Star Trek II: Khanův hněv - 95%

Několik let po prvním filmovém díle Star Treku se tvůrci rozhodli pokračovat v příběhu Enterprise. Po Robertovi Wiseovi byl na režisérskou židli postaven  Nicholas Meyer, který napsal i scénář. Po dlouhém přemýšlení i přepisování bylo rozhodnuto, že se posádce postaví neznámější zloduch Khan, kterého znovu, skoro po dvaceti letech hraje Ricardo Montalban,  pro kterého se stala postava Khana úplně neslavnější.

Po letmém a rychlém úvodu, ve kterém probíhá test Kobayashi Maru na kadety kapitána Spocka, se znovu vracíme na vesmírnou cestu. Znova jde návrat k problému zničení živých bytostí. Projekt Genesis, který umí oživit mrtvou planetu, se nesmí dostat do nesprávných rukou.

Kirk je už Admirálem. Bohužel mu jeho pozice nevyhovuje a velice přivítá možnost udělat inspekci na  lodi Enterprise, které v tuto dobu velí Spock. U inspekční cesty nezůstane, stane se z ní cesta za záchranou lidstva a poražení Khana.

Celý film má jinou atmosféru. Producenti si nemohli dovolit slavného režiséra, a tak zvolil nového režiséra Nicholase Meyera. I skladatel se změnil. Nováček na skladatelské židli James Horner ve svých 29 letech vytvořil nové motivy,  odkazující na první díl, ale celý film je temnější, v některých částech velice dobře charakterizuje depresivní situaci vesmírného prázdna, podobně jako ve Vetřelcích, ke kterým složil hudbu Horner též.

Příběhy postav jsou více propracované, každý z herců si je svých postav vědom a scénaristické doplňky, jako brýle u Kirka nebo smrt příbuzného u Scottyho celému filmu dopřávají více reálnosti a uvěřitelnosti.

Návrat Ricarda Montalbana jako Knaha se podařil. Nikdy už Star Trek neměl většího záporáka. Jeho SS Botany Bay, kterou Kirk zanechal na Ceti Alpha V, se vrátila. Khan se rozhodl zničit nejen Kirka, ale pomocí rakety Genesis, kterou získal, se rozhodl zničit i planety. Postava Khana je velice charismatická, jeho vrásčité čelo a tvář. Celá postava, včetně hrudníku, dávají této záporné osobě nadpozemskou podobu. Je ale škoda, že i v druhém moderním filmu, se znovu Khan recyklovaně vrátil.

Smrt neoblíbenější postavy vulkánce Spocka je od tvůrců velice chytrý nápad. Je tím vyřešeno i dohadování s herci, zdali se chtějí, či nechtějí vrátit do svých rolí. Říká se, že Leonard Nimoy s pokračováním role  Spocka v dalších filmových dílech souhlasil pouze za té podmínky, kdy bude režírovat následující film. Režíroval následující dva díly, kdy po něm převzal v 5, díle režisérské otěže William Shatner. Nechtěl bych být v pozici fanoušků filmů na začátku 80. let, kteří doufají, že v dalším filmu Spock ožije.

Ve filmech i seriálech Star Treku je už skoro zvykem, že hlavní představitelé svých postav si zrežírují nějaké díly, dokonce i filmy. Posledním filmy, které režíroval herec ze Star Trek je Jonathan Frakes, který režíroval Star Trek VIII: První kontakt a Star Trek IX: Vzpoura.  V seriálové kapitole Star Treku vlastní epizody režírovali i Patrick Stewart (Star Trek: Nová generace – 5 epizod) a LeVar Burton (Star Trek: Nová generace – 2 epizody/ Star Trek: Deep Space Nine – 10 epizod/Enterprise – 9 epizod).

Jako druhý díl filmů Star Trek je celý film velice povedený. Jak jsem říkal i u prvního dílu, tak moderní doba už je úplně jiná. Ale v rámci celých Sci-fi filmů je to další povedený kus. Dobře zvoleným charismatickým záporákem se tvůrcům podařilo navázat na velice povedený a úspěšný první díl.

Autor: Jiri Borovy | neděle 2.6.2013 14:28 | karma článku: 8,52 | přečteno: 504x