13 let s X-men

Sedm filmů o mutantech už dává solidní sérii. Šest už v kinech bylo. Na příští rok se chystá novinka, kde se spojí herci ze staré i nové mytologie.

X-men

První film přišel do kin v roce 2000. Je tomu opravdu už 13 let, kdy Brian Singer vzal do svých rukou první kvalitní filmové zpracování komiksu. V jeho režii se dobře zkombinovaly tzv. povídací pasáže s akcí. Samozřejmostí je i kvalitní příběh a akční sekvence, které si lidé zapamatují.

Nesmíme zapomenout ani na herce, kteří každému filmu dodají život. Patrick Stewart, Ian McKellen, samozřejmě i Hugh Jackman dodali celému filmu kvalitu, a tak je právě jednička považována za nejlepší X-men film.

Příběh tohoto filmu je prostý: Jsou dva druhy mutantních týmů, dobří a zlí. Dobré mutanty vede Profesor X. Celý jeho tým, včetně nadaných studentů, se skrývá před veřejností. Druhý, zlý tým, vede Magneto, který brojí proti lidstvu a bojuje za svou budoucnost. Tyto dva týmy se ve finále střetnou u Sochy Svobody, kde je zabráněno umělé mutaci vládnoucích činitelů země.

Hodnocení: 90 %

X-Men 2

Tři roky po prvním filmu se vrací na režisérskou židli Brian Singer. Vrací se i stejní herci, tedy ti podstatní. Bohužel došlo k několika přeobsazením postav mutantů, kteří v prvním díle hráli druhé až třetí housle a měli pouze epizodní role. Ve dvojce proto byli nahrazeni kvalitnějšími herci. Poprvé se například objevuje mladá herečka Ellen Page, která bude hrát i ve třetím pokračování důležitou postavu.

Tentokrát se proti sobě nepostaví Profesor X a Magneto, ale proti mutantům se postaví armádní generál Starker s velice silným mutantem, který dokáže měnit myšlenky lidí a ovládat je.Velkou samozřejmostí je účast Wolverina (Hugh Jackman), který začíná hledat své kořeny. Tentokrát došlo i k jednomu sebeobětování.

Druhý díl byl znovu velice úspěšný a díky tomu přišlo do kin i další pokračování.

Hodnocení: 85 %

X-Men: Poslední vzdor

Šest let po prvním filmu přišlo do kin druhé pokračování s nezměněnou sestavou herců. Bohužel došlo k přeobsazení židle režiséra. Producenti zvolili pro tento díl Bretta Ratnera, který byl před tímto filmem znám jako režisér akčních komedií Křižovatka smrti.

Bohužel tento snímek změnou režiséra přišel o část psychologických úvah, které byly zajímavé na těch předchozích. Film byl už "pouze" akční a recenzenti měli několik výtek i k celkovému vyznění s navázaností na předchozí díly. Vadila jim například změna „mutantních trikotů" a vzezření prezidenta USA.

V X-Men: Poslední vzdor bojují zlí a hodní mutanti proti armádě, která chrání super-mutanta, který umožní návrat genetických mutantních vlastností do lidských. Návrat oživené hrdinky, která se díky „smrti“ zresetuje do nejsilnějšího mutanta, do celého filmu zanese lásku. Na ale kvůli její nebezpečné síle neskončí happy endem. Tento film ukončil trilogii a nepočítalo se, že by příběh souboje mutantů pokračoval se stejnou sestavou v dalších filmech.

Hodnocení 70 %

X-Men Origins: Wolverine

Od prvního zfilmování komiksu X-men uběhlo devět let a producenti se rozhodli vytvořit spin-off, ve kterém by se vrátil jeden z vedlejších hrdinů kladných mutantů. Naštěstí zvolili toho nejcharismatičtějšího - Wolverina. Ten má v rámci komiksové mytologie svou velkou historii.

Na režisérskou židli se nevrátil ani jeden z režisérů původních filmů. Pro nováčka Gavina Hooda to tak je jeho nejslavnější a nejlepší film. Hugh Jackman se už po čtvrté vrátil do postavy Wolverina.

Scénáristé se rozhodli Wolverina vrátit do minulosti a vysvětlit jeho mutantní schopnosti, a to včetně původu jeho adamantiových kostí a drápů. Proti němu postavili postavu z druhého dílu, generála Starkera (v mladší alternaci), který využije získaných genetických informací po zabitých mutantech k vyklonování supermutanta Weapon X, který má například Wolverinovi samouzdravující schopnosti.

Film nebyl přijat dobře. Sólovka Wolverina se moc nevyvedla. Nejenže po příběhové stránce byl film slabý, ale ani v akcích a nekanonistických odbočkách neuchvátil. Snímek X-Men Origins: Wolverine se ale přesto vedlo, a dva roky po něm se natočil další příběh, X-Men universa.

Hodnocení: 60 %

X-Men: První třída

V pátém filmu, X-men universa, se producenti rozhodli pro radikální střih do historie. Příběh zasadili do 60. let, kdy se Profesor X a Magneto ještě poznávali a byli velice dobří přítelé. Na pozadí studené války mezi Ruskem a USA jsme svědky formování týmu Profesora X a postupný příklon Magneta ke zlé straně. Spolu ale bojují proti mutantovi, který chce pomocí svých super-schopností zahájit 3. světovou válku.

Do nových verzí Profesora X a Magneta byly obsazeni James McAvoy a Michael Fassbender. Do svého mladšího já mutantky Mystique byla obsazena oscarová herečka Jennifer Lawrence.

Na režisérskou židli se posadil Matthew Vaughn (Kick Ass), který celé filmové sérii vrátil lesk.

Hodnocení: 90 %

Wolverine

Ve snímku z letošního léta se Wolverine vrátil v plné síle. Tentokrát se hlavní příběh odehrál v Japonsku a Wolverie, hraný i zde Hughem Jackmanem, opět pochybuje o své existenci a v rámci nešťastné lásky ze třetího dílu se hodlá stát smrtelným.

Naštěstí ke smrtelnosti Wolverina nedojde a po souboji proti Samurajům si uvědomí, že na něj smrt nečeká a musí se svým prokletím, a zároveň darem, žít dál. James Mangold jako nový režisér se snaží o nové pohled na hlavního hrdinu série. Wolverine tentokrát není bezcitná mlátička, ale snaží se najít vykopení ze vých hříchů a poznání a pochopení minulosti.

Bohužel tento film znovu nebyl úspěšný a přišlo na něj mnoho kritiky, pro chabý příběh a špatně natočenou akci.

Hodnocení: 50 %

X-Men: Days of Future Past

Naštěstí sedmým filmem (2014) se očekává návrat Briana Singera a staré sestavy v čele s Patrickem Stewartem, Ianem McKellenem, Hughem Jackmanem. Ale díky spojení budoucnosti s minulostí se vrátí i James McAvoy a Michael Fassbender a členové týmu z 60. let.

Celá komiksová veřejnost se už nemůže dočkat, až bude to nejlepší z celého universa spojeno v jednom, doufám, že ne posledním, filmu.

Hodnocení: Film bude uveden až v roce 2014, kritici ale očekávají až 95 %.

Napsáno pro StudentPoint.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiri Borovy | úterý 3.12.2013 11:27 | karma článku: 4,84 | přečteno: 379x