Čech chtěl bojovat

Bolestínský romantik, nepochopený okolím. Člověk, který rád porušuje jakákoliv pravidla. A moc nepřemýšlí. Přesněji: rozumné přemýšlení pro něho není zajímavé. Baví ho hodně ujeté záležitosti, koketuje se sebevraždou...   

Tolik a ještě více o povaze člověka vypozorovali súfijští mniši. Nejdříve byly jejich informace tajné, předávali si je mezi sebou nejvyšší duchovní zasvěcenci. Doba pokročila, pár století uběhlo a při pohledu na Trumpa, Zemana... ale třeba i mladíka, který se tolik těší, až ho zastřelí ve válce - už bychom se nemuseli divit, co ten či onen člověk vymýšlí, co svým životem vytváří, jak se chová, co dělá. Informace súfijských mnichů o povaze nás lidí, o pohnutkách, které nás k našim činům vedou, o našem způsobu přemýšlení, už nejsou před nikým ukryté. Naopak: dopodrobna, přehledně, od a až po zet jsou popsané v řadě knih, které v názvu mají slovo "enneagram".

A stačí pár měsíců poctivě studovat a pak už nás na chování lidí nepřekvapí vůbec nic. A nejenom to: jakou má kdo povahu, jakým směrem se nese tok jeho úvah, slov (a následně na to navazujících i jeho činů) se dá odvodit z pohledu na konkrétního člověka, z jeho vět, z jeho skutků. Povaha se totiž odráží i ve vzhledu a v projevech. A že enneagram popisuje 9 základních povah ("škatulek"), v nichž se zacházíme a jsme si ve svých projevech podobní jako vejce vejci? To nás lidi moc nešlechtí... ale bohužel je to zprvu tak. Proč? Protože nežli narazíme (bolestivou nemocí nebo bolestmi ve vztazích) jedeme v kolejích svého ega - a v tom je právě naše podobnost.

Chlapec toužící umřít za IS je typická enneagramová čtyřka, jeho krédo: jsem jiný a projev ve stresu, kterým je sebelítost, si za mřížemi vychutná až do dna. A Trump? Ten je přímo učebnicová enneagramová osmička... Ničím nepřekvapí ani jeden ani druhý - vše o nich (i o nás osobně) je už dávno dopodrobna popsané v typologii enneagramu. Není třeba se jim divit.

Spíš se divme sobě, že nám vše o povaze a projevech lidí už není dávno jasné, když minulé tajné informace jsou dávno odtajněné. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumila Truhlářová | čtvrtek 9.2.2017 10:12 | karma článku: 13,40 | přečteno: 749x