází, to chceme po druhých

Málokdo naše děti ocení. Starší mladé spíše kritizují než ocení. Slyšíme o mladých, že jsou to ti, co "neuznávají staré dobré", "pořád někde trajdají místo aby pracovali", "neváží si ničeho", "nemají čas se stavit", "když už se staví, jsou jednou nohou pryč"... My starší bychom si měli uvědomit, že často jediným, kdo našim mladým projeví uznání, můžeme být my. A člověk roste uznáním. Roste podle toho, jak se na něj druzí dívají. Potenciál, který můžeme vidět v našich dětech má šanci růst, když jej budeme podporovat.

Můžeme projevit uznání nejen za to, co už je vidět. To ocení kdokoli jiný. Ale ocenit to, co ně+kdo chce a zatím se mu nedaří, to umí jen málokdo. Snažme se nevidět to, co nezvládli jako jejich selhání, ale jako možnost pro příště. Neúsůěch je snadné si uvědomit a nechat se jím zdeptat. Ale proměnit jej ve stimul, který odstraní překážku, která se vyskytla, to umí jen člověk se zkušenostmi. A my ty zkušenosti  máme. Toto je možná jedniná možnost, jak dávat rady mladým. Být jim oporou, když to potřebují.

Moc bych rád, kdybych se sám a i ti, na které mám vliv naučili méně používat destruktivní kritiku. Pod ní rozumím takové hodnocení, poznámky, které mají za účel jen druhého zdeptat. Nejedná se o pomoc, ale o obhájení a prosazení našeho vlastního názoru. Někdo něco nedělá tak, jak si představujeme a proto ho „zničíme kritikou“. Zvlášť těžké psychické úrazy mohou vzniknout u našich dětí. Ty se moc ranám od nás nebrání přímo. Jsme těmi, které (více méně) uznávají jako autoritu, a proto by víc potřebovali povzbuzení.

Za největší projev uznání považují úsměv. Je jednoduchý, nic nestojí. Tím, že se usměji, dávám najevo přijímání druhého. Děti mají rády lidi, kteří se usmívají. Nemají rády škarohlídy. My dospělí jsme se naučili si vnější vizáže  tolik nevšímat. A sami se moc neprojevovat. Možná je to škoda. Byl u nás kamarád s malou dcerou. Tři roky. Taková hodná, nesmělá holčička. To, co jí odzbrojilo byl úsměv. Na konec návštěvy ke mně přiběhla a chytla mě za nohu. Měla jistotu přijetí, nemusela se bát odmítnutí.

Když se směji, tak se nemračím. Úsměv je geniální prostředek, který neznamená žádnou energii navíc. Ale přesto je to tak obtížný! A tolik může druhému pomoct!

Prý úsměv přidává pět minut života, vyzkoumali nějací vědci. To je skoro úsměvné tvrzení. To bychom se pořád měli smát na plné kolo. A ti největší smíšci by nikdy nezemřeli. Úsměv ale jistě pomáhá druhému ale i nám samotným. Nemusíme se určitě smát pořád a na každého. Ale někdo má s úsměvem možná problém jako já. Když pracuji, tak mi říkají, že se mračím. Ale já přitom jenom přemýšlím. Můj úsměv musí být vědomý, automaticky to ještě neumím. Mám se pořád co učit J.

Děti milují úsměv. Malý Tomášek, pořád se skoro pořád směje. Jeho táta je hodně optimistický člověk, ale snaží se působit spíše vážně. Tomášek je externalizací (hrozné slovo - jde o vnější projev) svého otce. V Tomáškovi vidím jeho otce, jako by nebyl dospělý. Stárnutí nám možná bere úsměv. Mnohé problémy se nevyřešily, mnohé další přibyly aniž bychom se o ně nějak zasloužili. Zkusme se přesto usmát a dát najevo, že přijímáme druhé. Pak možná budeme otevřenější i k uznání a vděčnosti

Stačí málo a z úsměvu se stane výsměch. Z uznání výsměch. Z vděčnosti nevděk. Ten prý světem vládne. Zkusme vládnout ve svém malém světě, kde to jde, trochu jinak. Zkusme třeba vnitřní úsměv :).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludek Bouska | středa 11.7.2012 18:00 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice a dvakrát kynutý chlebík

Peču doma chleba. Manželce trvalo asi rok než se vzdala své Šumavy. Teď ale spoléhá na to, že dvakrát týdně peču chleba a jiný už nechce. To je skvělé, ale současně závazek. Přeci jen to chvíli trvá. Je to můj příspěvek k vaření.

28.4.2020 v 21:56 | Karma: 15,96 | Přečteno: 790x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Nakvašená sklenice - jak si vyrobit svůj vlastní kvásek

Už jste viděli nakvašenou sklenici? Myslíte si, že sklenice nemůže kvasit? Ale může! Nakvašená sklenice, to je právě způsob přípravy domácího kvásku. Funguje mi takto už tři roky, mnoha lidem jsme kvásek už dali...

24.4.2020 v 22:29 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Osobní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

Psal jsem o klackách pod nohama - když se člověk o něco snaží, tak najednou mu začnou házet klacky pod nohy. Jak to ale vlastně je? Když se podívám na tu situaci znovu, tak mi připadá, že ty klacky pod nohy si házím já sám sobě...

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

Začínám podnikat! Ale blíží se mi důchodový věk. Nebude to hned, ale důchod už klepe na dveře. Má to smysl? A mohu to já mezi těmi mlaďochy zvládnout? S těmi jejich kontakty po sociálních sítích, které jsou pro mě asociální?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

Zažili jste, když vám někdo "házel klacky pod nohy"? Používá se to obrazně, ale i prakticky je to docela nepříjemné. Asi si to někdy děláme sami, ale teď nevím - čeho je moc, toho je příliš...

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Koučink hrou - hrajeme si na změnu. Kdo si hraje nezlobí!

Pracuji s lidmi na změně. Změnit něco potřebujeme každý. A většině z nás se to nedaří. Změna je život! To víme, ale i změna typu jo-jo efektu patří k životu. Chceme se změnit a zůstáváme stále stejní... Pojďte si hrát!

Mám stránky 333coaching.cz. 

Nechci psát rady pro druhé, ale to, co vychází z mé osobní zkušenosti. Co jsem prožil a zakusil na sobě. Jen to má sílu, to funguje. Pokud to nepomůže mě samotnému, nemám právo to nabízet druhým.

Přečetl jsem spoustu dobře míněných příruček. Málokdy za nimi ale byl osobní prožitek autora. Pisatelé píší proto, aby psali ne aby sdělovali, co prožili.

Psaní je pro mně nacházením sama sebe. Ta slova jsou moje myšlenky a tím kousek mě samotného. Možná by šlo podobně jako při detekci krve podle slov určit DNA autora. To, co píšu je moje DNA. Asi tam bude i spousta chyb. Nejsem dokonalý. Některé věty bych možná znovu nenapsal. Měním se. Snažím se o osobní růst, i když je to někdy těžké. Možná bych taky za všechny svoje názory nedal ruku do ohně. Nejsem neomylný.

Stává se mi, že mě reakce čtenářů dovedou k jinému uvažování. Třeba to zabolí, ale pomáhá mi to. Moc mi ta zpětná vazba pomáhá. Díky za ní.