Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Ne)plánovaný odchod Jiřího Pospíšila z ODS

Jiří Pospíšil opustil Občanskou demokratickou stranu koncem ledna 2014, tedy pouze několik málo měsíců po jeho znovuzvolení poslancem Parlamentu ČR. Jeho odchod vzbudil v české veřejnosti mnoho otázek a do určité míry i zastínil jmenování nové vlády. Jaký je Jiří Pospíšil vlastně člověk? Jaké názory zastává a prospěje ODS jeho odchod nebo to stranu ponoří do ještě hlubší krize?

Jiří Pospíšil, chomutovský rodák, vyrůstal v Plzni, kde vystudoval i vysokou školu, obor právo. V roce 2002 byl zvolen poslancem do Parlamentu ČR a v této funkci setrvává dodnes. Ihned po vstupu do vysoké politiky se začal zabývat odbornými právnickými otázkami, byl členem ústavněprávního výboru a od roku 2006 se stal dokonce i ministrem spravedlnosti. I přes významné názorové rozpory co se některých právnických otázek týče (např. odvolatelnost soudců), které vůči němu osobně mám, si Pospíšil vedl ve vysokých funkcích poměrně zdatně. V roce 2010 se dokonce stal místopředsedou ODS a jeho popularita mezi občany začala razantně stoupat.

 

Své pozice však začal využívat k prosazování svých myšlenkových představ o fungování společnosti, zejména co se vztahu legislativy k homosexuálům týče. Média začala spekulovat o jeho sexuální orientaci a dokonce se objevily spekulace, že měl poměr s televizním moderátorem Václavem Moravcem. Pravdou zůstává, že se Jiří Pospíšil stal největším českým zastáncem práv homosexuálů. V roce 2009 dokonce navštívil Vatikán, kde měl lobovat za práva homosexuálů a to i přesto, že měl v té době důležité jednání v ČR, na kterém kvůli tomuto chyběl. (Tato zpráva není podložena, nicméně ve vládních kuloárech prý proudily informace, že se Pospíšil "stará více o práva homosexuálů, než o zájmy ČR", za což se dočkal kritiky od tehdejšího prezidenta Václava Klause i od svých spolustraníků.)

 

Obecně za nejvýznamnější profesní počin Jiřího Pospíšila lze jmenovat prosazení nového občanského a trestního zákoníku. V roce 2012 však jeho kariéra doznává nové trhliny. Za dosud nevyjasněných okolností opouští ministerské křeslo a na jeho podporu se dokonce demonstrovalo.  Spekuluje se, že za jeho odchodem stojí boj o křeslo vrchního státního zástupce, avšak pravý důvod znají jen zainteresovaní. Z vysoké politiky však Pospíšil neodešel, dál zůstal poslancem. Svůj mandát obhájil i v loňských parlamentních volbách jako lídr plzeňské kandidátky.

 

Až začátkem roku 2014 jeho politická kariéra začíná upadat. Na celostranickém sjezdu ODS se mu nepodařilo sehnat dostatečnou podporu a nebyl zvolen do předsednictva strany. Za jeho nezvolením do předsednictva lze spatřovat stále trvající popularitu Václava Klause mezi stranickými delegáty ODS, neboť právě Václav Klaus měl mnoho názorových rozporů s Jiřím Pospíšilem (za všechny lze jmenovat rozdílný postoj k homosexualismu).

 

Jiří Pospíšil však tuto prohru neustál a rozhodl se stranu ODS opustit. Oficiálním zdůvodněním odchodu je oboustranná ztráta důvěry ve vztahu Jiřího Pospíšila a spolustraníků ODS. Avšak lze si trochu zaspekulovat - volební kandidáti ODS měli před vstupem do voleb podepsat čestné prohlášení, které obsahovalo mimo jiné i závazek, že v případě opuštění poslaneckého klubu ODS se vzdají i svého poslaneckého mandátu. Úplně stranou nechám podivnou povahu takového prohlášení, z právního hlediska jde o nesmysl. Nicméně představitelé ODS zdůrazňují morální povahu takového prohlášení. Všechny tyto spekulace jsou však irelevantní, neboť Jiří Pospíšil údajně jako jediný toto prohlášení odmítl podepsat. Na svět se vyrojily nové spekulace, že Jiří Pospíšil svůj odchod ze strany připravoval již delší dobu (což sám potvrdil), ale je možné, že by svůj odchod plánoval ještě před loňskými parlamentními volbami? Údajné výhrady vůči čestnému prohlášení a jeho následné nepodepsání by tuto myšlenku jen potvrzovalo. Více politiků ODS mělo totiž k prohlášení výhrady, nicméně Jiří Pospíšil ho odmítl podepsat, zatímco ostatní podepsali.

 

Politický život Jiřího Pospíšila tedy nekončí, mandát si ponechává, přestože byl za ODS zvolen, a nyní svou stranu zrazuje a jde si svou cestou. Není se mu co divit, klausovci ho v ODS stejně nechtějí a ODS jako celek dost možná bude jako politická síla v budoucnu ještě dále upadat. Jeho současný přívětivý postoj k TOP09, která je v současné době na vzestupu, jen nahrává těm spekulacím, které jeho odchod považují pouze za bezohlednou, avšak politicky zcela racionální, cestu za další politickou kariérou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | sobota 1.2.2014 10:36 | karma článku: 20,83 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

Polští vojáci ztratili odstřelovačskou pušku, pátrá po ní i kontrarozvědka

13. května 2024  20:48

Polští vojáci z jednotky územní obrany při víkendovém cvičení ztratili odstřelovačskou pušku, jakou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik