Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlasité reklamy a obcházení zákona

V posledních letech přišly některé komerční televize, vyznávající všelijaké kapitalistické zvyklosti, na nový způsob, jak zefektivnit výnosy z reklam i v současné ekonomické krizi. Na mnoha místech světa započal proces zesilování reklam, které byly o poznání hlasitější, aby probraly diváka a ten se tak mohl soustředit na reklamní nabídky. Hlasité reklamy sice byly problémem již dříve, ovšem nyní dosáhl tento problém hranice únosnosti a diváci se začali bouřit.

Reklamy hrají v životě komerčních televizí nezastupitelnou úlohu, o tom nelze pochybovat. Nicméně špinavé a vtíravé praktiky některých společností jsou skutečně opovážlivé. Stížnosti na podobné chování se hromadily a tak v řadě států došlo k právní regulaci hlasitosti u reklam. I u nás od 1. června 2013 musely být reklamy vysílány v běžné zvukové hladině, jako ostatní filmy. Zákon číslo 406/2012 Sb., kterým se mění zákon číslo 231/2001 Sb., mimo jiné stanoví, že "provozovatel televizních vysílání je povinen zajistit, aby reklamy, teleshopping a označení sponzora byly vysílány takovým způsobem, že hladina jejich vysílání je v souladu s technickou specifikací stanovenou vyhláškou..."

 

V praxi jde o to, že je stanovena určitá hladina hlasitosti, která nesmí být překročena. Mnozí z nespokojených diváků pocítili radost, že již mají tuto nepříjemnou záležitost s hlasitými reklamami za sebou, ovšem opak byl pravdou. Vynalézavost komerčních televizí nezná mezí a s vidinou dalších zisků vymysleli tamní manažeři způsob, jak nový zákon obejít. Běžné filmy vysílájí záměrně zeslabené. Když potom nastoupí hlasitá reklama, k porušení doslovného textu zákona nedojde, neboť je hlasitost reklamy v normě. Fakt, že ostatní vysílání je záměrně tlumeno, je již věc jiná.

 

Televizní společnosti se hájí, že filmy mají rozdílnou hlasitost, zdůrazňují možné tiché pasáže ve filmech a podobné věci. Někteří dokonce přímo lžou, když tvrdí, že zeslabování filmů a zesilování reklam nedělají. Každý z nás ale dobře ví a nepochybuje, že všechna ta uklidňující vyjádření jsou jen mlžením. Mít hlasitější reklamy je zájmem televizních společností a my všichni, co televizi pravidelně sledujeme, dobře víme o tom, že praxe hlasitých reklam stále pokračuje.

 

Velmi mě ale mrzí stanovisko většiny odborníků, kteří se domnívají, že o obcházení zákona se v tomto případě nejedná. Podle mě jde přímo o ukázkový případ obcházení zákona. Pro vysvětlení je zapotřebí uvést, co to vlastně to obcházení zákona je. Obcházení zákona je případ, kdy určité jednání sice neodporuje textu právního předpisu, ale příčí se smyslu a účelu právního předpisu. Myslím, že všichni budeme souhlasit s tím, že samotný text výše zmíněného zákona porušen nebyl. Ovšem smysl zákona, jeho účel a jeho duch? Zde už k jednoznačnému porušení došlo. Účelem zákona přeci bylo, aby televizní reklamy nebyly hlasitější, než běžné vysílání a právě k tomuto stále dochází.

 

Původně mě napadaly věci, jako je bojkot firem majících reklamy v komerčních (zesilovacích) televizích, ovšem pochopil jsem, že tudy asi cesta nevede. Stačilo by pouze lepší vymáhání práva. Zde se ovšem naráží na jednu technickou maličkost a tou je fakt, že různé filmy mají skutečně různou hladinu hlasitosti a jejich zvuková odlišnost od reklam tedy nemusí automaticky být způsobena ziskuchtivými manažery televizních společností. Nic si ovšem nenalhávejme, televize tohoto faktu obratně využívají ve svůj prospěch. Naštěstí spolu s jejich vynalézavostí jde kupředu i technika. Již nyní existují takové technické vymoženosti, které dokážou srovnat i sebemenší výkyvy ve zvukové hladině nebo naopak odhalit nekalé praktiky televizních společností. Budoucnost již snad bude patřit poklidnému sledování filmů i reklam a to bez zbytečných zvukových šoků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | středa 14.8.2013 9:40 | karma článku: 17,64 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil vozidla v...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik