I církev, stejně jako politici, se přizpůsobuje době

Upalování babiček bylinářek coby čarodějnic by jí teď už těžko prošlo.Natolik je soudná, že si pod sebou větev podřezávat nebude. Ale to neznamená, že by se oproti středověku změnila.Dovolila si přivlastnit člověka, který nepřišel

kvůli ní, ale kvůli všem obyčejným lidem, kteří toužili dobrat se zlepšení podmínek k životu, chtěli pochopit, jak to s lidským životem je.

Jenže když ON začal chodit mezi lidmi a sděloval informace o rovnosti lidí (a to všech, bez rozdílu rasy, vyznání, povolání…), měli mocní problém: JÍM hlásaná pravda pro ně byla velice nepříjemná, přímo nebezpečná. Nestáli o žádné odhalení, že jejich výsluní (moc a jejich bohatství) považují za nejdůležitější, co mohou v životě získat, a neštítí se žádných násilností, aby si ho udrželi. Tížilo je, že ON jejich výlučná mocenská postavení nepotvrdil.

Co jiného s NÍM nežli MU zabránit, aby dál lidem otevíral oči…

VLIV LŽÍ A NÁSILNOSTÍ CÍRKVE na lidi - od odsouzených a zabitých babiček bylinářek a dalších lidí takto zavražděných (v Evropě šlo o statisíce zaživa upálených lidí) přes přijetí stádnosti: VÍM, ŽE BYCH NEMĚL nátlaku podlehnout, ale ZVYKL JSEM SI PODŘIZOVAT SE, tak se přizpůsobím a udělám, co mocní chtějí) je patrný i teď, v našem 21. století.

A že by ani teď nebyl církevním lžím konec? Což tenkrát před tisíci lety na Zemi žili nějací výjimeční lidé? Anebo oni žili tenkrát, pár století uběhlo a my žijeme teď? Na co narážím? Že jde na Zemi stále o jednu písničku: o strach mocných, že jejich výsluní, bohatství by mohlo vzít za své… Oni nikdy nekápnou božskou, nepřiznají pravdu, stejně jako Hitler budou lhát do posledního dechu… pravdou by si pod sebou podřízli větev…

Jestli připustíme, že nějací lidé žili tenkrát a nějací dnes, mohlo by to znamenat zamyšlení se nad tím, zda jsme oproti těm, kteří HO tenkrát zažili méněcenní. A vtipné by bylo, kdyby ON žil teď a přišel opět všem připomenout, jak to s pravdou mocných ve skutečnosti je. Kdyby zase NA FÉROVKU ŘEKL: ale král je nahý.

Lidi nespěme, moc máme každý ve svých rukou! A lump? Ten neskryje svou nestoudnou tvář pod žádný, byť zlatem vyšívaný, háv.

A jestli se už ON opět narodil a třetí desetiletí na Zemi žije, tak to se připravme na velký povyk mocných, na jejich boj za to, aby JÍM připomenutá pravda na Zemi náhodou nevzklíčila.

Autor: Bohumila Truhlářová | pondělí 2.8.2021 11:58 | karma článku: 10,55 | přečteno: 413x