Bůh se vám směje, pokud by byl.

Všichni v našich životech hledáme něco více. Nějakou absolutní pravdu. Je to dar nebo trest. Naše myšlení je na vysoké úrovni a tak se jen těžko smiřujeme s představou, že přiletí kulka-game over, spadne cihla game over. Ale i pes zemře(ne nechcípne) a zetleje, stejně tak jako člověk či kuře.

Této naší touhy povýšit se nad obyčejné tvory, najít nějaký vyšší smysl v narození a smrti využívají organizace zvané církve. At už sektářské, či nesektářské.

Ale naopak nás dostávají pod úroven tvorů sdílejícím s námi tuto planetu. Copak je rozumné tvrdit, že zvířata nemají duši a lidé ano? Řeknete svému pejskovi, že nemá duši ?(nebo některý muslim své ženě?)

Vedl někdy pes válku pro svou víru? Pálil někdy pes jiné psy, protože mají jinou víru,či nemá žádnou?

Pes je dost moudrý aby vedl boje s jinými psy jedině kvůli fence, potravě, či území nebo o moc ve smečce.

A člověk je stejný a jediný rozdíl mezi psem a člověkem je v tom, že člověk před sebe postaví zástupné(pokrytecké) důvody. Vede válku o území a moc nebo slávu a jako důvod udává urážku proroka, odvrácení od pravé víry a mnoho dalších pokryteckých nesmyslů.

Ale ještě horší je případ člověka, co skutečně věří a s prázdnýma očima se vrhne na tržiště a odpálí pár bezvěrců na hřbitov a sám umírá s marnou vírou v tisíce panen, či ráj , či reinkarnaci, či nějakou jinou nadějí.

Naše křestanská církev nás celý středověk učila, že čím hůře se budeme mít v životě, tím lépe se budeme mít na onom světě. Tážu se komu to prospělo v dobách středověkých? Samozřejmě vrchnosti. Snižovalo to výdaje na potlačování nepokojů. Zvyšovalo to hrůzu obyvatel před rebelii. Pokud Ježíš byl stál o toto?

Když lidé hřešili bůh je v dávných dobách potrestal potopou. Kde byl v minulém století, ve století válek holocaustů, Rudých kmérů, etnických, či stranických čistek?

Kde byl váš bůh. Pokud byl tak není spravedlivý ani všemohoucí a pokud není tak je jen opiem lidstva, jak napsal myslím Marx.

Ovšem pojem bůh není vlastní každému náboženství. Dobře o tom vědí komunisté(i když ti mají polobožstvo Lenina). Ti co na svou víru nekoukají s naivitou,ale naopak s touhou k moci. Je to stejná nebo ještě ubožejsí víra než klasická náboženství. Komunisté nám nejenže vzali staré vylhané hodnoty, které ovšem měli jistou hodnotu ve sve tradici a společenské užitečnosti a nahradili je prázdnotou.

Tak si to nějak přeberte:-) Skydream

 

 

Autor: Filip Bohata | středa 30.1.2008 16:40 | karma článku: 11,12 | přečteno: 1084x