Dáda a Felix

Vztah začíná, když se dva lidé pro sebe rozhodnou jako pro nejlepšího na světě. On pro ni a ona pro něho. Tím vstoupí do tzv. řeky vztahu a podají si ruce.

Dosud stáli každý na "svém břehu", žili si po svém. A po rozhodnutí se pro sebe rozumem i citem se dostávají na start možného pěkného vztahu.

Vzájemné rozhodnutí se pro sebe hlavou i srdcem, to je pro vznik vztahu podmínka nutná, ale nedostačující. Aby vztah fungoval, musí najít společnou cestu dál, která je pro oba dva smysluplná - potom jsou oba "v řece vztahu" a vzájemně se víc a víc v lásce, v důvěře... otevírají. Baví je to spolu být. Jednou zatáhne jeden, podruhé druhý, jejich vztah je živý.  

Když se ale mezi dvojici vloudí myšlenky nebo věty začínající slůvkem "ne": Ne, tohle se mi nelíbí... Ne, takto to nechci... Ne,..., potom se jejich ruce rozpojí a oni udělají čelem vzad. Nic ještě není ztraceno: je třeba být tolerantní, chtít komunikovat - a vše, co se do vztahu vloudilo zvládnout tak, aby opět došlo k podání si rukou a k nalezení společné cesty dál. 

Když se ale věty a myšlenky začínající slůvkem "Ne" nepovede vykomunikovat natolik, aby došlo k opětovnému podání si rukou a nalezení cesty dál, která je pro oba smysluplná, rozpad vztahu pokračuje: mezera mezi jejich zády se zvětšuje, až jeden nebo oba opustí jejich společnou řeku vztahu a dostanou se na břeh. Jsou mimo řeku jejich vztahu a tam SI "DUŠE" NEKOMPROMISNĚ HLEDÁ NOVÉHO PARTNERA neboli člověk se začne rozhlížet po někom, s kým by své srdce i rozum láskou a smysluplností naplnil.

Jak poznáme, jestli náš partner nemá sklony "utíkat ze vztahu" a hledat si někoho nového? Je dobré si to před začátkem vztahu ověřit. Pokud si začneme vztah s ženatým, který ještě "má papír" na svou manželku, neověříme si, zda je vůbec věrnosti ve vztahu schopný (protože si neprošel fázi, kdy si mohl uvědomit, co vlastně v životě, ve vztahu chce a skáče z jedné partnerky ke druhé).Tak začínala vztah s panem Felixem paní Dáda - on tenkrát ještě nebyl rozvedený... 

Že je všechno toto výše popsané hodně složité a že vztahy začínáme podle toho, jak se nám chce a ne podle nějakých pravidel? 

Jak kdo. Vztahy se profesně zabývám dvacet let a dvacet let za mnou chodí nešťastní lidé, kteří nechápou, proč jim vztahy nejdou. A do lepších vztahů se dostávají kdy? Když začnou respektovat vztahům prospěšná pravidla...

Pravidla vztahů, které v lásce fungují jsem si nevymyslela: před dvaceti lety jsem "jimi byla oslovena", abych je šířila.

Tak to dělám - a sama podle nich žiji. S manželem jsme "v řece vztahu". Všechna "ne" řešíme tak, aby smysluplnost vztahu nevzala s přibývajícími roky za své, jak se to často ve vztazích stává, když si člověk myslí, že žádná pravidla pořádného soužití nepotřebuje.

Pěkný den všem, Bohumila 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumila Truhlářová | pátek 10.7.2015 11:30 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1095x