Magické slovo „referendum“

Myšlenka referenda jako možnosti lidí přímo ovlivnit věci veřejné se mi na první pohled líbí. Ale na druhé straně se referenda děsím. Představa, že paní Vomáčková z Horní Dolní, jejíž život se potácí mezi Novou a Šípem, bude rozhodovat o mé budoucnosti, není vůbec uklidňující. Jak může někdo bez vzdělání a přehledu rozhodovat např. o jaderné energetice? Politici tu a tam referendum vytáhnou. „Tu a tam“ znamená, že ho vytáhnou tehdy, když se jim hodí do krámu. Hřímají cosi o vůli lidu, až z toho běhá mráz z Kremlu po zádech. Ale hloupý, kdo jim věří. Podle mě je politikům jedno, co si kdo myslí, a vůle lidu je něco, co je jim obecně ukradené. Dá se to snadno ověřit. Mám jednoduchý test, který ukáže, co si politik o „vůli lidu“ a schopnosti občanů racionálně rozhodovat ve skutečnosti myslí.

Lidé v davu. Foto z knihy Desmonda Morrise Lidský živočich (Knižní klub, Balios, 1997).

Každý mi asi dá zapravdu, když řeknu, že výše zmíněná imaginární paní Vomáčková může jen těžko racionálně rozhodovat o tématech, která není schopna už vzhledem ke svému vzdělání správně vyhodnotit. Sem by patřila třeba ona jaderná energetika. Pokud by rozhodovala o např. radaru, její volba by byla založená nejspíš na pocitech (mám ráda USA, nemám ráda USA), než na zhodnocení potencionálních výhod či nevýhod.

Existuje však věc, které rozumí všechny paní Vomáčkové – PENÍZE. Paní Vomáčková nemusí být chytrá a může žít bulvárem, nicméně pravděpodobně pracuje a pobírá mzdu. Práci a ohodnocení rozumí v této zemi de facto každý (budiž – kromě flákající se bílé i opálené menšiny). Nicméně zatímco o výši mzdy nás prostých občanů rozhoduje zaměstnavatel, o platech politiků rozhodují oni sami.

Takže - až bude zase nějaký politik hřímat o nezpochybnitelné vůli lidu, až bude vyjadřovat svou bezmeznou důvěru v racionální uvažování lidí a bude prosazovat referendum o tom či onom, zeptejte se ho: Byl byste ochoten přistoupit na to, že v referendu občané rozhodnou také o závazném rozmezí výše vašeho poslaneckého (senátorského, prezidentského) platu zakroužkováním následujících možností?

A) 20-30 000 Kč

B) 30-40 000 Kč

C) 40-50 000 Kč

D) 60 000 Kč nebo více

Jsem velmi zvědav, kolik politiků by v onu vůli lidu náhle ztratilo důvěru – když by mohla otřást jejich korytem. Je úkolem novinářů, aby se na to zeptali…

Autor: Jan Borovička | úterý 13.11.2007 10:26 | karma článku: 24,21 | přečteno: 2171x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66