Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Útulky pro zvířata by neměly být pouze ghetty nechtěných

Proč jsou některé útulky jako uzavřené ghetto a nepřátelské k lidem a jinde je to naopak? Zvířata velmi dobře mohou sloužit jako lékaři lidské duše a plnit sociální a rehabilitační funkci. Záleží to jen na majiteli či provozovateli, jak své zařízení propojí s veřejností.

Iva byla dívka, která se léčila s mentální anorexií. Hanku opustil přítel a jí se zhroutil celý svět, Jirka byl mentálně postižený a jeho maminka pro něj hledala vhodnou aktivitu. Co měli společného tito lidé, kteří se na mne obrátili o pomoc? Lásku ke zvířatům. Jejich psychický stav se zlepšil a našli smysl života poté, co na mé doporučení počali v rámci své terapie venčit psy z útulku. Bohužel, tuto aktivitu již nemohou provozovat, protože útulek, kam chodili, přestal venčení umožňovat. Posílám tedy je i další zájemce do nejbližších Kralup nad Vltavou, kde mám osobně velmi dobrou zkušenost se vstřícným přístupem k venčitelům.

Pátrala jsem po důvodech útulků, které odmítají venčení a vyslechla mnoho nejrůznějších lapálií, které se přihodily během venčení - psi venčitelům utekli, venčitelé nevrátili psy včas, lidé se na procházce místo psovi věnovali sobě. Někde jako důvod zákazu venčení stačily i obavy, co by se mohlo stát, kdyby venčilo dítě, nejistota provozovatele nebo majitele ohledně právního jištění těchto aktivit atd.

Když problém považuji za řešitelný, vždy se soustředím na zkoumání, jak to jde, místo generování důvodů, výmluv a obav nad tím, jak to nejde. Zaměřila jsem se tedy na útulky, se kterými jsem se setkala či byly ochotny komunikovat, které venčení umožňují, abych si ověřila, jak je možné, že to někde funguje a někde ne.

Źvířata jsou ochotněji vyhledávána a venčena v útulcích, kde dbají na hygienu a čistotu, venčit špinavého a zablešeného psa není pochopitelně pro lidi tak atraktivní. Pracovník útulku musí být schopen posoudit, kdo na jakého psa stačí a vybrat mu k venčení takového psa, kterého zvládne. Venčený pes je klidnější, socializovanější, naučí se chodit na vodítku a toto všechno velmi významně uspíší jeho adopci do nového domova. Venčení je tedy oboustranně prospěšné všem zúčastněným.

Kromě venčení probíhají při útulcích další zajímavé aktivity, např. kutnohorský útulek spolupracuje s ústavem pro mentálně postižené, kteří přicházejí a starají se o zvířata. Útulek v Děčíně, Kutné Hoře a Chudimi zaměstnává brigádně lidi, kterým byly soudně přiděleny veřejně prospěšné práce. Děčínský útulek mnoho let intenzivně spolupracuje s dětmi, které venčí vhodné psy a přicházejí na besedy a exkurze do útulku, při tomto útulku funguje i útulkový cvičák, útulek v Kralupech nad Vltavou a Děčín jezdí za dětmi do škol a školek a učí děti, jak zacházet se zvířetem a informuje děti v rámci prevence, jak se chovat, když se setkají se psem, aby se snížilo riziko pokousání a tak bych mohla pokračovat.

Jak je vidět, když se chce, útulek zorganizuje a realizuje mnohé a takové útulky pak dodávají své činnosti celospolečenský mnoharozměrový význam. Tyto aktivity útulky provozují zdarma a v rámci volného času svých zaměstnanců. Takovým útulkům fandím a podporuji je. Je chvályhodné, když útulek zachrání a dá do pořádku zvíře, které je v nouzi, ale jak bude útulek prosperovat, to je mnohdy právě závislé na tom, jak jeho majitel či provozovatel komunikuje s veřejností. Nestačí jen jednou či dvakrát ročně uspořádat dny otevřených dveří. Aktivní útulky pořádají nebo se zúčastňují voříškiád, pochodů, pořádají umisťovací výstavy, závody, programy pro děti, věnují se osvětové a propagační činnosti a veřejnost vítají a dovedou zapojit, místo aby se před ní skrývaly a odháněly ji.

Je nutno si uvědomit, že zájem společnosti o tíživé společenské jevy zdaleka není přirozený, ba právě naopak, lidé raději zavírají oči i uši před nepříjemnými tématy a útulku se vyhýbají, aby neutrpěli emoční traumata, je třeba stále upozorňovat veřejnost a živit její zájem o útulky akcemi, propojovat útulek s lidmi, aby na něj nezapomínali a navykali si do něj chodit,  nebyl jim lhostejný osud zvířat a uvědomovali si, že zvíře je závazkem na celý život.

Majitel či provozovatel musí být schopen konstruktivně komunikovat s městskými úředníky, policií, starosty, zájemci o zvířata i těmi, kteří se mu zvířata snaží s nejrůznějšími výmluvami nacpat, s veterinární správou, právníky, sousedy aj. Není to vůbec jednoduché, ale jaké vztahy si s nimi vytvoří, tak úspěšný bude jeho útulek. Mnozí lidé kolem zvířat se k nim uchýlili, protože je lidé zklamali, nenaučili se s nimi komunikovat a zahořkli. Práce v útulku je velice stresující, když se setkávají s tyrany zvířat, proti kterým jsou bezmocní a jejich zášť a nedůvěra k lidem se zde často ještě prohloubí. Bohužel, v útulku zjistí, že je to zase hlavně o lidech, a pokud je majitel či provozovatel útulku nepřátelský a neumí komunikovat, dostane se útulek za čas do velkých finančních problémů, které se negativně odrazí právě na jeho svěřencích. Počet zvířat se pak pouze zvyšuje, zájemců o adopce je málo, náklady útulku rostou. Zvířata se tak stávají rukojmím takového člověka, který pak neúspěšně prosí pouze o finanční dary veřejnost, nedaří se mu nacházet domovy pro své svěřence, protože žádnému zájemci nevěří a neumí se k nim chovat slušně a vstřícně a takové zprávy se mezi lidmi rozšíří jako požár. Potenciální zájemci o adopci či sponzoři pak rovnou zamíří raději o dům dál.

Takové útulky tedy ze zásady nepodporuji a soustředím se na ty, kde se ukazuje, že to jde. Pokud i vás zajímá např. možnost venčení v útulku, zde jsou útulky, které na svých stránkách zveřejňují možnost této aktivity: Děčín, Kralupy nad Vltavou, Zlín, Cheb, Ústí nad Labem, Kutná Hora, Jimlín u Loun, Chrudim, České Budějovice, Orlová, Dvůr Králové, Kolín, Lanškroun, Liberec, Lukavice u Rychnova nad Kněžnou, Maršovice u Benešova, Marefy u Bučovic, Most, Nová Paka, Olomouc, Turnov, Třebíč, Vsetín, Boskovice, Plzeň (tam je podmínkou být členem LOZ, což v praxi znamená zaregistrovat se v útulku a uhradit příspěvek 300,- Kč/ročně).

Pokud  tedy chcete psy z útulku venčit, doporučuji vám tam nejdříve zavolat; je třeba se napřed v útulku zeptat, zda tuto aktivitu umožňují. Útulky se k tomuto vyjadřují často i na svých stránkách, kde jsou podmínky venčení. Pokud vás zajímá útulek jiný než jsou výše jmenované, informujte se na tuto možnost u vedoucího útulku.


Až začnete pejsky venčit, doporučuji venčit  intenzivně a dostačně dlouhou dobu jednoho nebo dva psy, než čtvrt hodiny psů více, pro které taková doba procházky k únavě nestačí. Důvod je jednoduchý: málo vyvenčený pes, který se natěšil, že se kolem něj konečně něco děje, si pak bude v kotci stýskat a bude velmi zklamaný z návratu do kotce, pes vyvenčený dobře usne a bude spokojen. Záleží to však vždy na kondici psa, starý pejsek má úplně jiné nároky, než temperamentní pes mladý.

Vyptejte se proto ošetřovatele na vhodnou dobu a styl venčení konkrétního psa a respektujte tuto dohodu a venčící hodiny v útulku. Útulek má svůj řád, kdy se psi krmí, čistí a venčí a ke třeba se mu přizpůsobit i s venčením. Po dobu venčení se nepokoušejte psa cvičit, dávat na hraní dětem ap., mohli byste nadělat více škody než užitku. Mějte na paměti, že jste za psa zodpovědni, neuvazujte ho nikde a nepouštějte, pokud by utekl za zvěří nebo způsobil dopravní nehodu, vy i útulek byste měli velké problémy a patrně by to znamenalo konec venčení pro ostatní psy v tomto útulku. 

Autor: Dana Bočková | pondělí 13.7.2009 8:00 | karma článku: 19,35 | přečteno: 1981x
  • Další články autora

Dana Bočková

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

24.3.2020 v 3:18 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!