Chobotnice

Chobotnice..., jsou osminozí zajímaví živočichové, kteří... gůglete si sami. Půjčím si chobotnice a stanu se tvým neprobádaným podmořským korálem...  (dnes to o zvířátkách nebude)

Tví dva hlavonožci mají jen pět chapadel. 

Jeden se otře o chaluhy vyrůstající na nejvyšším místě. Její chapadla se rozprostřou u kořínků, lehce masírují úrodný povrch. Nesmí se polekat, protože v takovém případě by se mohla chapadla stáhnout a zachytila silou plující chaluhy. Mohla by některé z nich i vytrhnout, a to se nesmí! Chobotnice jsou tu od toho, aby je chránily a pečovaly o ně. Proto je pouze stáhne k sobě a hladí je mírným tahem pomalu jako ochranná pochva až po jejich konce. Proplétají se a válí se v dlouhých mořem unášených pavučinách.

Druhá mezitím přejíždí svým nejsilnějším chapadlem korálový výstupek. Chtěla by zalézt do té škvírky, která se pod jemným tlakem otevírá, ví ale že tam jsou zubaté nástrahy, někdy nebezpečné. Korál se ale nechce úplně otevřít, jen naznačí, rád si zahrává s myšlenkami téhle drzé chobotnice.

Oba pětiprstí hlavonožci se vzápětí posunou ke dvěma dokonalým kopečkům, na kterých díky studené vodě trčí do výšky malé knoflíky. Knoflíčky, které chobotnice okamžitě zaujmou. Mezi dvě svá chapadla je stisknou a mnou a vychutnávají si to blaho, které pod jejími doteky tvrdne. Oba knoflíčky se vyvyšují a chtějí další péči našich chobotnic. 

Ty se ale rozprostřou přes celé kopečky, vtisknou se do nich a silou je zmáčknou. Jsou tvárné a hebké a chobotnice by tu nejradši zůstaly navždy. Ale nemohou, mají ještě spoustu práce jinde.

Když opustí oblé pahorky, roztáhnou svá chapadla od sebe a tlakem sjíždí přes maličkou jamku uprostřed hladkého korálového útvaru k ostřejším výstupkům na stranách. Silnější z chapadel v těch místech zatlačí a země se zatřese. Snad se v hlubině srazila dvě mořská dna, nebo daleko odtud vybuchla sopka? Ne, to jen ten tlak způsobil, že se korál celý pohnul. Něco ruplo a na těle korálu se objevila táhlá prasklina.

Chobotnice se sunou dozadu tam, kde je měkko a tak krásně baculato. Tam si mačkají a mazlí se s nádherným přírodním skvostem. Korál drží, nebrání se, je velmi spokojený s takovými pracovitými chobotnicemi.  

Chvěje se a kroutí slastí. Po chvíli praská po celé délce a odděluje od sebe dva dlouhé pásy končící v úzkých místech pěti malými výstupky. Otevřená průrva láká chobotnice. Mají rády tmu a vlhko. Nečekají a přesouvají se k téhle jeskyni, ve které sice nenajdou poklad, ale měkké teplo, kde si mohou lebedit.

 

***

 

Autor: Bohunka Jakubcová | čtvrtek 27.8.2020 5:00 | karma článku: 10,80 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Bohunka Jakubcová

Úžasný život

8.7.2021 v 5:00 | Karma: 15,61

Bohunka Jakubcová

Pohled do díry

4.7.2021 v 5:00 | Karma: 10,03

Bohunka Jakubcová

Divá Bára-Viktorka

1.7.2021 v 5:00 | Karma: 14,33