Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Mnichov a Lisabon

Po sedmdesáti letech ho konečně uvidíme. Originál dokumentu nechvalně známého jako Mnichovská dohoda. Když ji 29. září v roce 1938 podepisovali naši tehdejší evropští spojenci v předklonu před Adolfem Hitlerem, moc dobře museli vědět, že svým podpisem stvrzují rozsudek smrti mladému československému státu. Francouzský premiér Édouard Daladier a jeho britský kolega Neville Chamberlain prostě vyměnili vzdálenější kabát za bližší košili. Že si tím moc nepomohli, to víme dnes. Ale oni tehdy věřili, že udělali to nejlepší pro své státy a národy – že jim zajistili mír. I když na úkor jiného státu a jiného národa a za cenu nedodržení spojeneckých dohod. Tak to prostě chodilo, chodí a chodit bude.

Když dojde na lámání chleba, ta vlastní košile byla, je a bude vždycky prioritou. Kdo si myslí, že je to dnes jinak, je buď naivní, nebo ignoruje lidskou přirozenost či nezná historická fakta. I dnes, v dobách veskrze mírových, kdy nejde o ohrožení existence evropských států ani lidských životů sledují reprezentanti jednotlivých členských zemí EU přednostně zájmy své vlastní země. Zájem celku podpoří pak většinou jen v okamžiku, kdy není se zájmy vlastními v rozporu. Měli bychom to vnímat, aby nás snad opět nenapadlo, že najdeme pomocnou ruku někde jinde, než na konci svého ramene. Je to právě neotřesitelná víra ve vlastní pomocnou ruku, která nám chybí asi ze všeho nejvíc. Neustálá snaha se spoléhat na ochranu větších a mocnějších, než jsme my, se nám už mnohokrát fatálně vymstila.  

Argument, že jsme malí, neobstojí. Na světě i v EU jsou přeci i menší státy, které si na rozdíl od nás uvědomují, že i malý pes dokáže při troše kuráže uhlídat vlastní dvorek. A případný vetřelec si může být jist, že – i když nebude, vzhledem ke své přesile, zastaven – bude alespoň pokousán. Což logicky řadu vetřelců spolehlivě odradí. Má to však jednu podmínku – ten dvorek musí být jasně ohraničen a psík musí mít naprostou volnost k tvorbě vlastní obranné strategie. Je-li jeho manévrovací prostor omezen a jeho kompetence limitované řetězem u boudy, pak nemá šanci, i kdyby měl kuráže za dva bulteriéry.

Irsko je malá země – má pouze 3,8 miliónu obyvatel. Moudrých a statečných obyvatel, kteří moc dobře věděli, proč si chrání vlastní dvorek před vetřelcem Lisabonské smlouvy. Přesto, že jde o složitý dokument, jeho cíle se dají selským rozumem dost dobře přečíst – všechny země, i ty malé, odevzdají převážnou část svých kompetencí do Bruselu, kde ovšem budou vládnout převážně ty velké. Ty pak budou blahosklonně respektovat i zájmy těch malých, ale jenom do té doby, než dojde na lámání chleba. Pak bude opět košile bližší než kabát. Věřím, že i v našem státě je dost moudrých a statečných obyvatel, kteří by uvažovali stejně. Jenomže na rozdíl od těch irských, naši politici stále trčí oběma nohama v totalitní minulosti a něco jako referendum k Lisabonské smlouvě nepřipustí. Má to jednu výhodu - až je jednou budou občané soudit za vlastizradu, alespoň se nebudou moci na nikoho vymlouvat.

Autor: Jana Bobošíková | neděle 28.9.2008 10:54 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Loutky a loutkáři

Vláda hodlá zastavit masivní tunelování našich peněženek výstavbou obřích solárních parků na úrodné půdě. Člověku by se chtělo zatleskat, kdyby celá věc neměla háček. Tedy spíš několik pořádných háků. Kde byli ti dnešní sluncebijci Nečasové, Kalouskové a další, když v minulém volebním období nechali řadu firem a to hlavně zahraničních, aby se pomocí státem garantovaného, a tedy naprosto bezrizikového, byznysu napakovali na úkor všech našich odběratelů elektřiny? Včetně těch nejchudších domácností? Kdopak to vládl společně se Zelenými, kteří utlumili jadernou energetiku a dupali nožičkami, že namísto toho musíme maximálně využívat obnovitelné zdroje energie? Neklame-li mě paměť, tak v té vládě (Topolánkově, blahé paměti) seděl jak Petr Nečas, tak Miroslav Kalousek. Jakoby pánové náhle objevili Ameriku. Problém nepřiměřené podpory expanze solárních panelů na naše pole za naše peníze tu totiž existuje roky a řada odborníků na něj včas upozorňovala.

15.9.2010 v 22:43 | Karma: 32,45 | Přečteno: 2815x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Gesta místo práva, aneb Helena na pranýři

„Přejděte znovu Jordán“, žádají po Heleně Vondráčkové osobnosti uměleckého a veřejného života. Mezi nimi i exprezident Havel a expremiér Fišer. V reminiscenci na jednu z jejích nejslavnějších písní tak nazvali svou výzvu, aby ukončila soudní spory s Martou Kubišovou. Tímto gestem požadují, aby paní Vondráčková svůj Jordán přešla znovu. Čímž ale vlastně říkají, že už ho jednou přešla. V jistém smyslu ano.

8.9.2010 v 6:55 | Karma: 46,98 | Přečteno: 35611x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Všichni, kteří denně masturbujete, udělejte krok vpřed

Poznámky k projevu na protestním shromáždění Neexperimentujte s našimi dětmi dne 1. 9. 2010 Dovolte mi úvodem několik poznámek k mé osobě. Jmenuji se Jana Bobošíková, nejsem Sarah Palinová, nejsem bigotní katolík ani evangelík a nejsem tmář. A kdo to o mně tvrdí, tak vědomě lže. To jenom aby bylo jasno, že nic z toho, co jste se o mně v posledních dnech mohli dočíst, nemá oporu ani v mém životě, ani v mých názorech. Jsem matka dvou dětí a svobodný svéprávný a zodpovědný člověk, který chce rozhodovat o jejich výchově.

5.9.2010 v 12:10 | Karma: 38,64 | Přečteno: 6047x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Voyeuři

Jde prý o zdraví coby nejvyšší lidskou hodnotu. Tak obhajuje ministerstvo školství svou příručku sexuální výchovy. Jakoby lidské zdraví stálo na jakémsi hodnotovém piedestalu a s jinými hodnotami nesouviselo. Jenomže souvisí. Člověk, kterému jakýkoliv politický režim upírá osobní svobodu, člověk, jemuž jeho okolí odmítá poskytnout prostor pro vlastní názor, nebo ho nutí akceptovat pro něho neakceptovatelné věci a ničí tak jeho sebeúctu, tak úplně zdravý nebývá.

1.9.2010 v 10:18 | Karma: 42,42 | Přečteno: 12928x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Likvidace ČR v režii české „pravice“

Nedá mi to, abych nezveřejnila své odpovědi na zajímavé dotazy jednomu ze studentů, kteří se na mě čas od času obracejí. Nevím, zda je rozhovor jako blog možný, jestli ne, nechť ho administrátor smaže a ostatním se omlouvám.

26.8.2010 v 9:38 | Karma: 27,92 | Přečteno: 3736x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik