Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

13 let s X-men

Sedm filmů o mutantech už dává solidní sérii. Šest už v kinech bylo. Na příští rok se chystá novinka, kde se spojí herci ze staré i nové mytologie.

X-men

První film přišel do kin v roce 2000. Je tomu opravdu už 13 let, kdy Brian Singer vzal do svých rukou první kvalitní filmové zpracování komiksu. V jeho režii se dobře zkombinovaly tzv. povídací pasáže s akcí. Samozřejmostí je i kvalitní příběh a akční sekvence, které si lidé zapamatují.

Nesmíme zapomenout ani na herce, kteří každému filmu dodají život. Patrick Stewart, Ian McKellen, samozřejmě i Hugh Jackman dodali celému filmu kvalitu, a tak je právě jednička považována za nejlepší X-men film.

Příběh tohoto filmu je prostý: Jsou dva druhy mutantních týmů, dobří a zlí. Dobré mutanty vede Profesor X. Celý jeho tým, včetně nadaných studentů, se skrývá před veřejností. Druhý, zlý tým, vede Magneto, který brojí proti lidstvu a bojuje za svou budoucnost. Tyto dva týmy se ve finále střetnou u Sochy Svobody, kde je zabráněno umělé mutaci vládnoucích činitelů země.

Hodnocení: 90 %

X-Men 2

Tři roky po prvním filmu se vrací na režisérskou židli Brian Singer. Vrací se i stejní herci, tedy ti podstatní. Bohužel došlo k několika přeobsazením postav mutantů, kteří v prvním díle hráli druhé až třetí housle a měli pouze epizodní role. Ve dvojce proto byli nahrazeni kvalitnějšími herci. Poprvé se například objevuje mladá herečka Ellen Page, která bude hrát i ve třetím pokračování důležitou postavu.

Tentokrát se proti sobě nepostaví Profesor X a Magneto, ale proti mutantům se postaví armádní generál Starker s velice silným mutantem, který dokáže měnit myšlenky lidí a ovládat je.Velkou samozřejmostí je účast Wolverina (Hugh Jackman), který začíná hledat své kořeny. Tentokrát došlo i k jednomu sebeobětování.

Druhý díl byl znovu velice úspěšný a díky tomu přišlo do kin i další pokračování.

Hodnocení: 85 %

X-Men: Poslední vzdor

Šest let po prvním filmu přišlo do kin druhé pokračování s nezměněnou sestavou herců. Bohužel došlo k přeobsazení židle režiséra. Producenti zvolili pro tento díl Bretta Ratnera, který byl před tímto filmem znám jako režisér akčních komedií Křižovatka smrti.

Bohužel tento snímek změnou režiséra přišel o část psychologických úvah, které byly zajímavé na těch předchozích. Film byl už "pouze" akční a recenzenti měli několik výtek i k celkovému vyznění s navázaností na předchozí díly. Vadila jim například změna „mutantních trikotů" a vzezření prezidenta USA.

V X-Men: Poslední vzdor bojují zlí a hodní mutanti proti armádě, která chrání super-mutanta, který umožní návrat genetických mutantních vlastností do lidských. Návrat oživené hrdinky, která se díky „smrti“ zresetuje do nejsilnějšího mutanta, do celého filmu zanese lásku. Na ale kvůli její nebezpečné síle neskončí happy endem. Tento film ukončil trilogii a nepočítalo se, že by příběh souboje mutantů pokračoval se stejnou sestavou v dalších filmech.

Hodnocení 70 %

X-Men Origins: Wolverine

Od prvního zfilmování komiksu X-men uběhlo devět let a producenti se rozhodli vytvořit spin-off, ve kterém by se vrátil jeden z vedlejších hrdinů kladných mutantů. Naštěstí zvolili toho nejcharismatičtějšího - Wolverina. Ten má v rámci komiksové mytologie svou velkou historii.

Na režisérskou židli se nevrátil ani jeden z režisérů původních filmů. Pro nováčka Gavina Hooda to tak je jeho nejslavnější a nejlepší film. Hugh Jackman se už po čtvrté vrátil do postavy Wolverina.

Scénáristé se rozhodli Wolverina vrátit do minulosti a vysvětlit jeho mutantní schopnosti, a to včetně původu jeho adamantiových kostí a drápů. Proti němu postavili postavu z druhého dílu, generála Starkera (v mladší alternaci), který využije získaných genetických informací po zabitých mutantech k vyklonování supermutanta Weapon X, který má například Wolverinovi samouzdravující schopnosti.

Film nebyl přijat dobře. Sólovka Wolverina se moc nevyvedla. Nejenže po příběhové stránce byl film slabý, ale ani v akcích a nekanonistických odbočkách neuchvátil. Snímek X-Men Origins: Wolverine se ale přesto vedlo, a dva roky po něm se natočil další příběh, X-Men universa.

Hodnocení: 60 %

X-Men: První třída

V pátém filmu, X-men universa, se producenti rozhodli pro radikální střih do historie. Příběh zasadili do 60. let, kdy se Profesor X a Magneto ještě poznávali a byli velice dobří přítelé. Na pozadí studené války mezi Ruskem a USA jsme svědky formování týmu Profesora X a postupný příklon Magneta ke zlé straně. Spolu ale bojují proti mutantovi, který chce pomocí svých super-schopností zahájit 3. světovou válku.

Do nových verzí Profesora X a Magneta byly obsazeni James McAvoy a Michael Fassbender. Do svého mladšího já mutantky Mystique byla obsazena oscarová herečka Jennifer Lawrence.

Na režisérskou židli se posadil Matthew Vaughn (Kick Ass), který celé filmové sérii vrátil lesk.

Hodnocení: 90 %

Wolverine

Ve snímku z letošního léta se Wolverine vrátil v plné síle. Tentokrát se hlavní příběh odehrál v Japonsku a Wolverie, hraný i zde Hughem Jackmanem, opět pochybuje o své existenci a v rámci nešťastné lásky ze třetího dílu se hodlá stát smrtelným.

Naštěstí ke smrtelnosti Wolverina nedojde a po souboji proti Samurajům si uvědomí, že na něj smrt nečeká a musí se svým prokletím, a zároveň darem, žít dál. James Mangold jako nový režisér se snaží o nové pohled na hlavního hrdinu série. Wolverine tentokrát není bezcitná mlátička, ale snaží se najít vykopení ze vých hříchů a poznání a pochopení minulosti.

Bohužel tento film znovu nebyl úspěšný a přišlo na něj mnoho kritiky, pro chabý příběh a špatně natočenou akci.

Hodnocení: 50 %

X-Men: Days of Future Past

Naštěstí sedmým filmem (2014) se očekává návrat Briana Singera a staré sestavy v čele s Patrickem Stewartem, Ianem McKellenem, Hughem Jackmanem. Ale díky spojení budoucnosti s minulostí se vrátí i James McAvoy a Michael Fassbender a členové týmu z 60. let.

Celá komiksová veřejnost se už nemůže dočkat, až bude to nejlepší z celého universa spojeno v jednom, doufám, že ne posledním, filmu.

Hodnocení: Film bude uveden až v roce 2014, kritici ale očekávají až 95 %.

Napsáno pro StudentPoint.cz

Autor: Jiri Borovy | úterý 3.12.2013 11:27 | karma článku: 4,84 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 453x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 141x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Nechtěla to hlásit, líčila matka, jejíž dcera viní nevlastního dědu z osahávání

3. června 2024  15:49

Výslechy příbuzných pokračovalo jednání u českobudějovického krajského soudu, který se zabývá...

Otevřená válka na největším soudu? Čelíme bossingu, stěžují si úředníci

3. června 2024  15:41

Z Městského soudu v Praze, který je největší v zemi, odchází stále víc zaměstnanců, a to nejen v...

Střet s kamionem v Litomyšli nepřežil chodec, šel po přechodu na zelenou

3. června 2024  15:36

Fatálně skončil v neděli večer střet chodce a kamionu na světelné křižovatce na průtahu Litomyšlí....

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz