Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Herci bezohledně hulí na jevišti aneb česká specialita

Byli jste někdy v poslední době v divadle? Já bohužel ano, a ačkoliv to byla představení pěkná, v každém se na jevišti kouřilo. A ne jedna cigareta, ale hned několik. Pro zatvrzelé nekuřáky, jakými jsme můj partner a já, hra okamžitě ztrácí půvab a místo sledování děje jen s obavami zíráme na herce, kdy zas některý cigarety vytáhne. A spolehlivě se to stane. Nevím, zda jsou herci takoví závisláci a nebo spíš čeští režiséři takoví ubožáci, že dramatičnost situace nejsou schopni vystavět jinak, než vetknout rozechvělé postavě páchnoucí tyčku do ruky.

http://www.pozitivni-noviny.cz/test/gallery/Image/2007/11/hrebik.jpg

Je snad mezi požadavky pro přijetí na DAMU či konzervatoř podmínka kouřit vždy a všude? Chtěla bych, aby to, že se v představení kouří, bylo zřetelně uvedeno v programu, abych se takovým hrám mohla vyhnout. Podle svých zkušeností se však obávám, že zbydou tak dvě představení ze všech. Ale i tak, chci to vědět. Na to, abych čuchala cizí kouř, jsem do divadla nepřišla.  

Sedíme často uprostřed řady a není úniku. S obavami pak jen čekám, kdy si – přes avizované zákazy v prostorách divadel - zapálí i nějaký divák. Když může herec, proč né já?

Vanda Hybnerová už asi plíce nemá vůbec 

Když jsem otěhotněla, dali mi kolegové k narozeninám lístek na skvělou hru Hořké slzy Petry von Kantové, byla jsem v první řadě. Vanda Hybnerová kouřila na jevišti celou dobu představení, kromě asi 3 minut. Byl to otřesný zážitek. Ptala jsem se kolegů, kteří hru viděli dřív, jak mi to mohli udělat. Prý si to vůbec neuvědomili. To už jsme opravdu tak otupělí a smíření s pasivní otravou?  

O zákazech kouření na různých místech se vedou nekonečné spory. Kéž by už přišel zákaz kouření v restauracích a kuřáci byli vykázáni do patřičných mezí. Ovšem, je otázka, jestli by to v ležérním prohuleném Česku bylo co platné. Protože bohužel i ty zákonné normy, které už platí, jsou porušovány a všem je to jedno. Tedy skoro všem.

Výsměch nekuřákům 

Zákaz kouření na zastávkách byl - tedy je - výsměchem nekuřákům. Žádná autorita totiž nedohlíží na to, aby se to dodržovalo, nikdo nesází pokuty jednu za druhou a kuřáci na to kašlou. Smrdí si a smrdí a blábolí něco o tom, že stejně je vzduch zkažený, na něco se umřít musí a podobné řeči.  

Žluté zuby, bundy a svetry zapáchající na dálku, statistiky rakovin jazyka, plic, kardiovascularní choroby a ohrožení vývoje plodu jsou jim jedno. Ohánějí se pokřiveným vnímáním svobody, ohánějí se rukou trhu. Výsledkem je, že nekuřáci jsou diskriminovaná skupina, odsouzena k útrpnému dušení nebo uklizená doma, či v tzv. nekuřáckých částech, které jsou směšně odděleny pouze lístečkem s přeškrtnutou cigaretou na stolech nebo umístěny do méně útulných prostor restaurací.  

I výjimky se ale najdou a doufám, že jich bude víc. Už roky se snažím nechodit do restaurací, kde se kouří, vyhledávám si je na nekomerčním serveru www.dokurte.cz a do ostatních předem volám, abych se ujistila, že je tam alespoň nekuřácká část.  

Svoboda dýchat 

O tom, že pasivní kuřáci mají taky právo na svobodu dýchat vzduch bez nikotinu, který tady s prominutím byl první, už se toho napovídalo i napsalo dost.  Také jsou mi proti srsti centrální zásahy státu do soukromé sféry. Ale bohužel se ukázalo, že můj milovaný trh sám tuhle situaci vyřešit neumí. A když, tak možná za 300 let, až budu dávno pod kamenem. A s tím se smířit nehodlám. 

Jsem pro zákaz kouření ve veřejných prostorách a pro vymezení oddělených prostorů NE pro nekuřáky, ale PRO KUŘÁKY. Ať je jasné, co je správné a co závislost. Ať si každý vybere, jestli chce smrdět nebo ne. Uvidíte, že nekuřácké restaurace budou nacpané a kuřácké "kobky" časem spíš místem pro exoty.  Už jsem si vyzkoušela při nedávné cestě do Irska, jak je nádherné moct vejít do jakékoliv putyky a vědět, že se doma nebudete muset kompletně hodit do pračky a zbavovat se šampónem smradu ve vlasech. S radostí jsem pak utrácela mnohem víc peněz za drinky. Kdyby se tam kouřilo, nedostanou ze mě ani euro.

P.S. Budu moc ráda za tipy na představení, kde se nekouří a nebo, kde se naopak kouří hodně. Já z tohoto hlediska nedoporučuji jinak dobrou hru Oscara Wildea Ideální manžel ve Vinohradském divadle.

 

Co je v jedné cigaretě?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: http://www.healmejw.com/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | pátek 23.5.2008 14:27 | karma článku: 39,65 | přečteno: 9406x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/