Desatera bible a jógy - deset slov

Desatero: Není, nečiníš, neneseš, hlídej, cti, nezabíjíš, nesmilníš, nekradeš, nelžeš, nežádáš. Jama-Nijama: Nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost, čistota, spokojenost, sebekázeň, poznávání, oddanost.

Desatero biblické:

Nemáš, neděláš, neneseš, hlídej, cti,

nezabíjíš, nesmilníš, nekradeš, nelžeš, nezávidíš.

Jama-Nijama:

Nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost,

čistota, spokojenost, sebekázeň, poznávání, oddanost.

Oba seznamy jsou 5+5. To biblické je někdy děleno jako 6+4 nebo dokonce 7+3. Toho se docílilo tím, že se vynechalo přikázání o zobrazování a pak poslední desáté přikázání rozdělilo na dvě. Tak vznikl systém dělené na 6+4, který je nejznámější, protože za ním stojí katolická církev. O tom ale teď nebudu pojednávat. Logické mi připadá 5+5 také proto, že pak velmi dobře koreluje s 5+5 jamy a nijamy.

Dělení na 5+5 odpovídá třeba rukám. Máme 5+5 prstů na rukách. Máme je pořád před sebou, a tak nám mohou nebo mají připomínat právě tyto základní body obou učení. Bible nabádá, abychom je měli pořád na očích. Tedy přikázání, ruce na očích máme vlastně pořád. Pak asociací máme před očima stále i přikázání.

Zajímavá je také desítka, bodů desatera i jamy a nijamy je deset. Máme číselnou řadu, která je založena právě na desítce. Neustále počítáme jedna až deset. Zvlášť kdo něco skutečně počítá, odpočítává nebo kdo sportuje. Deset, dvacet, třicet... Zkuste si místo odříkávání jedna, dva, tři, čtyři, pět ... říkat třeba přikázání - není, nečiníš, neneseš, dbej, cti.... Nebo nenásilí, nelhaní, nekradení, neulpívání, zdrženlivost... To je velmi dobré cvičení pro paměť a podvědomí a současně nám dává něco, co určitě se v životě hodí - abychom nesešli ze správné cesty.

Jóga přímo varuje - je to první krok. Důležitý krok, bez něj se ani nepokoušej jít dál! Můžeš pak na své cestě ztroskotat, nebo se dostat jinam než jsi měl v úmyslu. Varování je znovu a znovu uváděno, třeba i u tzv. siddhís. Tedy schopnosí, které člověk získává na cestě jógy. Schopnosti, které "obyčejní" lidé nemají. Problém je v tom, že tyto síly je třeba mít pod kontrolou, jinak člověka ovládnou...

A to, že se člověk dostane na scestí se stává na obou cestách. Na té jógové i náboženské. Věřící lidé, když se nechají ovládnout sílami, které by měli zvládat, dokáží napáchat veliké zlo. Pro obě tedy platí Ježíšovo varování 

Matouš 23, 3 Proto čiňte a zachovávejte všechno, co vám řeknou; ale podle jejich skutků nejednejte: neboť oni mluví a nečiní.

Autor: Ludek Bouska | středa 7.2.2018 12:00 | karma článku: 6,66 | přečteno: 158x
  • Další články autora

Ludek Bouska

Klacky pod nohama II

5.1.2020 v 8:30 | Karma: 0

Ludek Bouska

Začít podnikat v důchodu?

17.12.2019 v 7:00 | Karma: 8,89

Ludek Bouska

Klacky pod nohama

14.12.2019 v 18:00 | Karma: 9,89