Jak sjednotit český národ

Jak propojit lidi, společnost rozvrstvenou do protichůdných vzájemně si odporujících postojů? Jak ke spolupráci přivést lidi, kteří se chovají jako nesmiřitelní odpůrci, kteří odmítají to, co hlásá někdo jiný ne v jejich duchu

ale podle svého přesvědčení?

Pan Alfréd Strejček k tomu podotkl, že by na úvod demonstrací alespoň půl hodiny měla zaznívat slova klasiků, třeba J. A. Komenského o humanismu, cestě k celosvětové domluvě, o cestě k míru.

Kolika lidem by to pomohlo k uklidnění se k podívání se na problémy z nadhledu, nevím.

Ale vím, jaký je důvod, proč jsme se narodili: nemáme život promarnit ve strachu nebo domáhání se, aby bylo po našem, a současně nesmíme k nepravostem mlčet.

A teď přichází zásadní dělení lidí na ty, kteří umí nabídnout ruce ke spolupráci a na ty, kteří to dělat nechtějí, protože chtějí poroučet, ovládat, držet lidi v šachu.

A sjednotit český národ se dá jen s lidmi, kteří nabízejí své ruce ke spolupráci, nabízejí, co umějí nejenom pro svůj profit, ale i pro zlepšení života ostatních. Jsou, jako byl J. A. Komenský: v mravním nadhledu, bez potřeby lhát, ponižovat druhé, kalit vodu, bez potřeby šířit nenávist…

Někdo toto nedokáže po celý život, protože má peníze a moc na prvním místě. Takové lidi je třeba ´překročit´, což neznamená ponížit je, ale dostat se ´nad ně´, do větší jemnosti, kam hrubost lidí s nižším intelektem nedosáhne. Člověk v mravním nadhledu se neúčastní strachu, který hrubí lidé produkují.

Nedává strachu svůj čas, čas zužitkuje pro podání rukou s lidmi, kteří mají vize např. Komenského na prvním místě, vize o spolupráci lidí pro zlepšování života lidí na Zemi.

Vypadá to jako bohapustá teorie, která v dnešní složité době v žádném případě nepůjde použít. Ale nedejme se mýlit, všechno začíná od nápadu, od myšlenky, od teorie.

První republiku s Masarykem nezvládly z područí Rakouska-Uherska uvolnit miliony lidí, ale byť příznivci kolem Masaryka měli samá protivenství, šli do toho - a povedlo se jim to. A nedělali nic jiného nežli to, že v duchu humanismu, v duchu svobody a rovnoprávnosti náš národ sjednotili, nenechali mu ubližovat.

Autor: Bohumila Truhlářová | úterý 29.11.2022 12:16 | karma článku: 13,54 | přečteno: 394x