Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Mnichov a Lisabon

Po sedmdesáti letech ho konečně uvidíme. Originál dokumentu nechvalně známého jako Mnichovská dohoda. Když ji 29. září v roce 1938 podepisovali naši tehdejší evropští spojenci v předklonu před Adolfem Hitlerem, moc dobře museli vědět, že svým podpisem stvrzují rozsudek smrti mladému československému státu. Francouzský premiér Édouard Daladier a jeho britský kolega Neville Chamberlain prostě vyměnili vzdálenější kabát za bližší košili. Že si tím moc nepomohli, to víme dnes. Ale oni tehdy věřili, že udělali to nejlepší pro své státy a národy – že jim zajistili mír. I když na úkor jiného státu a jiného národa a za cenu nedodržení spojeneckých dohod. Tak to prostě chodilo, chodí a chodit bude.

Když dojde na lámání chleba, ta vlastní košile byla, je a bude vždycky prioritou. Kdo si myslí, že je to dnes jinak, je buď naivní, nebo ignoruje lidskou přirozenost či nezná historická fakta. I dnes, v dobách veskrze mírových, kdy nejde o ohrožení existence evropských států ani lidských životů sledují reprezentanti jednotlivých členských zemí EU přednostně zájmy své vlastní země. Zájem celku podpoří pak většinou jen v okamžiku, kdy není se zájmy vlastními v rozporu. Měli bychom to vnímat, aby nás snad opět nenapadlo, že najdeme pomocnou ruku někde jinde, než na konci svého ramene. Je to právě neotřesitelná víra ve vlastní pomocnou ruku, která nám chybí asi ze všeho nejvíc. Neustálá snaha se spoléhat na ochranu větších a mocnějších, než jsme my, se nám už mnohokrát fatálně vymstila.  

Argument, že jsme malí, neobstojí. Na světě i v EU jsou přeci i menší státy, které si na rozdíl od nás uvědomují, že i malý pes dokáže při troše kuráže uhlídat vlastní dvorek. A případný vetřelec si může být jist, že – i když nebude, vzhledem ke své přesile, zastaven – bude alespoň pokousán. Což logicky řadu vetřelců spolehlivě odradí. Má to však jednu podmínku – ten dvorek musí být jasně ohraničen a psík musí mít naprostou volnost k tvorbě vlastní obranné strategie. Je-li jeho manévrovací prostor omezen a jeho kompetence limitované řetězem u boudy, pak nemá šanci, i kdyby měl kuráže za dva bulteriéry.

Irsko je malá země – má pouze 3,8 miliónu obyvatel. Moudrých a statečných obyvatel, kteří moc dobře věděli, proč si chrání vlastní dvorek před vetřelcem Lisabonské smlouvy. Přesto, že jde o složitý dokument, jeho cíle se dají selským rozumem dost dobře přečíst – všechny země, i ty malé, odevzdají převážnou část svých kompetencí do Bruselu, kde ovšem budou vládnout převážně ty velké. Ty pak budou blahosklonně respektovat i zájmy těch malých, ale jenom do té doby, než dojde na lámání chleba. Pak bude opět košile bližší než kabát. Věřím, že i v našem státě je dost moudrých a statečných obyvatel, kteří by uvažovali stejně. Jenomže na rozdíl od těch irských, naši politici stále trčí oběma nohama v totalitní minulosti a něco jako referendum k Lisabonské smlouvě nepřipustí. Má to jednu výhodu - až je jednou budou občané soudit za vlastizradu, alespoň se nebudou moci na nikoho vymlouvat.

Autor: Jana Bobošíková | neděle 28.9.2008 10:54 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Zabraňme zvolení Přemysla Sobotky!

Druhé kolo senátních voleb na Liberecku považuji za velmi zásadní okamžik v novodobých dějinách České republiky. Vzhledem k rozložení politických sil po volbách do Sněmovny totiž nerozhoduje pouze o obsazení senátorského křesla, ale do značné míry i o osobě budoucího prezidenta. Je nanejvýš pravděpodobné, že zvítězí-li Přemysl Sobotka, bude naším příštím prezidentem. Byl by to pro budoucnost naší země ten nejhorší možný scénář. Mít v čele státu člověka, který bez skrupulí prodal existenční zájmy svých vlastních spoluobčanů za pochvalu z Bruselu, to si snad opravdu nezasloužíme.

20.10.2010 v 17:19 | Karma: 32,83 | Přečteno: 3755x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Vítejte v klubu, paní Merkel!

Zdá se, že v EU končí jedna éra. Etapa, kdy byl každý, kdo kritizoval snahy budovat multikulturní společnost, šmahem označen za extrémistu. Období, kdy oficiálním a jediným přípustným názorem bylo přesvědčení, že národy zcela odlišných kulturních i právních tradic mohou v klidu žít vedle sebe a mít se rádi. Kdy bylo většinové společnosti zapovězeno vyžadovat po imigrantech, aby přijali její pravidla hry a integrovali se. „Tento multikulturní přístup selhal, naprosto selhal“, přiznala o víkendu německá kancléřka Angela Merkelová. Když totéž říkal v minulosti Václav Klaus, div po něm evropští i naši pseudohumanisté neplivali.

17.10.2010 v 22:20 | Karma: 37,51 | Přečteno: 3915x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Pryč z bruselského Titaniku!

Vládní strany se předhánějí, která z nich lépe zabrání masivnímu zdražování elektřiny vyvolané tlakem EU na využívání obnovitelných zdrojů. Nechme stranou, zda a v jaké míře své předvolební sliby naplní. Důležité je, že – jako obvykle – vláda řeší důsledky a nikoliv příčiny. Řešením důsledků ale příčina nezmizí. Takže, i kdyby na chvíli zdražování ubrzdili, do budoucna se mu stejně nevyhneme. Pokud tedy Bruselu dovolíme nadále řídit naši energetiku. Byla to směrnice EU o využívání obnovitelných zdrojů, která stojí na počátku šíleného plánu vyrábět elektřinu šest až dvanáctkrát dráž než z jádra. A byly to naše parlamentní strany, jejichž poslanci ji zapracovali do legislativy. A dovolili tak řadě zlatokopů napakovat se na náš účet. A udělají to zas a znovu. Nenechme se ošálit předvolebními energetickými tanečky. Vláda premiéra Nečase na návrh ministra průmyslu Kocourka schválila Akční plán ČR pro energii z obnovitelných zdrojů, kde se zavázala, že podíl těchto zdrojů na výrobě elektřiny zvedne ještě o půl procenta nad limit stanovený EU – tedy z 13 na 13,5 procenta. A státní energetický gigant ČEZ zároveň oznámil, že odkládá dostavbu dalších temelínských bloků. Jistě, proč vyrábět lacino, když to jde draze? Premiér Petr Nečas přece v Bruselu slíbil, že nebudeme potížisté

14.10.2010 v 9:00 | Karma: 32,03 | Přečteno: 2622x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Žalovat nestačí, premiére Nečasi!

Pár dnů před volbami nám to mezi ODS a TOP 09 pěkně skřípe. Premiér Nečassi na své koaliční partnery stěžuje, kudy chodí. Tu kvůli povodňové dani,jindy kvůli snahám zvýšit živnostníkům odvody zdravotního a sociálníhopojištění. TOP 09 je podle něj levicová strana s pravicovými mimikry.Nevycházím z údivu – v koaličních vládách v éře před Nečasem to bývalovětšinou naopak – na nejsilnější vládní stranu s premiérem v čele sistěžovali menší koaliční partneři. Přeborníky v tomto národním sportu bylilidovci za vlád Václava Klause. Zvlášť v dobách vyjednávání o církevnímmajetku. Kdo to tedy v dnešní vládě vládne, když se její předseda chová jakoškoláček, který paní učitelce žaluje na své zlobivé spolužáky?

9.10.2010 v 10:13 | Karma: 28,28 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

…a spravedlnost pro všechny

Stáří je jednou z mála spravedlivých věcí na světě – potká každého bez rozdílu v předem předpokládaném životním období. Nelze ho uplatit, nelze s ním smlouvat ani kšeftovat. Překvapuje mě, kolika lidem tento nezvratný fakt nedochází. Jakoby byli přesvědčeni, že staří mohou být jen ti druzí. Jakoby odmítali uvěřit, že čas měří všem stejně bez ohledu na míru bohatství, moci či slávy. Jaké bude asi překvapení Jiřího Mádla a Marthy Issové, autorů nechutného a pro seniory ponižujícího předvolebního klipu s názvem „Přemluv bábu“, až se jednou podívají do zrcadla a bude to tady? Šedé nebo žádné vlasy, vrásky... Jak se asi budou cítit, až se stanou stejným terčem posměchu nové generace, kterou sami pomáhali vychovávat k neúctě ke stáří? A co budou dělat, až se zase najde nějaký Miroslav Kalousek, který jim pošle složenku na 121 tisíc? Aby zaplatili státní dluhy, které nadělal od sám spolu s kolegy v několika vládách?

28.9.2010 v 12:25 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik