Energetické divestice v Německu - co čeká ČR?

I nadále se v Německu dějí v energetice zajímavé věci. Méně, nikoliv více politického vlivu potřebuje hesenská distribuční společnost HSE dle nové členky předtsvenstva Chrisitne Scheel. A proč?

I nadále se v Německu dějí v energetice zajímavé věci. Bitva o jádro už sice vzplála i doplála, nicméně pro českou kotlinu mohou být zajímavé i jiné příklady.

Jedním z nich je spor "HSE kontra Darmstadt". Jak souvisí s českou kotlinou? E.ON anoncoval divestice svého majetku v řádu miliard EUR a jedním z nich je i jeho 40% podíl v Darmstadtském regionální distributorovi HSE (Hessensko). Potud jde o běžný business - Město drží majoritu (53%), okolní municipality 7 % a existuje uzavřená smlouva (v Německu běžný Konsortialvertrag), jak se k sobě budou společníci chovat a zajišťující předkupní právo. Město již v zásadě svolilo podíl převzít, otázkou je cena.

Do HSE však nastoupila nová členka představenstva, "zelená" Chrisitine Scheel. A už zaznívají zajímavé slovní obraty. Méně, nikoliv více politického vlivu potřebuje tato distribuční společnost dle paní Scheel. A proč? Protože energetická společnost HSE potřebuje solidního kapitálově silného partnera pro nadcházející "nesmírné výzvy změn v energetice". E.ON se vyjádřil, že neprodá podíl jinam, než pro město "akceptovatelnému" partnerovi, čímž - jak Němci tvrdí - de facto vyloučil prodej Gazpromu, jehož apetit je v Německu neobyčejný. Přestřelka pokračuje, neb rozdíl v cenách nabízených EON a akceptovatelných pro město je údajně cca 100 milionů EUR (cca 1/3 předpokládané kupní ceny).

Jaká je pointa? Lecčehos se můžeme v Česku nadít, od překvapivých tiskových konferencí, přes stračení Gazpromem a jiným ruskými podniky až po mediální půtky o ceně. Dovede si ale někdo představit, že by některé město vážně jednalo o převzetí podílu investora na městském strategickém majetku a činilo tak relativně transparentně, slušně a bez postranních zájmů? Nebo že by nový člen představenstva ČEZu proklamoval Méně, nikoliv více politického vlivu?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohdan Urban | pondělí 6.2.2012 21:02 | karma článku: 9,33 | přečteno: 909x