Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Učitelé - elitní vzdělaná vrstva nebo spodina naší společnosti?

Z krásných černobílých prvorepublikových filmů dnes zíráme, jaký respekt a úctu požívali tehdejší kantoři. I když rebelský duch studentů nebyl ani ve třicátých letech nijak zanedbatelný, přesto se učitelé a profesoři těšili téměř posvátné úctě, kdy bylo naprosto nemyslitelné, že by je jejich student poslal "někam". Něco takového by prostě nepřipadalo v úvahu. Nicméně dnes, jen o pár generací později, je neúctivé a někdy i přímo nepřátelské chování žáků a studentů směrem k učitelům na denním pořádku (a to nemluvím o fyzických útocích, ke kterým rovněž dochází). Co se s učitelským stavem vlastně za těch pár desítek let stalo? A co se stalo s mladými generacemi? Jsou dnešní učitelé ještě stále elitní vzdělanou vrstvou nebo jsou již jen spodinou naší společnosti?

Když se dnešní žáci základních škol nebo studenti středních škol podívají na filmy jako Škola základ života nebo Cesta do hlubin študákovi duše, nejspíš si budou myslet, že jde o nějaké melodrama z dob středověku. Dnes naše nejmladší generace necítí téměř žádnou úctu ani autoritu směrem k učitelům, pokládají je spíše za své osobní nepřátele. Ono by bohatě stačilo, kdybych si sám zavzpomínal, co všechno jsem prováděl svým nebohým učitelům. Kde je ta příčina, co se stalo a kdo to způsobil, že došlo k tak razantnímu mravnímu poklesu v českém školství? My, potomci Jana Ámose Komenského, který mravnost a kázeň ve školách pokládat za nutnost, jsme se od těchto ideálů odvrátili a vytvořili jsme ze základních a středních škol negativní prostředí, do kterého neradi chodí jak žáci a studenti, tak i učitelé a profesoři. Příčiny budou asi na obou stranách, svůj díl viny na tom nese uvolněná výchova dnešních dětí, ale i neprofesionální a špatný přistup učitelů. V neposlední řadě obě tyto strany "zastřešuje" obecně zhoršený stav naší společnosti co se přístupu ke vzdělávání mladých generací týče.

 

U žactva a studentstva je problém zejména ve fatální neúctě ke kantorům. Vulgární nadávky jsou dnes normou a není nouze ani o fyzické útoky na učitele. I přes špatné chování jsou žáci a studenti chráněni nejen zákony, ale především rodiči, kteří je chrání před potrestáním ze strany škol. Zákony zakazují fyzické tresty, rodiče si nepřejí, aby děti zůstávaly za strest po škole nebo byly "nucenně nasazení" na nějaké prospěšné práce co by potrestání za kázeňské prohřešky. Já jsem kdysi něco podobného zažil na vlastní kůži, když jsem ve škole rozbil okno - dva měsíce jsem musel zametat listí na školním dvoře (samozřejmě v čase svého volna). Moji rodiče se mě nezastali, naopak školu v těchto trestech plně podporovali. Jde ale spíše o výjimku. Jeden můj spolužák, který učitelům odmlouval a neplnil prakticky žádné jejich pokyny, dostal v jedné vypjaté situaci od učitele za své chování pohlavek. Druhý den napochodovali nespokojení rodiče do ředitelny školy a milý učitel musel své řemeslo okamžitě pověsit na hřebík. Dostal hodinovou výpověď. Nikdo se už nezajímal o to, co ten žák vlastně provedl. Rodiče své děti často podporují v opozici proti učitelům, kteří mají díky tomu apriori zhoršenou pozici a i přes perfektní pedagogický výkon se na ně žáci dívají skrz prsty stejně jako jejich rodiče.

 

Ale i mnozí učitelé svým chováním a vystupováním podporují současný stav. Učí nekvalifikovaně, špatně, dávají žákům najevo, že "jim je to vlastně jedno, jestli  učí nebo ne" a chovají se vůči studentstvu apaticky. Je jedno, jestli se sami ospravedlňují nízkými příjmy nebo špatným vedením ze strany ředitele školy, protože právě učitelé mají zásadní vliv na formování osobnosti mladého člověka, mají šanci alespoň trochu nahradit tolik potřebnou výchovu scházející v mnohých rodinách a postavit tak určité mantinely svým žákům. Když to neudělají, stanou se z žáků jen divočáci, kteří dělají, co se jim zlíbí. Za svůj studentský život jsem poznal mnoho učitelů a někteří z nich byli vynikající kantoři, kteří svou práci pokládali za určité poslání. Bylo z nich cítit nadšení, že nám chtějí skutečně něco předat. V jejich hodinách byl relativní klid a výsledky písemných prací byly dobré. U jiných učitelů byl ale znát nezájem a nucenost jejich práce. Bylo jim úplně jedno, jestli si vedeme sešit, jestli se učíme. Známky si zapíšou do notýsku, udělají z nich průměr a podle toho sestaví známku na vysvědčení a víc je to nezajímá. Tento přístup by možná mohl fungovat na vysokých nebo středních školách, ale na základní škole určitě ne. U takových špatných učitelů měli špatné známky vyjma premiantů snad všichni, nikoho tyhle hodiny nebavily a tak se během vyučování hrávaly karty, piškvorky nebo se třeba četly komixy. O nějaké autoritě takového učitele nemůže být ani řeč. Autoritu člověk nezíská tím, že je přijat do nějakého pracovního poměru, ale tím, jak se chová a co dělá. A bohužel někteří učitelé současný špatný stav učitelské profese svou laxnosní a nezájmem podporují.

 

Lví podíl na současném stavu má celá naše společnost. Lékaři, policisté, vojáci, úředníci a všechny jiné profese mají vyšší příjmy, než učitelé. Prizmatem dnešní doby, kdy jsou peníze (bohužel) jediným možným ukazatelem úspěchu jednotlivce, jsou učitelé pokládání za nižší vrstvu - protože mají zkrátka nížší příjmy. Mnoho dobrých pedagogů z existenčních důvodů opouští svou profesi a věnují se podnikání, kde si vydělají několikanásobně více. Učitelem zůstávají pouze tací, kteří svou práci pokládají za své životní poslání, a tací, kteří by jinou lépe placenou práci ani nedostali.  A obávám se, že ta druhá skupina bude v učitelském stavu zastoupena více. Dnes jsou lidi posuzování podle svých příjmů, na učitele se tedy rodiče dětí koukají jako na spodinu, bez úcty a respektu. Tento přístup se přenáší i na děti, které potom v učitelích vidí neúctivé a nízké osoby. Z učitelů se díky tomu vytratily i ty poslední zbytky chuti se práci věnovat naplno a do škol chodí všichni znechuceně a z donucení. (Extrémním příkladem budiž USA, kde vztah učitelů a studentů získal mnohem horší rozměry - není tam nouze o střelné zbraně, bomby v autě a podobné věci.)

 

Za špatným postavením českých učitelů stojí jak sami učitelé, tak rodiče se žactvem, tak i společnost jako celek. Pokud by se ale přístup jedono z těchto tří faktorů změnil, k razantnímu zlepšení by to nevedlo. Ruku k dílu musí přidat všechny výše uvedené skupiny.

 

Žáci a studenti se musí naučit respektovat své učitele, v čemž je mají jejich rodiče podporovat (a ne jim jejich vztah k učitelům ještě sami podkopávat). Učitelé nesmí ke svým studentům přistupovat jako ke stádu ovcí, "které jsou stejně tupé a nic z nich nebude", a měli by začít přistupovat k nim alespoň trochu profesionálně. A konečně celá společnost by se na vztah "učitel - žák" měla začít dívat trochu jinak. Z vysokoškolských profesí jsou učitelé placeni nejhůře. Stát utrácí miliardy za nesmysly, za bojová letadla, za moderní elektrárny, za předražené dálnice, ale na školství se šetří jako o život. Já netvrdím, že letadla, elektrárny nebo dálnice nejsou potřebné, ale trvám na tom, že investice do vzdělávání jsou potřebné také - a dost možná, že i mnohem víc. Jen ten efekt takových investic není okamžitý, proto se našim politickým reprezentacím do těchto mezigeneračních investic tolik nechce. Postavit dálnici nebo elektrárnu, to je efekt viditelný již za několik let a voliči takové snahy mohou ocenit. Ovšem kdo ocení investice do vzdlěávání, které se projeví až za několik generací? Moc takových voličů, kteří by tohle zohledňovali, asi nebude. Proto si některé politické strany nezodpovědně kupují voliče za štědré sociální výdaje a jiné rychle viditelné věci. Také proto si v konečném důsledku učitelů neváží žáci, studenti, rodiče i celá naše společnost. A někdy mi to připadá, že si učitelé neváží už ani sami sebe.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | neděle 26.1.2014 12:32 | karma článku: 20,97 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  13:19

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Prchajícího řidiče zastavil až PIT manévr, muž se vyhýbal nástupu do vězení

13. května 2024  13:11

Policejní honička u Hodkovic nad Mohelkou v pátek skončila proraženými pneumatikami a namířenou...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračuje hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik