Ministr vepřová hlava?

Exministr kultury a stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák v pořadu Fakta na TV Prima prohlásil, že "bigbeat" není umění.

Vítězslav Jandák je pozoruhodný zjev v současné politice. Na jeho webových stránkách se můžeme dočíst, že se považuje za "normálního člověka, který se zajímá o problémy všech slušných lidí". Jeho motivací je prý práce ve prospěch nás všech. Dokonce uvádí i následující citát k zamyšlení, totiž že "...není možné být normální člověk a politik zároveň? Myslím, že se mi to zatím daří…"Pokud pana Jandáka sledujete, když se tu a tam mihne v médiích, pochopíte, co si představuje pod pojmem "normální člověk". Buranství a primitivismus jeho vyjadřování naznačuje, že za prototyp normálního občana považuje asi nějaké individuum, které se denně po šichtě zlije v putyce a doma se u bedny skvěle baví u "kulturních" pořadů s Michalem Davidem, Petrem Kotvaltem a Kateřinou Brožovou.Jak je možné, že tato esence nekulturnosti mohla být ministrem kultury? A jak je možné, že může být dodnes stínovým ministrem – tedy pravděpodobným kandidátem pro léta budoucí? Ano, pan Jandák měl jako herec kdysi co dělat s "kulturní" sférou, ale není bez zajímavosti, že nejlépe mu šly role blbých vychlastaných  lampasáků – náhodička, že? Opravdu nám nejsilnější levicová strana nemůže nabídnout nic lepšího, než pana Jandáka? Pokud ne, tak je to opravdu tragédie!Ale abychom ČSSD nekřivdili, můžeme se podívat i do ODS, abychom pochopili, že tento jev je zřejmě příznačný pro dnešní dobu. Pražský "radní pro kulturu" Milan Richter, chráněnec Pavla Béma s vizáží a intelektem béčkového pornoherce, se proslavil výrokem "Z mého pohledu je např. provozování divadla stejným podnikáním, jako prodávat rohlíky". Naštěstí s ním ODS na post ministra kultury zatím nepočítá, alespoň doufám.Vraťme se k panu Jandákovi – jeho vyjádření pro pořad Fakta si můžete poslechnout níže, abyste viděli, že nekecám.

 

Moderátorka dala panu Jandákovi možnost se opravit – on však svůj "názor" ještě podtrhnul a rozvinul. To, že bigbeat (zřejmě míněna rocková hudba obecně) není umění, má Jandák zafixováno zřejmě ještě z dob předlistopadových, kdy byl každý s elektrickou kytarou (s výjimkou mafiánského dua Vágner-Janeček), považován za zločinný živel. Mnoho hudebníků bylo za totality pronásledováno právě proto, že byli skutečnými umělci, zatímco přisluhovači totality se slunili na betonových piedestalech socialistického realismu.
O exministru Jandákovi se – bůh ví proč – jeho odpůrci v diskusích často vyjadřují jako o "vepřové hlavě". Nemám tato přirovnání lidí ke zvířatům rád, a navíc to v tomto případě moc nesedí – prase je inteligentní a užitečné, což jsou vlastnosti, které u pana Jandáka postrádám. Ale jedna podobnost by tady přece jen byla: Vítězslav Jandák mě svým nehorázným výrokem přesvědčil, že má plnou hlavu toho, co z prasete v jeho zadní části čas od času vychází ven...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Borovička | pondělí 1.2.2010 9:09 | karma článku: 29,71 | přečteno: 4272x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66