Lev usmrtil majitele aneb co je obecné ohrožení

„Je to zvíře a nikdy nevíte, co udělá“. Toto nám říkal cvičitel při výcviku našich miláčků, psů boxerů, když jsme vykládali, jak zrovna ten náš je hodný na děti, a vlastně na všechny lidi kolem. 

Děsila jsem se zprávy, když soukromému majiteli utekla z výběhu puma a moje malá vnučka s rodiči bydlela na samotě u Jílového u Prahy, pár kilometrů odtud. Doběhnout k nim na zahradu by pro pumu byla hračka. Puma se tenkrát vydala druhým směrem a odchytli ji, aniž by někomu ublížila…

Povinnost, aby pes měl košík, aby neohrožoval lidi, je pochopitelná. Ovšem proč trpíme úchyly, kteří se rozhodnou si podomácku chovat pumy, lvy a další velké šelmy, kdy nikdy nezajistí bezpečnost jako v ZOO? A že lev sežral majitele? Že by nejenom jejich rodině, ale už i našim pánům politikům konečně došlo, že něco není v pořádku?

Proč toto obecné ohrožení našich vnoučat, dětí i nás samých neřeší? Jsme bezmocní proti bláznům, kteří nedovoleně chovají doma, co je zrovna napadne? Proč stát vůbec takovéto šílenosti lidem umožňuje? Anebo je normální venčit lva, mít ho na vodítku, chodit s ním ven mezi lidi?… Je normální i to, že lev napadl cyklistu, shodil ho s kola?… Kolik lidí budou muset šelmy ještě ohrozit či sežrat, nežli dojde k definitivnímu vyřešení této situace?

(O problémech s nepovoleným chovem lvů ve Zděchově se ví: starosta pan Kocourek už vloni v červnu ČTK řekl, že muž s připoutanou lvicí chodí na procházky běžně. Podle starosty jde o patovou situaci – majitel, byť je chov nepovolený, i kotec postavil bez povolení, přes výzvu policistů na pozemek nikoho nevpustil. „Samozřejmě lidé volají a stěžuj si,“ uvedl loni starosta po incidentu s napadením cyklisty.

Loni bylo v ČR chováno 236 lvů a 173 tygrů – v zoologických zahradách kolem 30, respektive 40 kusů…)

Autor: Bohumila Truhlářová | úterý 5.3.2019 14:52 | karma článku: 29,63 | přečteno: 1685x