Procházka večerní Prahou a hodnoty, které přetrvají..

Zbožňuji večerní Prahu.. Její prázdné ulice, kde občas potkáte jen zbloudilého turistu či pár nočních chodců..Pokaždé  když se vydávám cestou kolem Strahovského kláštera a Nerudovou ulicí, tak si v duchu říkám, že se nedivím proč k nám jezdí tolik turistů.

 

Můžete jít po Páté avenue v New Yorku, můžete obdivovat noční život Las Vegas, ale u nás v Praze na vás dýchne ta hrdá česká historie, obdivuhodné památky, kterým se nevyrovnají žádné kopie.

Na nádvoří Pražského hradu s úctou vzhlížím na chrám Sv.Víta a dodnes nechápu jak jej mohli postavit. Každý detail, každý tvar spolu tvoří celkovou harmonii.

Žijeme v době, která se vyznačuje praktičností a účelností.. Umění často stojí stranou..

Umění se vždy hned neprosadí, jeho účelem je jen být a oslovit...

V noci má Praha své tajemné kouzlo..Hluk z nočních ulic už jen doznívá..Občas si Prahu představím na počátku století, kdy automobil byl horkou novinkou a v ulicích zněl dusot koní a kočárů.. Kdy k pozdravu neodmyslitelně patřilo nadzvednutí klobouku a vzduch ještě hodně voněl...

Žijeme rychle, i když víme, že hodnoty, které mají opravdový význam vznikají pomalu.. O to pak mají dlouhého trvání...Velice mne zaujala úvaha Pavla Loužeckého ohledně seriálů pana Dietla.

I já často přemýšlím proč v dnešní době už nejde natočit filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku či S tebou mne baví svět apod..

Proč už tak těžko nalézáme tu českou poetiku, která na nás bude dýchat z vánoční obrazovky a proč si po x té nadšeně pustíme Tři oříšky pro Popelku nebo Princeznu se zlatou hvězdou na čele...

Někdy mi to prostě chybí..Nechybí mi minulost, doba soudružek učitelek a novin Rudé právo..

Chybí mi ty hodnoty, které dýchají z historie a které lze najít i ve starých českých filmech..

To je důvod proč asi tolik miluji  psaní, i když po napsání každého článku se na vás kromě uznalých slov sesype i mnoho kritiky a někdy i nadávek. Miluji tu opravdovost, kterou si ve svém psaní mohu dovolit...

Nezavděčím se vždycky asi každému čtenáři, ale už možnost podílet se s ostatními lidmi o své myšlenky je pro mne naprostou výsadou..

Za tuto výsadu vám velice děkuji a doufám, že se všichni ve svých článcích i nadále budeme dělit o své názory, i když někdy velice protichůdné..

 

www.blankafay.com

p.s. všechny mé články se vám zobrazí při kliknutí na mé foto..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Blanka Fay | pondělí 22.12.2008 9:00 | karma článku: 20,73 | přečteno: 2042x