Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenechte Dereka zemřít! A nebo raději… ano?

Stejně jako se kdysi proslavila věta z populárního seriálu Beverly Hills 902 10 „Pusťte Donu k maturitě!“, letos se od května, kdy skončila 11. série Grey´s Anatomy, skloňuje věta “Oživte! Vraťte nám Dereka Shepherda!"

O čem to mluvím?

Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Grey´s Anatomy (Chirurgové), možná se vám doneslo, že autorka této úspěšné série Shonda Rhimes nechala spolu s partou svých dvorních scénáristů letos zemřít Dereka Shepherda - tedy jednu z ústředních postav celého seriálu. Krasavce, zázračného neurochirurga a životní lásku hlavní hrdinky doktorky Meredith Grey.

Odvážná autorka seriálu je pověstná svou „krutostí“ a kvůli dramatičnosti v závěru každé série většinou zlikviduje jednu i více z klíčových postav. Tentokrát však zašla hodně daleko a evidentně sáhla na velmi citlivé místo amerických žen. Sice zatím nevíme, jestli Shonda nechystá na příští rok nějakou překvapivou zápletku typu „oživení Bobbyho Ewinga“, ale v tuto chvíli to vypadá, že Mc Dreamy (pan Vysněný), je ze seriálu pryč.

Proč Dereka ženy tak milují?

Derek není jen tak obyčejný muž. Koncept jeho seriálové postavy, když se na něj podíváme pod lupou, je pro nás ženy velmi nebezpečný, neboť je tak nereálný – až je v podstatě neodolatelný. Nejen, že Derek byl muž pohledný, chytrý a geniální ve svém oboru, ale navíc se – ač ženatý (ovšem … na jeho obranu…. jeho žena ho podvedla první a tím ho zranila) uměl osudově zamilovat, a za lásku i s láskou bojovat.

Falešný mýtus neboli „Derek syndrom“

Derek je/byl totiž jakousi falešnou nadějí pro všechny ty druhé ženy – ty ohlupované milenky, které doufají, že jednou prožijí stejný happy end, jako Meredith Grey – tedy že potkají osudového (ovšem bohužel ženatého) muže, který je k nim silně přitahován (a ony k němu) a není jim pomoci.

Derek si je ale jasně vědom závazků ke své původní ženě a snaží se osudovost v sobě udupat a umírající vztah s manželkou oživit a udržet (protože to přece na svatbě slíbil a on sliby plní)  – čímž se v očích žen stává ještě žádanější a neodolatelnější, protože tím prokazuje svůj charakter a pevnost slova.

Vzniká nebezpečný mýtus, po kterém ženy marně touží… Prototyp filmového nereálného muže, jakým byl například napravený rebel a nevěrník a nakonec usazený manžel „pan Božský“ ze Sexu ve městě nebo rozpolcený klaďas skrývající lásku ke Scarlett do poslední stránky knihy (vteřiny filmu)… Rhett Buttler ze Severu proti Jihu.

Derek několik sérií Meredith zdatně odolává, zůstává se ženou, se kterou si nerozumí a vnitřně trpí a tu a tam ve svém odříkání roztomile selže, protože osudová láska, milé dámy, je přece jenom jedna a kdo ji pozná, se jí neubrání. No… přiznejte se, která z nás někdy nesnila o tom, aby se kvůli ní chlap kompletně zbláznil, aby ji miloval tak, že bez ní nemůže jíst, spát, dýchat…. Prostě existovat. A ještě to byl krásný, charakterní neuro-génius, který nakonec po dlouhém vnitřním zápase poslechne své srdce a rozhodne se pro „tu pravou“? Ech… uch…tralala, kde takový žije?

Konec pohádek!

Tak holky, konec pohádek… Určitě znáte kamarádku, která má kamarádku a ta má kamarádku, které se to stalo… Ale pravděpodobnost, že se to stane vám, je bohužel velmi malá…  Mnohem častěji si s vámi ženatý muž bude užívat a pak (světe div se), zůstane s tou „otravnou umečenou kozou, která mu ale vůbec, vůbec nerozumí!“ A nebude to pravděpodobně kvůli svatebnímu slibu nebo charakteru, ale prostě protože… je to mnohem pohodlnější a staré známe pravidlo, že milenka se mění snáz než-li manželka platí navěky… (rozhodně je u toho méně papírování) :-)

Takže je možná pro nás vlastně dobré, že je s Derek syndromem ámen… I když… kdo by nechtěl o lepším světě plném úžasných charakterních osudových mužů alespoň občas trochu snít?

 

Připojuji nejoblíbenější videa, zachycující Derekův těžký vnitřní zápas... :-)

 

Autor: Tereza Boehmová | úterý 26.5.2015 14:42 | karma článku: 18,69 | přečteno: 1700x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Fotoblog: Černá a bílá

Dneska zase trochu jinak. Žádné barevně šťavnaté jídlo, jen černobílé momentky různých podivností. A už nevím, co psát do perexu, perex je otrava.

25.10.2016 v 10:05 | Karma: 14,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky V.

Aby jídlo bylo dobré, musí být také hezké, zajímavě a inovativně servírované, aby se spojil vizuální zážitek s chuťovým, jak to mám nejraději. Otevírat najedeni.

11.10.2016 v 13:36 | Karma: 17,46 | Přečteno: 704x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Povídka: Amnézie

Figura zlámaná. Opatrný nádech. Otočila se co nejpomaleji, tak, jak to jen dokázala, protože věděla, že bude mít na tváři přesně TEN výraz. Jazyk, co se rozběhne uvnitř, aby vyloudil zvuk.

22.9.2016 v 15:23 | Karma: 16,56 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ona

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky IV.

Jako obvykle tomuto fotoblogu předchází varování, abyste se najedli, než ho otevřete, protože jinak hrozí silný nárůst hladu a negativních emocí vůči mé osobě a to bych vážně nerada. Podráždím chuťové buňky a snad i oko potěším.

21.9.2016 v 10:09 | Karma: 19,46 | Přečteno: 589x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Maso, ryby, maso...

Nejsem primárně masová, a když - tak si dám rybu. Ale občas dobrý steak požiju s chutí. V diskusi jste psali, že je to samý desert a zelenina, kdy že už vyfotím (a sním) pořádnou flákotu. Tak TEĎ! Neotevírat hladoví, raději.

8.9.2016 v 11:35 | Karma: 20,66 | Přečteno: 633x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/