Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sněhulák

31. 1. 2008 8:34
Je to jednoduché. Autor se dosud nesetkal s Boží mocí

A o tom to celé je - neviděl, nezkusil, neuvěřil. :-)

Spíše mě zaráží ten módní trend současné generace  -  všechno, s čím nesouhlasí, pomlouvat, zesměšňovat, bagatelizovat? 8-o

Otázka je, kde se toto v našem národě vzalo, proč se to i v době svobody kumuluje a násobí? :-/

Ne nadarmo jsme nejvíce bezvěreckým národem světa a podle toho to v něm i vyadá - bez vzájemné úcty, pochopení, respektu - naopak plným nevraživosti, závisti, pohrdání, pomstychtivosti [>-]

0 0
možnosti
SS

TCM

31. 1. 2008 9:13
Re: Je to jednoduché. Autor se dosud nesetkal s Boží mocí

Hmm, nemyslím, že by to bylo v Polsku výrazně jiné a to jsou silně věřící národ (i když leckdy možná jen tak na oko).

0 0
možnosti

klv

31. 1. 2008 7:56
kde byl Bůh

když byly války ? díval se,

Bůh není ředitel zeměkoule, jen jejím stvořitelem a soudcem, vše ostatní je na nás :-)

0 0
možnosti

Bohata

31. 1. 2008 17:23
Re: kde byl Bůh

díval se i v Osvětimi? tam kde naši pokřtění bratři vraždili ve velkém naše obřezané bratry?

0 0
možnosti

pavel

31. 1. 2008 1:10
Pánové, pánové, pánové

uvědomte si to všichni jak jste tady - je zakázáno cokoli ssebou brát do hrobu!

0 0
možnosti
JS

ikaika

31. 1. 2008 22:54
Re: Pánové, pánové, pánové

R^

0 0
možnosti

Bohata

30. 1. 2008 23:10
Inu díky

člověk je nejcennější protože je nejpokročilejší ve vývoji inteligence :-)co až budou inteligetní roboti ? :-))

Já vím, že válka a násilí je projevem inteligence, ale je to ten projev co nás staví nad delfína. víte,že delfín hraje volejbal s rybkou nebo že je schopen šikany ? :-))

Moje neuspořádanost a krátký průlet myšlenkama je zpusoben také tím , že sem na krátkém prostoru chtěl vystřílet co nejvíce protiargumentů. Víceméně mi šlo o diskuzi neb vím, že ti co věří těm to nevezmu. A ti co věří jen jako, protože to je pro ně nástroj moci ti se na mě vrhnou s argumentaci inkvizice.

0 0
možnosti
SS

Karboxyl

31. 1. 2008 0:23
Re: Inu díky

Ano. "Ti co věří, těm to nevezmu" a hodilo by se dodat, že "ti co věří, to zase nevezmou mě." Nebo jste snad méně pevnější v názorech než věřící?

0 0
možnosti

Dali

30. 1. 2008 22:24
Taky jsem si vsiml neusporadanosti

myšlenek, a odbíhání od jednoho tématu ke druhému. Sám s tím mám občas problém, tak to nebudu dál rozpitvávat.

Chci ale reagovat na ty zvířata, duši a boha.

Všiml jsem si, že snažit se věřícího přesvědčit, že bůh není (a víra v něj je stejně směšná, jako víra v  reálnost pohádky) je nesmysl. Jen ho naštvete, a stejně ho nepřesvědčíte. Navíc jemu osobně může víra pomáhat, takže snažit se mu ji rozmluvit je dokonce špatné, i když by se dostal víc do reality.

Psát, že pes má duši...(tady je důležité, co se myslí pod pojmem duše - pokud to má být nějaká neměřitelná "energie", která po smrti kamsi odchází, tak tu samozřejmě nemají, protože nic takového nemá ani člověk. Pokud tím myslíte soubor vzorců chování ("programy") a instinktů, dané pospojováním neuronů v mozku, tak tu samozřejmě mají.)

A k té rovnosti člověka a zvířat. Člověk jako druh je samozřejmě nejcennější druh na planetě, protože je nejpokročilejší ve vývoji inteligence. K tomu patří i ty války.

0 0
možnosti

Dali

30. 1. 2008 22:28
Re: Taky jsem si vsiml neusporadanosti

Ty mohou vznikat jen z toho, že systém vztahů ve světě je v takzvaném kritickém stavu. To je oblast na pomezí chaosu a determinizmu. Jeho hlavní vlastností je, že libovolně velká událost může nastat z libovolně malé příčiny. Proto válka vypukne, i když ji třeba  skoro nikdo nechce. Rozdělení válek podle velikosti vychází také exponenciální, jak tato teorie předpovídá.

0 0
možnosti

Paul Kreuz

30. 1. 2008 21:57
Pane Bohato ...

Tento váš blog je plný otázek, nebo spíše tvrzení, z nichž některá jsou zjevně nepravdivá. Například: "Pes je dost moudrý aby vedl boje s jinými psy jedině kvůli fence, potravě, či území nebo o moc ve smečce." To ale není moudrost, to je instinktivní chování. Moudrost je (dle Aristotela) schopnost rozhodnout se pro to, co je dobré. Moudrý člověk musí proto už mít i určité mravní ctnosti(dle Aristotela). Něčeho takového samozřejmě není pes schopen ani vzdáleně. A toto je třeba jeden z důvodů, PROČ se PROKAZATELNĚ lišíme od zvířat. A další a další vaše tvrzení, jež jsou zjevně nepravdivá. Přecházíte z myšlenky na myšlenku, aniž byste do hloubky prozkoumal alespoň některou z nich. Doporučuji nastudovat alespoň základy jednotlivých myšlenkových směrů: Materialismus, idealismus, naturalismus, teismus ....a několik dalších. Nemyslím to zle, mnohé se vám objasní, nebo vám dá alespoň impuls k přemýšlení. A uvidíte dál, když budete stát na ramenou velikánů (symbolicky, samozřejmě).

0 0
možnosti
JS

ikaika

30. 1. 2008 21:01
Bůh prostě je

a je velký srandista. - S tím se nedá nic dělat;-D

0 0
možnosti

ivánie

30. 1. 2008 20:27
chápem:)

Děda byl pět let na frontě, říkal, že bůh není, protože by tu hrůzu nedopustil. Vážím si ho. Respektuju. Stejně jako tebe. Na článek můžu reagovat pouze tím, že mě nepřekvapuje, stejně tak jako by tebe nepřekvapil můj názor na věc;-)

0 0
možnosti
MK

Michal Kant

30. 1. 2008 19:15
milej zlatej

tohle téma už řešily jiný bedny... Rv

0 0
možnosti

martin

30. 1. 2008 18:27
"Tak si to nějak přeberte"?!?

Příště by bylo jednodušší, aby si to napřed přebral autor sám a sledoval jedinou myšlenku, ale o to víc do hloubky. Hodit své neuspořádané a zmatené duševní pochody bez ladu a skladu na čtenáře a "dělej si s tím, co chceš" je docela lenošivý přístup. Já tam našel asi deset témat, nikdy nedomyšlené. OK, jako na celek se na to nedá reagovat, vybírám si jedinou věc: "Copak je rozumné tvrdit, že zvířata nemají duši a lidé ano?" Ano, je to rozumné. Aspoň když víme, co je to duše. Je snad tygr schopen soucitu? Daruje jinému tygrovi maso, protože ten má větší hlad? Je schopen odpuštění, oběti? Má svobodnou vůli a je pánem svého osudu? Ohromí ho Mozart nebo Warhol? Má morální zásady? Ne, je to jen přírodou či Bohem naprogramovaná živá věc. Není si vědoma ceny života, jen žere a plodí potomky. Doufám, že život člověka má větší a hlubší význam. Podobně úspěšně dalo by se polemizovat i s ostatními úvahami, ale zajímá to snad autora? Má tento typ lidí upřímnou snahu dozvědět se více, než ví?

0 0
možnosti
MK

Michal Kant

30. 1. 2008 19:15
Re: "Tak si to nějak přeberte"?!?

no přesně R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2641x
Jsem naivní snílek, který ovšem četl Machiavelliho. to by mohlo stačit:-)