Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Star Trek II: Khanův hněv - 95%

Několik let po prvním filmovém díle Star Treku se tvůrci rozhodli pokračovat v příběhu Enterprise. Po Robertovi Wiseovi byl na režisérskou židli postaven  Nicholas Meyer, který napsal i scénář. Po dlouhém přemýšlení i přepisování bylo rozhodnuto, že se posádce postaví neznámější zloduch Khan, kterého znovu, skoro po dvaceti letech hraje Ricardo Montalban,  pro kterého se stala postava Khana úplně neslavnější.

Po letmém a rychlém úvodu, ve kterém probíhá test Kobayashi Maru na kadety kapitána Spocka, se znovu vracíme na vesmírnou cestu. Znova jde návrat k problému zničení živých bytostí. Projekt Genesis, který umí oživit mrtvou planetu, se nesmí dostat do nesprávných rukou.

Kirk je už Admirálem. Bohužel mu jeho pozice nevyhovuje a velice přivítá možnost udělat inspekci na  lodi Enterprise, které v tuto dobu velí Spock. U inspekční cesty nezůstane, stane se z ní cesta za záchranou lidstva a poražení Khana.

Celý film má jinou atmosféru. Producenti si nemohli dovolit slavného režiséra, a tak zvolil nového režiséra Nicholase Meyera. I skladatel se změnil. Nováček na skladatelské židli James Horner ve svých 29 letech vytvořil nové motivy,  odkazující na první díl, ale celý film je temnější, v některých částech velice dobře charakterizuje depresivní situaci vesmírného prázdna, podobně jako ve Vetřelcích, ke kterým složil hudbu Horner též.

Příběhy postav jsou více propracované, každý z herců si je svých postav vědom a scénaristické doplňky, jako brýle u Kirka nebo smrt příbuzného u Scottyho celému filmu dopřávají více reálnosti a uvěřitelnosti.

Návrat Ricarda Montalbana jako Knaha se podařil. Nikdy už Star Trek neměl většího záporáka. Jeho SS Botany Bay, kterou Kirk zanechal na Ceti Alpha V, se vrátila. Khan se rozhodl zničit nejen Kirka, ale pomocí rakety Genesis, kterou získal, se rozhodl zničit i planety. Postava Khana je velice charismatická, jeho vrásčité čelo a tvář. Celá postava, včetně hrudníku, dávají této záporné osobě nadpozemskou podobu. Je ale škoda, že i v druhém moderním filmu, se znovu Khan recyklovaně vrátil.

Smrt neoblíbenější postavy vulkánce Spocka je od tvůrců velice chytrý nápad. Je tím vyřešeno i dohadování s herci, zdali se chtějí, či nechtějí vrátit do svých rolí. Říká se, že Leonard Nimoy s pokračováním role  Spocka v dalších filmových dílech souhlasil pouze za té podmínky, kdy bude režírovat následující film. Režíroval následující dva díly, kdy po něm převzal v 5, díle režisérské otěže William Shatner. Nechtěl bych být v pozici fanoušků filmů na začátku 80. let, kteří doufají, že v dalším filmu Spock ožije.

Ve filmech i seriálech Star Treku je už skoro zvykem, že hlavní představitelé svých postav si zrežírují nějaké díly, dokonce i filmy. Posledním filmy, které režíroval herec ze Star Trek je Jonathan Frakes, který režíroval Star Trek VIII: První kontakt a Star Trek IX: Vzpoura.  V seriálové kapitole Star Treku vlastní epizody režírovali i Patrick Stewart (Star Trek: Nová generace – 5 epizod) a LeVar Burton (Star Trek: Nová generace – 2 epizody/ Star Trek: Deep Space Nine – 10 epizod/Enterprise – 9 epizod).

Jako druhý díl filmů Star Trek je celý film velice povedený. Jak jsem říkal i u prvního dílu, tak moderní doba už je úplně jiná. Ale v rámci celých Sci-fi filmů je to další povedený kus. Dobře zvoleným charismatickým záporákem se tvůrcům podařilo navázat na velice povedený a úspěšný první díl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | neděle 2.6.2013 14:28 | karma článku: 8,52 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz