Herci bezohledně hulí na jevišti aneb česká specialita

Byli jste někdy v poslední době v divadle? Já bohužel ano, a ačkoliv to byla představení pěkná, v každém se na jevišti kouřilo. A ne jedna cigareta, ale hned několik. Pro zatvrzelé nekuřáky, jakými jsme můj partner a já, hra okamžitě ztrácí půvab a místo sledování děje jen s obavami zíráme na herce, kdy zas některý cigarety vytáhne. A spolehlivě se to stane. Nevím, zda jsou herci takoví závisláci a nebo spíš čeští režiséři takoví ubožáci, že dramatičnost situace nejsou schopni vystavět jinak, než vetknout rozechvělé postavě páchnoucí tyčku do ruky.

http://www.pozitivni-noviny.cz/test/gallery/Image/2007/11/hrebik.jpg

Je snad mezi požadavky pro přijetí na DAMU či konzervatoř podmínka kouřit vždy a všude? Chtěla bych, aby to, že se v představení kouří, bylo zřetelně uvedeno v programu, abych se takovým hrám mohla vyhnout. Podle svých zkušeností se však obávám, že zbydou tak dvě představení ze všech. Ale i tak, chci to vědět. Na to, abych čuchala cizí kouř, jsem do divadla nepřišla.  

Sedíme často uprostřed řady a není úniku. S obavami pak jen čekám, kdy si – přes avizované zákazy v prostorách divadel - zapálí i nějaký divák. Když může herec, proč né já?

Vanda Hybnerová už asi plíce nemá vůbec 

Když jsem otěhotněla, dali mi kolegové k narozeninám lístek na skvělou hru Hořké slzy Petry von Kantové, byla jsem v první řadě. Vanda Hybnerová kouřila na jevišti celou dobu představení, kromě asi 3 minut. Byl to otřesný zážitek. Ptala jsem se kolegů, kteří hru viděli dřív, jak mi to mohli udělat. Prý si to vůbec neuvědomili. To už jsme opravdu tak otupělí a smíření s pasivní otravou?  

O zákazech kouření na různých místech se vedou nekonečné spory. Kéž by už přišel zákaz kouření v restauracích a kuřáci byli vykázáni do patřičných mezí. Ovšem, je otázka, jestli by to v ležérním prohuleném Česku bylo co platné. Protože bohužel i ty zákonné normy, které už platí, jsou porušovány a všem je to jedno. Tedy skoro všem.

Výsměch nekuřákům 

Zákaz kouření na zastávkách byl - tedy je - výsměchem nekuřákům. Žádná autorita totiž nedohlíží na to, aby se to dodržovalo, nikdo nesází pokuty jednu za druhou a kuřáci na to kašlou. Smrdí si a smrdí a blábolí něco o tom, že stejně je vzduch zkažený, na něco se umřít musí a podobné řeči.  

Žluté zuby, bundy a svetry zapáchající na dálku, statistiky rakovin jazyka, plic, kardiovascularní choroby a ohrožení vývoje plodu jsou jim jedno. Ohánějí se pokřiveným vnímáním svobody, ohánějí se rukou trhu. Výsledkem je, že nekuřáci jsou diskriminovaná skupina, odsouzena k útrpnému dušení nebo uklizená doma, či v tzv. nekuřáckých částech, které jsou směšně odděleny pouze lístečkem s přeškrtnutou cigaretou na stolech nebo umístěny do méně útulných prostor restaurací.  

I výjimky se ale najdou a doufám, že jich bude víc. Už roky se snažím nechodit do restaurací, kde se kouří, vyhledávám si je na nekomerčním serveru www.dokurte.cz a do ostatních předem volám, abych se ujistila, že je tam alespoň nekuřácká část.  

Svoboda dýchat 

O tom, že pasivní kuřáci mají taky právo na svobodu dýchat vzduch bez nikotinu, který tady s prominutím byl první, už se toho napovídalo i napsalo dost.  Také jsou mi proti srsti centrální zásahy státu do soukromé sféry. Ale bohužel se ukázalo, že můj milovaný trh sám tuhle situaci vyřešit neumí. A když, tak možná za 300 let, až budu dávno pod kamenem. A s tím se smířit nehodlám. 

Jsem pro zákaz kouření ve veřejných prostorách a pro vymezení oddělených prostorů NE pro nekuřáky, ale PRO KUŘÁKY. Ať je jasné, co je správné a co závislost. Ať si každý vybere, jestli chce smrdět nebo ne. Uvidíte, že nekuřácké restaurace budou nacpané a kuřácké "kobky" časem spíš místem pro exoty.  Už jsem si vyzkoušela při nedávné cestě do Irska, jak je nádherné moct vejít do jakékoliv putyky a vědět, že se doma nebudete muset kompletně hodit do pračky a zbavovat se šampónem smradu ve vlasech. S radostí jsem pak utrácela mnohem víc peněz za drinky. Kdyby se tam kouřilo, nedostanou ze mě ani euro.

P.S. Budu moc ráda za tipy na představení, kde se nekouří a nebo, kde se naopak kouří hodně. Já z tohoto hlediska nedoporučuji jinak dobrou hru Oscara Wildea Ideální manžel ve Vinohradském divadle.

 

Co je v jedné cigaretě?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: http://www.healmejw.com/

Autor: Tereza Boehmová | pátek 23.5.2008 14:27 | karma článku: 39,65 | přečteno: 9406x