Lyžování v Česku

Spousta mých známých říká, že v Česku už ani nelyžuje. Fronty, draho, mizerné služby... Moje aktuální zkušenosti jsou obojaké...

Před pár týdny týdny jsem po dlouhé době lyžoval v ČR. Upřímně řečeno, měl jsem trochu obavy - bylo to v době, kdy počasí neumožňovalo zasněžovat a přírodní sníh připadával velmi pomalu. A taky ty zkazky o tom, že úroveň služeb neutěšeně klesá, zatímco cena vleků neutěšeně stoupá.

Snad se nedopustím ani negativní ani pozitivní reklamy, nakonec mi to je i jedno, ale musím se podělit se zážitky. Lyžovat jsme byli na Šumavě, na Kramolíně. Co mne překvapilo, byl vzhled obce Lipno. A bylo to vcelku překvapení příjemné. Upravená náves, upravené obytné apartmány, vesměs ochotní lidé - jak udržba parku, tak obsluha v obchodech a restauracích. Byť kondominia apartmánů vypadala po setmění lehce opuštěně, odhaduji tak 30% obsazenost.

Co mne překvapilo také, bylo množství Holanďanů v období mimo sezónu - jak na jezdovkách, tak barech. Byl jsem na Lipně poprvé, ale rozhodně nevypadali jako postavy jezdící vozem s tradičně vykládanou mezinárodní směrovkou (NL - Nur Limonade). Naopak - byli to fajn chlapíci a dámy, chovající se slušně jak na sjezdovkách, tak večer...:)

Další příjemné překvapení byl park pro děti s pojízdným chodníkem, a - to jsem málem upadl ze svahu hlavou dolů z jahody naznak - s volným vstupem. Všechno vypadalo opravdu jako v předsálí rakouského střediska.

Svahy opravdu srovnání s Rakouskem (ale ani Slovenskem či Špindlerovým Mlýnem) nesnesou, navíc upravené byly jen některé sjezdovky (neumím posoudit, zda kvůli nedostatku sněhu či z jiných důvodů). Pokud ale v noci sněžilo, ráno už rolba nevyjížděla a o manšestrácích jsme si mohli nechat zdát. To jsem v Rakousku zažil pouze jednou, a to mělo počasí parametry sněhové bouře.

Závěr? Jsem dalek lámání hole nad českým lyžováním, naopak po této zkušenosti pohlížím s mírným optimismem. Dokonce i bomardino na tom svahu nebylo zcela nepatřičné...:)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohdan Urban | úterý 7.2.2012 13:33 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1451x