Jednou budeme vysídlovat Rusy, jako jsme vysídlovali Němce?

Když jsme na běžkách bloumali Šumavou kolem Stožce, rozhlíželi se po loukách, kde dříve byla velká vesnice Krásná Hora s několika sty Němců a pár českými jedinci – a dnes je tam jenom holá pláň, rovnali jsme si v hlavě, co se to v minulých letech stalo.  

Někde to muselo mít začátek. Nic nestojí osamocené, všechno má příčinu. Nabízí se otázka: Kde se tolik německých lidí na českém území vzalo? a otázka druhá: Proč tam už nejsou? Vzali se tam proto, že ve 12.-14. století (i dříve) je tam zvali představitelé církve: opati, mniši (vesměr Němci)… a dovolili jim to panovníci (např. Otakar II. se tolik bál bohaté šlechty – v jeho případě Vítkovců, že zval do země Němce, aby oslabil působnost Čechů). Takže jsem si je do země „natáhli“ prostřednictvím církve a pak např. v roce 1938 jsme se nestačili divit.

Z knihy Poněmčení českých zemí cituji: Němci měli za sebou politickou a morální moc „německé říše“ a cítili se být povoláni k tomu, aby nejen politicky, ale i hospodářsky pronikali za své hranice, tedy i do Čech, a ovládali další kraje.

Němci vládnoucí v Německu se před druhou válkou ani moc nemuseli snažit, aby ve svých soukmenovcích v Čechách vyvolali potřebu „zatočil s českou lůzou, která jim tolik ubližovala“.

Jak je to s Rusy? Kdy začalo jejich stěhování z Ruska? A jak silný v sobě mají pocit, že Rusko bude mít hranice tam, kde si je udělá?

Spojujeme si dohromady souvislosti, jak z Ruska šla agrese na další státy po linii komunismu, jak rudou barvou na mapě označovali, kde už mají vliv? A jak jim jdou současní čeští lidé na ruku, a nejenom komunisti, ale i např. Zeman, který za velvyslance do Ruska dosadil komunistu a prosazuje prosuskou spolupráci v ekonomické oblasti?

„Davaj časy“

Brali si a budou si brát, co jim kdo dovolí. Tatínek vzpomínal, jak hláška ozbrojených Rusů k českým civilním občanům za války  „davaj časy“ (dej mi hodinky) – byla rozkazem, kterému si nikdo nedovolil odporovat.

Davaj časy, davaj Krym, davaj… co ještě pro Rusko uděláme, co jim odevzdáme, jakou spolupráci s nimi navážeme, nežli budeme "českou lůzou, se kterou je třeba zatočit, před kterou bude Rusko své soukmenovce v Čechách bránit?"

Autor: Bohumila Truhlářová | čtvrtek 3.4.2014 11:45 | karma článku: 19,08 | přečteno: 880x