Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevíra v Boha nerovná se ateizmus

Občas to médii prolétne jako švihnutí bičem – ateistické Čechy! „Jak se Vám líbí v ateistických Čechách?“, ptají se zahraničních hostů novináři. Podle hlasatele ČRO1 -Radiožurnálu jsme zas „tradičně ateistický národ“. A někdy se v tomto duchu nese i nevyslovené morální odsouzení – jako bychom byli nějaká lůza Evropy...! O tom ale psát nebudu. Spíš mě zaráží dělení společnosti na "věřící" a "ateisty". Vždyť je to nesmysl.

Church of the Flying Spaghetti Monsterwww.venganza.org

Pátral jsem chvíli po internetu, zda v tomto směru existuje nějaký výzkum veřejného mínění. A skutečně – našel jsem údaje o průzkumu agentury STEM. Otázka, kterou agentura lidem položila („Věříte v Boha?“), je však naprosto nesmyslná a odpověď na ni nemůže vůbec vystihnout skutečný stav věci. Svědčí to o značné míře diletantství. Závěry takového průzkumu v konečném důsledku matou veřejnost! Společnost se totiž nedělí na ateisty a věřící, ale (přinejmenším) na ateisty, věřící a agnostiky.


Pojďme se na to podívat:


1/ Skupina věřících je celkem jasně definovaná – jde o lidi, kteří věří v Boha, Bohyni, Bohy nebo Bohyně (ať už je to cokoli; dále jen „Bůh“), obvykle se hlásí k různým církvím (či jiným sektám) a praktikují různé rituály. Podrobnější pohled na tuto skupinu by zřejmě vedl ještě k nějakému dalšímu vnitřnímu členění. Pozoruhodné je, že řada věřících je naprosto přesvědčená o své jediné pravdě a vůbec nepřipouští, že by svět mohl vypadat jinak, než jak vypráví jejich učení. Z racionálního pohledu je to velice zábavné (nebo smutné), protože je jasné, že všichni najednou mít pravdu nemohou, takže je jisté, že na této planetě existují milióny bláznů žijících v bludu…


2/ Ateisté jsou lidé, kteří popírají Boží existenci. Jde tedy o jistou formu víry – nemohou nijak dokázat, že Bůh neexistuje (ať už je to cokoli), ale věří, že není. V principu je téměř totéž věřit v Boha, anebo Boha popírat. S ateizmem však v žádném případě nelze spojovat např. odpor k církvím (organizované formě víry), anebo odpor ke klerikalismu (totalitní ideologii, která je charakterizována prosazováním náboženských principů v politice a veřejném životě, a tedy terorem zaměřeným proti ateistům, agnostikům a lidem jiného vyznání).




3/ Poslední skupinou jsou agnostici. Je zajímavé, že o nich se v médiích vůbec nemluví a ve školách (a že jsem do nich chodil dlouho) jsem se o nich také nedozvěděl. V současné chvíli se považuji za agnostika, tak se to pokusím vysvětlit:
Agnosticismus je názorový směr (životní filosofie), který nepopírá možnost existence Boha, ale zároveň o ní není přesvědčen. Na otázku „věříte v Boha?“ agnostik odpoví, že NE – stejně jako ateista. Není však ateista, a netvrdí tedy, že Bůh neexistuje. Jedná se o nejracionálnější (nikoli nejsprávnější, protože to nevíme) "pohled na věc". Někteří agnostici dokonce tvrdí, že Boží existenci nelze žádným způsobem dokázat. To je zábavné – představte si, že by se jednoho dne otevřelo nebe a zjevila se nějaká bytost, která by o sobě prohlásila, že je Bůh. Zarytý agnostik by tvrdil, že o tom není přesvědčen. No považte – co když si jenom nějaký vyspělý vesmírný cestovatel dělá srandu z těch blbečků na modré (nikoli zelené) planetě! : )




Byl bych velmi rád, kdyby se STEM v příštím „výzkumu“ zaměřil i na agnostiky a my se konečně dozvěděli, jak to u nás v České republice doopravdy je.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




PS: Podotýkám, že jsem přírodovědec, takže se omlouvám humanitně vzdělanějším čtenářům, pokud jsem snad neuvedl vše zcela přesně. Ale jako populární text by to mohlo být v pořádku...


Odkaz na interpretaci výzkumu STEMU:

http://www.novinky.cz/domaci/v-boha-neveri-temer-polovina-cechu--potvrdil-pruzkum_111081_vfetv.html

Zajímavé odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism

http://sweb.cz/holbachia/texty/jine/uvod.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster

V perexu použitá fotografie: Thomas Henry Huxley (1825-1895) byl anglický lékař a biolog, zastánce Darwinovy evoluční teorie. Jako první v roce 1869 pojmenoval agnosticismus, jehož byl také zastáncem. Je držitelem Darwinovy i Linného medaile. Zdroj: www.wikipedia.cz

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 25.10.2007 9:40 | karma článku: 35,49 | přečteno: 5797x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.