Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vážkách a lidech

Bylo léto a já sjížděl po schodech do suterénu k jednomu supermarketu v centru Prahy. Prošel jsem automatickými dveřmi, proti mně tekl dav lidí, tělo na těle, a vtom se mi naskytl neobvyklý pohled. Nad hladinou hlav, nad proudem účesů, čepic a klobouků, třepotavě poletovala vážka...

Přiznávám, že v entomologii se moc nevyznám a jakožto dilentant tedy říkám vážka všemu, co po způsobu helikoptéry poletuje kolem vody, takže bych zpětně onoho tvora pojmenoval nejpíše jako šidélko nebo motýlici, ale to je teď jedno. Ve studeném svitu zářivek vypadala vážka ztracená, unavená a bezradná. Nevím, co mě to napadlo, ale vystrčil jsem ruku nad hlavu a během několika vteřin mi přistála na prstě. Otočil jsem se a odnesl nečekaného pasažéra, který seděl a ani nedutal, nahoru na Národní třídu a ukázal k Nové scéně, tam že je řeka. Vážka se zvedla a odletěla tím směrem.

Toto magické setkání se mi vybavilo, když jsem šel nedávno ulicí a spatřil dívku, která z chodníku sbírala šneky. Malakologie jakožto obor, který se zabývá měkkýši, mi také není příliš blízký, takže bych snad měl napsat, že to byli hlemýždi, ale to je teď jedno. V noci pršelo, šneci vyrazili ze zahrad, přelezli zídku a teď se, zaskočeni náhle připalujícím sluncem, pokoušeli "zavíčkovat" uprostřed chodníku. Chodím tam často, a proto vím, že kdyby je ta dobrá dívčí duše nenaházela zpátky do zahrádek, do večera by se chodník proměnil ve strašlivá šněčí jatka a zároveň v plochu s nebezpečně kluzkým povrchem.

Šel jsem dál a uvědomil si, kolik energie my lidé vynaložíme k tomu, abychom se starali o druhé. Postoje a jednání, které sledují prospěch druhého člověka, se označují nepříliš známým termínem altruismus. V přírodě bychom mohli altruismus, či spíše jeho náznaky, spatřit např. v péči stád o mláďata, ve spolupráci mravenců, kteří jsou ochotni nabídnout svá těla ke stavbě "živých mostů" přes vodní toky aj. No ale pokud pomineme případy, ve kterých hraje hlavní roli mateřský pud (jako když nalezené lišče adoptuje fena loveckého ohaře), nezdá se mi, že by se zvířata starala o příslušníky jiného druhu – proč by to také dělala?

A tak mě napadlo, že člověk v tomto ohledu tvoří čestnou výjimku. To my provozujeme záchranné stanice pro poraněné živočichy, přenášíme žáby přes silnice, pečujeme o podvyživené ježky a navzdory tomu, že sami často nemáme dostatek prostředků na vlastní bydlení, rozvěšujeme po stromech ptačí budky a v zimě tu zpěvnou havěť dokonce krmíme! Teda, nejsou to právě tyto okamžiky, kdy jsme opravdovými lidmi? A není paradoxní, že všude kolem nás je spousta příslušníků vlastního druhu, kteří by potřebovali pomoci – třeba já se statistikou, když vyhodnocuji data – a to nikoho nezajímá?!

Jsa ponořen do těchto myšlenek, kráčel jsem naplněn pocitem vznešenosti, výjimečnosti a hrdosti na Homo sapiens, kterýžto živočišný druh se tak vymyká všudypřítomnému sobectví evoluce, že je schopen projevů lásky a soucitu nejenom k příslušníkům vlastního druhu, ale i k ostatním pozemským tvorům... Jenže hned potom jsem si uvědomil, jak morbidních podob taková láska může nabývat. Jistěže jsou to hlavně přírodovědci, kteří přírodu „milují“, ale vylisované rostliny v herbářích, motýli přišpendlení ve vitrínách a stáda vycpaných zvířat od myší po žirafy v muzeích by to nejpíš viděli jinak. A co třeba z etického hlediska velmi kontroverzní pokusy na zvířatech, produkce potravin jako jsou vejce nebo maso v podmínkách bezduché sériové výroby, surové zabíjení zvířat kvůli kožešinám... No neušel jsem ani dva bloky a ten pocit vznešenosti se ze mě docela vytratil. Nula od nuly pošla.

Tento text vyšel v poněkud zkrácené verzi jakožto sloupek (Vědecký diář) v Lidových novinách 3. září 2011.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Epilog

Mého sloupku si všiml "ekolog" Jiří Guth, který měl nutkání jej glosovat. Píše: Jan Borovička, "biogeochemik a mykolog", se ve Vědeckém diáři zamýšlí nad etologií a altruismem a zjevně se pohybuje po tenkém ledu: "Pokud pomineme případy, ve kterých hraje hlavní roli mateřský pud (jako když nalezené lišče adoptuje fena loveckého ohaře), nezdá se mi, že by se zvířata starala o příslušníky jiného druhu - proč taky? A tak mě napadlo, že člověk tvoří čestnou výjimku." Nuže, jistě jen málokterý jiný druh provozuje stanice pro poraněné a handicapované živočichy, ale existuje přece vztah takzvaného komensalismu, tedy oboustranné mezidruhové výhodnosti. Čtenáři Ferdy Mravence si snad vzpomenou na mšice a diváci dokumentů z produkce BBC zase na různé "čističe" mezi ptáky nebo rybami. Starají se...

No, ehm, ono to není tak úplně zamyšlení, spíše jsem literárně popsal, co mi náhodou problesklo hlavou, ale o to teď nejde. Pan Guth zmiňuje komensalismus, což je typ biologické interakce mezi dvěma organismy, kdy jeden má ze vztahu prospěch, zatímco druhý není ovlivněn (dle Wikipedie). Příkladem může být vzájemná závislost  mrchožroutů a šelem, např. supů a lvů: supi se živí na zbytcích zvířat zabitých lvy. Pan Guth se však mýlí, protože zcela opomíjí otázku MOTIVACE. Ještě jsem neviděl lva, který by zabil o jednu zebru navíc proto, aby se supi měli líp. A co se týče zmíněných čističů - jejich motivací není ulehčit "kolegovi" od parazitů, ale nažrat se. Takže, pane Guthe, je mi líto, ale nestarají se...

No a jako bonus pro čtenáře tady mám své druhé setkání vážkou: bylo po dešti a já se vracel z výletu za houbami v Praze - Velké Chuchli. U cesty jsem si všiml nádherné vážky, která nehybně seděla na zemi - dovolila mi přikleknout, postavit stativ a pořídit několik snímků. Vypadala ztuhle, ale po chvíli začala jemně pohybovat křídly, pak rychleji, jakoby zahřívala motory, a nakonec odlétla. Po konzultaci s odborníky jsem zjistil, že to nebyla vážka, ale šídlo modré (Aeschna cyanea) - no jak jsem říkal, v entomologii jsem diletant... : )

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 15.9.2011 9:09 | karma článku: 21,70 | přečteno: 2831x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.