Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

V posledních dnech se vzmáhají gesta solidarity na podporu zdravotníků úměrně tomu, jak lidé vnímají to, čemu jsou vystaveni zejména ti v prvních liniích a bez odpovídajících pomůcek, jak řídnou jejich řady a odpadají ti nakažení z provozu (zatím jen do karantény, ale v Itálii a Číně, kde byli vystaveni dlouhodobým vysokým dávkám viru, stresu a pracovního přetížení už sčítají jejich oběti na životech).

Každé lidské gesto je moc pěkné a dojemné, ale daleko více než tleskání z balkónů by pomohlo, kdybychom se chovali zodpovědně nejen k nim, nepřetěžovali jejich ordinace s banalitami v této době a pečovali o své zdraví, ale též mysleli na to, jak jejich prosby a volání dlouhá léta zůstaly oslyšeny. Ostatní provozy mohou stávkovat, zdravotníci to udělat nemohou, proto si z jejich symbolických stávek nic nikdo nedělá a nikdo je neslyší.

Lékaři a sestry marně volali veřejnost na podporu, Andrej Babiš jejich požadavky na zvýšení platu, zlepšení pracovních podmínek, kdy jsou zavaleni byrokracií tak, že více než polovinu času věnují psaní papírů a další argumenty smetl ze stolu a nestalo se nic. Dál jede velká část z nich na dvě smlouvy, aby bylo právu učiněno za dost a obešly se nemožné počty přesčasů, které musí odsloužit, aby bylo možno provozovat nemocniční oddělení. S jejich únavou stoupá chybovost,  to ví každý, ale po nich je zcela samozřejmě požadována 100% koncentrace v době, kdy jsou zcela vyčerpáni. A v případě, že se chyba dostaví, lynčuje je s potěšením celý národ s novináři v čele, lékaři na rozdíl od zločinců jsou zobrazováni s celým jménem a obličejem, div, že u toho ještě není adresa, aby je rozzlobený dav mohl i s autem shodit někde ze skály.

Těžko se pak podivovat, že odcházeli houfně do ciziny, kde měli kromě několikanásobně vyššího platu též dobré vedení a nebyli vhozeni do systému stylem „tak plav a když budeš mít průšvih, dáme od tebe ruce pryč a obětujeme tě“ a náš systém byl zaplavován zdravotníky z ciziny, kdy je často obtížné se s nimi domluvit, protože neznají jazyk a Lékařská komora dokonce poukazovala na to, že někteří ani nemají požadované doložené odborné vzdělání. I tak je jich někde málo a už nevím, kým to budeme záplatovat nadále. Číňany? Jak se s nimi pacienti a personál domluví? Těžko předpokládat plynnou angličtinu u všech zúčastněných stran.

Prosím, vzpomeňte si na to, až budete tleskat z balkónů nebo jim vzdávat jinak symbolicky čest, případně vás budou ošetřovat, riskujíce své zdraví i život a podpořte je tak, že se pořádně zamyslíte, koho budete volit a jaké podmínky a program má tato strana pro zdravotnictví a jeho lidi a jak se postarala o zdravotníky během této krize.

Ne vše je omluvitelné tím, že pandemii nikdo nečekal a zdravotnický materiál chtějí nyní všichni. Při každém vystoupení vlády bylo čím dál zřejmější, že nejen, že chybí celkový plán, který měl být dávno promyšlený dopředu a kontinuální (tedy něco v duchu: uděláme to a to a když to nezabere a počty nemocných budou ty a ty, uděláme toto a toto atd.), nejen hasit průšvihy z minuty na minutu a měnit co chvíli rozhodnutí, ale že krizový management spustil akci s pomůckami o 2 týdny později, než bylo třeba, protože neměl ani ponětí o tom, že zdravotníci nemají ani základní pomůcky pro boj s koronavirem a poslal na zteč do čelních řad zdravotníky jako vojáky bez jakýchkoliv zbraní.

Když se Komora praktických lékařů vzepřela tomu, aby byli takovýmto způsobem obětováni (odst. 8), dočkali se např. v Ústeckém kraji tak neomalené a nevkusné reakce kraje, kdy je zaklínali přísahou, kterou nesložili a autor se pod to neměl ani slušnost a odvahu se podepsat. Doktoři si dovolili hodně a vyrušili poklidné kruhy úředníků v jejich kancelářích, kde sedí v bezpečí, případně jejich bossové někde nestraší s respirátory řady FFP3, které nepotřebují. Podobně zarážející reakci předvedla i hejtmanka Jermanová.

Vzpomeňte si na to, že oni tu hasí tenhle koronavirový průšvih a riskují nejen zdraví a svůj život, ale často musí být v izolaci od svých rodin, aby si nenakazili a nezabili své starší a nemocné členy rodiny. Pokud tu chcete zachovat naše zdravotnictví tak, jak jsme na ně zvyklí a nechceme, aby nás dobrovolně opouštěli, prosím, myslete to s tou podporou vážně a nezůstaňte jen u toho balkónového tleskání  a zpívání. 

Autor: Dana Bočková | úterý 24.3.2020 3:18 | karma článku: 19,29 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Cirkus není jen práce, je to způsob života

Janu Málkovou jsem poznala na Facebooku, kde hledala kamarádku z dětských let. Snažila jsem se jí pomoci. Zadařilo se, kamarádka byla nalezena a já Janu poprosila o rozhovor o životě u cirkusu. Její příběh mne opravdu dostal.

9.2.2017 v 11:47 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...