Myšlenku těchto voleb pronesl Miroslav Kalousek

Snad se nebudu opakovat asi jako milion jiných blogerů, ale přece jen pár postřehů k prezidentským volbám...

O výsledku prezidentských voleb, resp. prvního kola toho už bylo napsáno spoustu. Nebude se pouštět do žádné analýzy, ale spíš udělám pár glos a postřehů.

  1. Vůbec se nedivím poznámce M. Kalouska v euforii z postupu jejich kandidáta, že definoval politickou stranu jako „mašinu na lidi“. Pokud ODS mohla nebo chtěla (moje babička na to říkala, že „když člověk nechce, je to horší, než když nemůže“) vytáhnout jen P.Sobotku, který je určitě zásadový a férový, ale postrádá charisma, nevím, co si o tom myslet. Stejně tak nemám pochybnosti o lidské slušnosti J.Dienstbiera, ale pokud porovnáme výsledky KSČM a ČSSD s jeho výsledkem v prvním kole, kam se těch více než 30% podělo? Otázkou také je, nakolik by dlouhodobě TOP09 vítězství K.Schwarzenberga „ustála“ – koho by tato mašina na lidi vytáhla jako „vývěsní štít“ k dalším parlamentním volbám?
  2. Poznámka jedna souvisí i s mojí druhou poznámkou: má být prezident „úředník“ nebo spíše lídr? Podle pravidla vox populi vox dei má býti lídrem – na tuto poptávku dojel  i J.Fischer. Který z kandidátů splňuje tuto poptávku? Bude volba ve druhém kole o charizmatu nebo o volbě menšího zla?
  3. Ono „charisma“ nebo jistá aura slušnosti byla asi u těchto dvou kandidátů postavena malinko jinak a to je oddělovalo od ostatních. M.Zeman má za sebou pestrou kariéru a bez ohledu na pozdější rozchod s ČSSD by měl v Lidovém domě mít plaketu „Miloš Zeman se zasloužil o stranu“. Naopak jeho duchovní spoluotcovství oposmlouvy (ta neměla jako běžné dítě otce a matku, ale dva tatínky) ho zjevně nijak – zejména na Moravě – nehandicapuje. Podobně étos někdy malinko mimózního ale v zásadě vždy slušného a s grácií jednajícího K.Schwarzenberga spolu s jeho vazbami na V.Havla a se zkušeností „zvenku“ jej – pro mne tedy určitě překvapivě - udělal sexy pro mladé a pro obyvatele měst.
  4. Myslím si, že je správné, že ať vyhraje ten či onen, ona určitá životní zkušenost přenesená do prezidentského sídla nebude na škodu. A v souladu s tradicí bude určitě příští prezident trochu plout proti proudu. Nezávidím vedení ani CSSD ani ODS jejich rozhodování o vyjádření podpory jejich hlavním rivalům.
  5. Ale zpět k myšlence M.Kalouska – ano, dvě největší občanské strany nedokázaly vygenerovat kandidáta „zralého“ na postup do druhého kola. A tohle by mělo vést k zamyšlení jak nás jako voliče, tak členy těchto dvou stran. Přece alespoň jednoho šlechtice a jednoho bývalého premiéra mezi svými členy mají. Nebo ne? No dobrá, možná není bývalý premiér jako bývalý premiér. Tak aspoň toho šlechtice, tituly jsou u nás zakázané, tak by třeba stačil příště šlechtic ducha…J

Tak šťastnou ruku do druhého kola!       

Autor: Bohdan Urban | úterý 15.1.2013 13:57 | karma článku: 16,98 | přečteno: 2757x