Bubáci a hastrmani

Tak jsem se dozvěděl, že můj oblíbený vodník byl zřejmě donašeč STB. A práskal na Suchého. Kdo by se mu divil – už to nesympatické jméno Suchý! Jeho údajné nečestné chování (a možná i podvodnické) by se dalo vysvětlit všelijak. Jak se však vyjádřil sám Suchý, byl to takovej jednoduchej vodník, prostoduchej, a tak neměl na to odolat nátlaku těch pánů od tajné policie... Ne všichni hanebnému jednání slavného vodníka však chtějí věřit. Patří mezi ně třeba Jiří Krampol, známý to český myslitel, kterého jeho vyhlášená sečtělost nabytá intenzivním studiem záchodového tisku proslavila od Aše po Ostravu. Vodník je čestný, tvrdí Krampol. Může ho však někdo brát vážně?

Čas od času na nás vypadne nějaký ten kostlivec donašeč – jednou z vykoukne tůně, pak zase třeba z necek. Nastává pozdvižení, vše ale rychle utichne a čeká se na další překvapení z archivů. Nějak mi ti nejde do hlavy. Proč pronásledujeme nicotné vodníky? Co třeba všichni ti Jakešové, Štrougalové, Lorencové a Vackové – nefalšované bestie, které si spokojeně žijí se svými megadůchody a smějí se spravedlivým, čestným a poctivým lidem do očí?

A co takový velesoudruh Michal Kraus? Jako poslanec za KSČ před Listopadem řídil všechny zločinné aktivity totalitního systému a bez jakýchkoli pochyb nese přímou zodpovědnost za všechny zrůdnosti, které se děly. Připomíná mu to denně někdo? Vůbec ne! Vaz mu zlomilo kakao, ne minulost. A navíc teď rozhodnutím strany inženýr Jiří Paroubek volá po jeho návratu do politiky!

Že to nedává smysl? Ale kdež! V době globálního oteplování jsou prostě v nemilosti hastrmani (brzo budou na suchu), bubáci mají pré. Po malých rybách v mělkých loužích se dobře dupe, kdo by se za bubáky honil? Leda Hučín – a ten patří do kriminálu, ne? Tak směle na vodníky, dejte jim co proto! Brekeke!

 

PS: podobnost s příspěvkem Matěje Kouby (BLOG IDNES, 16.8. 2007) je náhodná. Tento text byl do redakce MF Dnes odeslán také 16. 8., zveřejňuji jej se zpožděním.

Autor: Jan Borovička | pondělí 27.8.2007 22:55 | karma článku: 19,95 | přečteno: 1936x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66