Taky vás štvou války, jako mě? Ale o váš či můj názor vůbec nejde!

Války se rozehrávají úplně jinde, ne na naší úrovni. Těch, kteří o ní rozhodují, nejsou miliardy – jako je nás všech na Zemi, nejsou jich ani miliony, ani tisíce... Těch, kteří vyvažují kyvadélko vah sil na Zemi, je mnohem méně...

Kolik? A kde jsou?

V srpnu v roce 1968 k nám během jedné noci vpadlo vojsko velené z Moskvy, byli mezi nimi i ukrajinští vojáci. Byli stejně mlaďoučcí a vyjukaní jako vojáci každé armády, když velitel zavelí k útoku a jedou dnem i nocí neznámo kam a nevědí, zda to přežijí. A musí dělat, co se jim přikáže. Vždyť vzepřít se rozkazu znamená vězení či kulka do týla.

A tak jeli. A přišli nás ´osvobodit´. Jako teď Putin ´osvobozuje´ Ukrajinu a před ní ´osvobozoval´ Čečensko, Gruzii, Kazachstán…

Kdo o válce rozhoduje a kdo by mohl války zastavit?

Václav Havel v hovoru v Kapitolu před kongresmany v USA (v době, kdy se SSSR rozpadl na jednotlivé státy, kdy všichni čekali, že náš president bohatou Ameriku požádá, aby nás – ´chudáky´ z postkomunistické země podpořila) prohlásil: pomozte Rusku.

Tam byla šance přestat se dělit na východ a západ, na hodné a zlé, a začít Zemi stmelovat, budovat bezválečnou planetu.

Ale to mocní nechtěli, ti mají jiné ambice: kdepak lidstvo coby moudrý a láskyplný a sebevědomý element! Takoví lidé jsou pro ně černou noční můrou. To nikdy nedopustí! A tak nás dělí na hodné a zlé – nemocemi, válkami. A ustrašení, naštvaní, ožebračení lidé ani nemají čas vzdorovat represím mocných, ani si nevšimnout, jakou špinavou hru hrstka lidí na naší planetě s námi hraje.

Před pár lety nás stříleli Němci, v 68.  Rusové a jejich spojenci. Teď vojáci střílí Ukrajince…

Mocní se postrkují, hlídají si svá impéria (území, hospodářskou sféru, zdroje surovin…) kolem svého státu si dělají jakási ´předpolí´, aby se ´nepřítel´ nedostal příliš blízko a neohrozil jejich vliv, jejich moc. Dělají to všichni mocní – ti na východě, ti na západě i ti za mořem.

A co my s tím? Válečné celosvětové impérium je třeba narušovat zdola, odspodu. Tzv. revolucí zdola si musíme budovat (vedle špíny, kterou na nás mocní tlačí) novou společnost: společnost vzájemné podpory a pomoci... s lidmi, kterým důvěřujeme ve své vsi, ve městě kde bydlíme. Chystejme se na cokoliv ruku v ruce s přáteli.

Media selhala. Hledejme si pravdu sami, nenechme se zastrašit ani položit na lopatky.

Za pár let se Amerika klidně spojí s Ruskem, když se jim to bude hodit - třeba proti Číně. Hra mocných ještě nějaký čas potrvá.

Trvat bude, dokud se budeme bát a nebudeme vedle probíhajícího marasmu budovat společnost postavenou na smysluplných pravidlech.

Autor: Bohumila Truhlářová | sobota 16.4.2022 10:25 | karma článku: 27,31 | přečteno: 850x