ANO 2011 TOUR - pár postřehů od komínů Poldi

Podělím se o pár postřehů ze setkání středočeských příznivců iniciativy ANO 2011 z konce května v Kladně.

V Kladně se uskutečnilo 23.5.2012 setkání sympatizantů ANO 2011 s regionálním vedením (krajská koordinátorka p. Jermanová, zástupci okresů), přípravným výborem (p. Faltýnek a  hlavní manažer hnutí p. Brabec) a hlavní hvězdou setkání, p. Babišem. Jako signatář ANO 2011 (což je stále ještě zkratka „Akce nespokojených občanů“ = lidí otrávených korupcí), jsem se setkání se zájmem zúčastnil. O hlavní dojmy ze setkání bych se rád podělil se čtenáři. 

Po informacích o organizačních záležitostech (registrace hnutí se shodným názvem, informace o struktuře atd.) se slova ujal Andrej Babiš a nezaměnitelnou dikcí zopakoval několik tezí, které se dají považovat za určitou programovou vizi hnutí. Jde zejména o populární slogan „stát řízený jako firma“, referendum k církevním restitucím, omezení imunity v parlamentu jen na projevy v parlamentu, posílení přímé demokracie a odvolatelnost politiků v návaznosti na zavedení většinový prvků do volebního systému.

Co mne zaujalo:

Jednak se p. Babiš několikrát omlouval za vystoupení v pořadu Kotel, kde údajně vystupoval arogantně. Jedna věc je styl, jiná věc je obsah. Na konci došla i řeč na zemědělství – a zde nepochybuji o tom, že Babiš ví, o čem mluví: koncentrace produkce versus decentralizace, udržení konkurenceschopnosti, dotace a soběstačnost. Nepřipomíná Vám to něco? Mně ano, o stejných principech se vede debata zcela seriózně a téměř bez emocí v energetice…

Zajímavé názory padly na téma „stát jako firma“. Mj. zaznělo, že v impériu Agrofert jsou slabší i silnější firmy a ty slabší by měly být podpořeny od silnějších. Ano, ale… Ve společnosti sociální síť neřeší jen „dočasný výpadek“ slabší firmy (ani Agrofert nedrží firmy, které na sebe dlouhodobě nevydělají), ale i subjekty trvale v úpadku, abych použil ekonomický termín. Toto téma je velmi zajímavé a citlivé, a předpokládám, že bude jedním z nosných témat i hnutí ANO 2011.

Církevní restituce a referendum k nim je téma samo o sobě. Dovedete si představit, že vás kolektiv občanů coby lidový soud odsoudí k propadnutí majetku a pošle vás do internace či kriminálu a za pár let se kolektivu občanů budete ptát, zda by vám třeba nevrátil majetek, že už máte života na jejich úkor dost a chcete se postarat samí o sebe? Takto nějak by vypadalo referendum o církevních restitucích a nezdá se mi systémové od subjektu, který lpí na spravedlnosti padni komu padni a efektivitě správy státu. Má stát i nadále platit církve a (ne)starat se současně o jejich majetek, často kulturní památky nevyčíslitelné hodnoty? A co města a obce, která nemohou nakládat se majetkem zákony léta blokovaným? Dokončíme krádež započatou v40./50. letech komunisty nebo jen majetek dál necháme ležet ladem? Takto se asi ani sedláci na gruntu ani manažeři v soukromé firmě nechovají…

S omezením imunity lze jen souhlasit, otázkou zůstává, jak ANO 2011 tuto záležitost uchopí, etablované strany snahy tímto směrem blokují již od vydání české ústavy. Obdobné téma je volební systém – většinové prvky by se musely zakotvit v ústavě, což znamená 2/3 většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu. Nezbývá, než věc propracovat a fandit!

Nejvíce mne ale stejně zaujal p. Babiš a jím vyslovené motto: Nebudeme krást, nebudeme lhát a budeme pracovat pro stát. Vzhledem k velkému počtu bývalých podporovatelů VV v sále je toto téma nejen nadějné, ale i trochu zprofanované. Pokud přesto svůj obsah dostane zpět, ať na tom pracuje kdokoliv, Česká republika na tom prodělat nemůže. A my jako akcionáři firmy Česká republika s.r.o. také ne. Tedy alespoň doufám! Smutné memento Poldi Kladno při příjezdu je snad dostatečně vztyčeným prstem …

PS: Trochu jiný pohled najdete např. na  http://www.ano2011.cz/z-medii/napsali-o-nas/6199-obanske-hnuti-ano-2011-nabyva-na-sile-a-dve-obyvatelstva.

Autor: Bohdan Urban | pondělí 4.6.2012 13:59 | karma článku: 6,18 | přečteno: 681x