Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J89i41ř28í 65P52l56í25v40a

29. 11. 2015 12:29

Ono subjektivní pojetí spravedlnosti vzniká(podobně jako morálka) ve skupině, kam si člověk myslí, že patří. Tak to vykládá sociální psychologie. 

A člověk může patřit do vícero skupin zároveň a tak dokonce vyznávat vícero morálek.

  Důležité je, že se spravedlnost projeví až v okamžiku, kdy dojde k nějakému rozhodnutí soudce (moci). Rozhodnutí podle zákona může být vnímáno jako nespravedlivé, protože zákon je tvořen nedokonalými lidmi a nedokonalými slovy a má platit napříč různými skupinami. Z tohoto důvodu by soudce měl mít moc neřídit se zákonem a měl by mít možnost dát přednost vlastnímu úsudku. To je můj názor. 

  Jaký je to problém, o tom svědčí analýza F.A.Hayeka v práci "Právo, zákonodárství a svoboda."

0 0
možnosti

J87a26r56a 11R24a13n18k

28. 11. 2015 17:31

Pisete rozumne, v teto dobe, kdy jeden druheho nahani do vetsiho strachu jste zde maly ostruvekR^V

0 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,91
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!